Encanto recensie - Modern Myths
BoekenBoeken

Encanto recensie – Disney magie in een Zuid-Amerikaans jasje

Disney neemt je in hun zestigste animatiefilm Encanto mee naar de kleurrijke cultuur en swingende muziek van Zuid-Amerika. De film is geregisseerd door Byron Howard (Zootropolis, Rapunzel) en Jared Bush (Zootropolis), met co-regisseur Cherise Castro Smith. De muziek werd geschreven door Lin-Manuel Miranda (Vaiana). Lees in onze Encanto recensie welke magische mix dat oplevert!

In een kleurrijk dorpje in de bergen van Colombia staat het magische huis van de familie Madrigal. Oma Alma (María Cecilia Botero) vestigde zich op deze plek nadat ze met haar drieling moest vluchten toen deze nog baby’s waren. Nu, vele jaren later, woont de kleurrijke familie met drie generaties samen in het huis.

De betovering van het huis – de “Encanto” – geeft alle kinderen van de familie een bijzondere gave, zoals superkracht of een bovenmenselijk gehoor. Alle kinderen – behalve ééntje – Mirabel (Stephanie Beatriz (Brooklyn Nine-Nine, De Lego film 2)).

Mirabel Madrigal

Gewoon bijzonder

Maar op de dag dat haar neefje Antonio zijn gave ontvangt, ontdekt Mirabel dat de magie van de Encanto in gevaar is. Ze besluit alles op alles te zetten om haar familie en thuis te redden. Zo komt ze er achter dat zij, de enige “gewone” Madrigal, misschien wel de meest bijzondere is van allemaal.

Ravi Cabot-Conyers als Antonio

Encanto recensie – Betovering, charme en bekoring

Encanto betekent in het Spaans betovering, maar ook charme of bekoring. En zoals we gewend zijn van Disney is ook Encanto een hartverwarmend familieverhaal. In deze animatiefilm die de bioscopen oversloeg en meteen op Disney+ beschikbaar kwam, leer je dat je geen superheld hoeft te zijn om belangrijk en geliefd te zijn door je familie.

De onhandige tiener Mirabel is misschien niet zo knap of sterk als haar grote zussen, maar toch is zij de echte heldin van dit verhaal. Ook al is dat met een beetje hulp van het zwarte schaap van de familie: oom Bruno (John Leguizamo (Moulin Rouge!, Spawn)).

John Leguizamo als Bruno

Accepteer jezelf zoals je bent

Iedereen kan zich denk ik wel herkennen in Mirabel die zich vaak een buitenbeentje voelt in haar familie. Disney brengt met Encanto dan ook een positieve boodschap voor iedereen die soms bang is om niet goed genoeg te zijn. Je hoeft geen typische Disneyprins(es) te zijn om de held(in) te zijn van je eigen verhaal.

Encanto recensie - Magisch

Encanto recensie – Een magische familie

Anders dan in de meeste andere Disneyfilms heeft Mirabel een uitgebreide familie met een oma, twee levende ouders, ooms, tantes, neven en nichten. Ik vond het leuk dat deze Disneyheldin het eens niet helemaal alleen hoeft te doen, maar kan bouwen op de steun van een grote familie die van haar houdt.

Ook anders dan de meeste Disneyhelden en -heldinnen hoeft Mirabel niet op een uitgebreide zoektocht te gaan om zichzelf te vinden. Ze moet juist leren wat haar eigen plekje is binnen haar bijzondere familie.

De magische familie Madrigal

Prachtige animatie en swingende muziek

Met zijn prachtige animatie doet Encanto door zijn setting en vrolijke Zuid-Amerikaanse muziek al snel denken aan Coco van Pixar en Disney. Een van de verschillen is dat Encanto wel weer een echte Disney musical is, met liedjes die nog dagenlang in je hoofd blijven hangen. Ik waarschuw je alvast voor We don’t talk about Bruno-no-no).

Mauro Castillo als Félix en Carolina Gaitan als Pepa

Encanto recensie – Ouderwets gezellig, maar met een matig plot

Het verhaal begint veelbelovend en uniek, maar de ontknoping vond ik uiteindelijk vrij zwak. De uiteindelijke oplossing voor het probleem met de magie van de Encanto is in mijn ogen wat al te eenvoudig. En als je wat beter naar het verhaal gaat kijken, dan zijn er wel een aantal plotgaten om over te muggenziften.

Dat neemt niet weg dat ik dit een ouderwets gezellige Disneyfilm vond. Het heeft catchy liedjes die in je hoofd blijven hangen en waarin de kleurrijke magie van je beeldscherm spat. Encanto is zeker de moeite waard om op een grijze dag te kijken. Zoals gezegd word je alleen al van de muziek – een mix van salsa, bachata en zelfs hip-hop – vanzelf vrolijk.

Encanto streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:

Titel: Encanto
Regisseurs: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith
Acteurs: Stephanie Beatriz, John Leguizamo, María Cecilia Botero, Mauro Castillo
Uitgever: Disney
Medium: Disney+
Genre: Fantasy / Animatie

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney+

Encanto - Cerberus

María Cecilia Botero als Abuela Alma

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.