Doctor Sleep UHD - Kyliegh Curran

Doctor Sleep UHD – slapeloze nachten door de director’s cut

Met de uitgave van de Doctor Sleep UHD sta je voor een lastige keuze. Aan de ene kant krijg je de film zoals hij in de bioscoop draaide in perfecte beeldkwaliteit met een bovennatuurlijk goede Dolby Atmos sountrack. Aan de andere kant is er de extra blu-ray schijf met daarop de 180 minuten durende director’s cut, die het verhaal op verschillende punten perfect uitbreidt. André neemt je mee terug naar hotel Overlook en het verdere leven van Danny Torrance uit The Shining en zorgt ervoor dat je niet in de knoop raakt bij je keuze tussen de verschillende versies van deze schitterende horrorfilm.

Blijf wakker en doe mee met onze Doctor Sleep blu-ray winactie. Maak kans op een Doctor Sleep blu-ray!

Een Stephen King-adaptatie is altijd een ding op zich. Een vervolg op The Shining – misschien wel de beste King-adaptatie ooit – is daar nog een schepje bovenop. Maar regisseur Mike Flanagan heeft zich wel bewezen als degelijke filmmaker op horrorgebied. Naast films als Oculus, Ouija: Origin of Evil en Hush is hij ook de man achter The Haunting of Hill House, je weet wel, die serie op Netflix waar iedereen het over had. Ook is hij verantwoordelijk voor de verfilming van Kings boek Gerald’s Game, waar hij met slechts een handjevol mensen en locaties een behoorlijk effectieve film wist af te leveren (zoals je kunt lezen in de boek- en filmvergelijking van Daniel).

Doctor Sleep UHD - Hotel Overlook

Doctor Sleep UHD – voor de Shining fans
van boek én film

Doctor Sleep boekcoverNu mocht Flanagan Doctor Sleep verfilmen, het vervolg op The Shining. Die laatste kwam in boekvorm uit in 1977, waarna de beroemde film in 1980 volgde. Legendarische filmmaker Stanley Kubrick (2001: A Space Odyssey, Eyes Wide Shut) stond aan het roer van deze verfilming die door velen onder de beste horrorfilms ooit wordt geschaard. Stephen King zelf is daar niet een van en zei ooit: “Het is als een mooie grote Cadillac zonder motor.” Kan Flanagan met Doctor Sleep fans van zowel het boek als de film bekoren?

Heeeeeere’s Danny!

Er zullen in deze Doctor Sleep UHD-recensie wat spoilers te lezen zijn voor mensen die The Shining nog niet gezien hebben. De twee mensen voor wie dit geldt mogen nu stoppen met lezen en de film gaan kijken, wij wachten wel even… Ja? Goed zo. Nu we dit gebrek in je culturele opvoeding aangepakt hebben kunnen we beginnen. Danny Torrance (Ewan McGregor (Christopher Robin; Fargo, Star Wars, Birds of Prey)) heeft problemen. Dat kan natuurlijk ook niet anders na de traumatische ervaringen in hotel Overlook die hij in zijn jeugd heeft meegemaakt. We zien echter al snel dat Danny ook een aantal slechte karaktertrekjes van zijn vader heeft overgenomen. Hij zit aan de drank om zijn gave – ‘Shining’ – te onderdrukken en hij is gewelddadig. Met behulp van Dick Hallorhann (Carl Lumbly (The Alphabet Killer) in The Shining gespeeld door Scatman Crothers) heeft hij de demonen uit zijn jeugd weten te overwinnen en wil hij niets meer van zijn Shining weten. Als hij op zijn absolute dieptepunt met zichzelf wordt geconfronteerd, vlucht hij zo ver weg als zijn laatste geld hem kan brengen. Dan komt Dan – op de vlucht voor zichzelf, het Overlook hotel en zijn verslaving – in contact met een meisje met dezelfde gave als hijzelf.

Doctor Sleep - Ewan McGregor jeugdherinneringen

Abracadabra

Abra Stone (Kyliegh Curran in haar eerste echt grote rol) is een bijzonder meisje. Met haar dertien jaar is ze erg volwassen voor haar leeftijd. Al sinds haar jeugd is het duidelijk dat ze bijzonder is. Ze weet precies waar de verloren autosleutels van haar moeder zijn, maar ook speelt de piano waar ze op oefent ‘s nachts plots uit zichzelf hetzelfde stuk. Toch geven haar ouders Abra een liefdevolle opvoeding waarin ze niets tekort komt. Tot ze op een nacht een visioen krijgt van een groep mensen die een jongen kidnapt. Honderden kilometers verderop wordt hij ontvoerd. Een jongen met de ‘Shining’. De groep – The True Knot – verlengt hun leven al eeuwen door mensen met een gave te ontvoeren en te martelen om zo te teren op hun levensenergie. Als Abra getuige is van deze gruwelijke moord besluit ze de True Knot te stoppen, door op zoek te gaan naar de man die ze alleen via haar gave kent: Dan Torrance.

Doctor Sleep UHD - Kyliegh Curran en Rebecca Ferguson

Echte Knopen

Aan het begin van Doctor Sleep maken we meteen kennis met Rose the Hat (Rebecca Fergusson (Men in Black: International, Mission: Impossible – Fallout)), de leider van de True Knot. Deze groep nomaden trekken in woonwagens door het land op zoek naar mensen met de ‘shining’. Ze doen zich tegoed aan hun energie waardoor ze bijna onsterfelijk zijn. De True Knot heeft pakkende namen als Grampa Flick (Carel Struycken (The Addams Family)), Snakebite Andy (Emily Alyn Lind (Enter the Void)) en Crow Daddy (Zahn McClarnon (Westworld)). Allemaal hebben ze een bepaalde gave. Tijdens een van hun moordpartijen voelt Rose the Hat een aanwezigheid. Al snel heeft de groep Abra in het vizier en begint een kat-en-muisspel.

Doctor Sleep UHD - Rose the Hat

Onderhuidse gruwel

Mike Flanagan heeft geprobeerd een verhaal te maken dat zowel in de geest van het boek als de film van The Shining is. Dat is hem aardig gelukt, al ziet het er allemaal uit als een (hele) lange aflevering van The Haunting of Hill House. Je krijgt veel grijstinten, blauwfilters en close ups. Wat Flanagan haast tot een kunst heeft verheven is het opbouwen en vasthouden van spanning. Verwacht geen jumpscares, maar goed opgebouwde momenten van onderhuidse gruwel. Er zijn wel enkele jumpscares, maar deze zijn goed opgebouwd en dienen een doel. Iets wat met veel hedendaagse horror nog wel eens anders is.

Doctor Sleep blu-ray winactie - Enge tweeling

Doctor Sleep UHD – de visie van de regisseur

De Doctor Sleep UHD uitgave komt met de theatrical cut van een goeie twee en een half uur op 4K, maar ook met de director’s cut op blu-ray. Deze laatste voegt nog een half uur extra toe en diept het verhaal nog wat uit. Met name de familieband van Abra met haar ouders krijgt een extra dimensie, wat belangrijk is voor het verhaal. Het verschil tussen de band die Dan met zijn vader had, wordt zo nog eens extra aangedikt.

Ook wordt Danny’s pad naar verlossing aannemelijker gemaakt door zijn dalen nog wat dieper te maken. Hierdoor is zijn groei geloofwaardiger. Maar wat misschien wel het belangrijkste verschil maakt, is de uitdieping van de True Knot. Ze worden nog afschuwelijker neergezet als in de bioscoopversie, maar ook hun onderlinge verhoudingen komen beter uit de verf. Ik had zelfs graag nog wat meer van ze gezien, aangezien The True Knot zo erg interessant wordt neergezet. Helaas wordt er te weinig mee gedaan. Door de verdieping van het verhaal van de drie hoofdrollen is de director’s cut op verhaalgebied de betere optie. Je zou de 4K-versie er bijna voor laten liggen, als het Dolby Atmos geluid niet zo overweldigend goed was. Daarover zo meer.

The True Knot

Geloofwaardige rollen

Ewan McGregor speelt sterk als Dan Torrance. Hij komt geloofwaardig over tijdens zijn moeilijke tijden, maar ook als hij zijn bijnaam verdient, wat tevens de naam van de film is. Rebecca Fergusson zet hier met stip haar beste rol neer. Ze is dreigend en charmant tegelijk als de duivelse Rose. Je gaat er gelijk in mee dat kinderen geen gevaar zien in haar verschijning, maar je gelooft ook meteen dat ze levensgevaarlijk is. De grote openbaring is echter Kyliegh Curran die als Abra een sterk personage neerzet. Waar je van sommige kindacteurs gauw genoeg krijgt,, is dat hier nergens het geval. Ze speelt sterk en geloofwaardig. Abra komt sterk over, maar ook haar jeugdige overmoedigheid en angst zie je goed in haar spel terug. Curran is een belofte voor de toekomst.

Kyliegh Curran en Ewan McGregor

Doctor Sleep UHD – De 4K schijf

Doctor Sleep is geschoten op een Arri ALexa 65 camerasysteem waar een 4K transfer uit is gekomen. Alles is haarscherp: van de kleinste details in de camper van Rose tot de tapijten in het Overlook hotel. Met slechts een klein beetje aliassing (vouwvervorming) langs de randen behoudt het beeld de volledige perfectie. Het HDR-bereik zorgt voor een kleine verbetering op de blu-ray. De film is geschoten met veel donkere en blauwe tinten om een constante griezelige sfeer te behouden. Het scala aan blauwtinten is indrukwekkend en ook het rood spat levendig je huiskamer binnen. Net als het eerder genoemde kenmerkende tapijt, wat in 4K mooier uitkomt.

Terug naar het Overlook hotel

Spookachtig goed geluid

Het Dolby Atmos geluid behoort tot een van de beste die ik tot nog toe gehoord heb. Vanaf het begin van de film zit je er gelijk in. Het geluid waait door de toppen van de bomen en vogels zingen, maar altijd hoor je de dialogen kraakhelder boven alles uit. De middentonen zorgen ervoor dat je je midden in de actie waant en de bass zit voornamelijk in het 20Hz-bereik om je muren ineens spookachtig te doen schudden in de 10Hz.

Emily Alyn Lind

Doctor Sleep UHD – Voor welke versie
blijf jij wakker?

Doctor Sleep UHD - 4K UHD packshotDe extra’s van de Doctor Sleep UHD zijn ook dit keer weer mager te noemen. Je krijgt drie interviews met de cast en crew, vergezeld door Stephen King die vertelt over de film, het boek en hun voorganger. De director’s cut maakt echter veel goed en levert je het meest complete Doctor Sleep filmverhaal. Het is jammer dat deze versie niet als geheel in 4K UHD beschikbaar is, want daarmee zou je de ultieme versie van dit onderhoudende avontuur in handen hebben. Vooralsnog mogen we daar enkel van dromen. Wel is de Dolby Atmos soundtrack zoals gezegd van dusdanige kwaliteit dat de 4K theatrical cut op een degelijke thuisbioscoop bij de finishlijn mijn voorkeur geniet. Daarbij is het fijn dat beide versies van de film in deze uitgave zitten. We hopen dat je niet wakker ligt van de beslissing over welke versie je wil kijken.

Titel: Doctor Sleep
Regisseur: Mike Flanagan
Acteurs: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: 4K UHD
Genre: Horror / thriller

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Ewan McGregor terug in hotel Overlook

Confrontatie

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.