The First Omen recensie - Modern Myths

The First Omen recensie – Minimale toevoeging aan het origineel

Er wordt de laatste tijd in de bioscoop steeds meer verbinding gezocht met klassiekers van toen. Ik was in 2018 erg te spreken over de aansluiting van Halloween met het origineel en ook de daaropvolgende delen vond ik goed en zelfs verfrissend. Met de recente The Exorcist: Believer had ik dat een stuk minder. Lees in onze The First Omen recensie of dat ook geldt voor de – na bijna vijftig jaar – terugkeer naar de horrorklassieker The Omen. 

The First Omen recensie - PosterNog niet zo lang geleden heb ik The Nun II op blu-ray gekeken voor Modern Myths. Dat was een prima film met een non in de hoofdrol. Bij het zien van The First Omen – nu in de bioscoop – had ik een beetje hetzelfde gevoel. Zitten we na bijna vijftig jaar nog te wachten op een vervolg of prequel van een klassieker? Want daar schaar ik The Omen (1976) zeker onder.

Het is natuurlijk makkelijk geld verdienen om mee te varen op het succes van een klassieker. Onder deze noemer reken ik films die destijds baanbrekend waren. Vanwege het succes worden er vaak vele vervolgen gemaakt die het origineel helaas niet kunnen evenaren. Een paar voorbeelden: Saw X, The Exorcist: Believer, Evil Dead Rise, Firestarter en Scream VI. De laatste tijd zien we dat deze trend zich nog steeds voortzet, zelf vijftig jaar na dato.

The First Omen recensie

Voor alles is een eerste keer

De jonge Amerikaanse Margaret (Nell Tiger Free (Game of Thrones, Wonderwell)) arriveert begin jaren 70 in Rome. Ze wil zichzelf volledig wijden aan een leven van dienstbaarheid aan de heer. Ze wordt ontvangen door kardinaal Lawrence (Bill Nighy (Dragonkeeper, Pokémon: Detective Pikachu)) die haar meeneemt naar het klooster. Hier worden weesmeisjes opgevoed door nonnen.

Haar kamergenoot Luz (Maria Cabellero (Alma, Olvido)) neemt het niet zo nauw met de regels en laat Margaret kennismaken met het uitgaansleven buiten het klooster. Eerst voelt ze zich niet zo op haar gemak, maar na een drankje wordt Margaret steeds losser en leert ook nog een leuke jongen kennen. Met een flinke kater betaalt ze hier de volgende ochtend de rekening voor.

Nicole Sorace als Carlita Scianna en Nell Tiger Free als Margaret in The First Omen

The First Omen recensie – Duistere voortekenen

Maar tijdens haar verblijf in het klooster valt Margaret een aantal vreemde dingen op. Die lijken te maken met het vreemde meisje Carlita (Nicole Sorace). Een geheimzinnige priester, genaamd Brennan (Ralph Ineson (The Northman, The Green Knight, The Dark Crystal: Age of Resistance)) neemt contact op met Margaret en vertelt haar wat er mis gaat in het klooster.

In het geheim werkt de Katholieke kerk namelijk aan een plan om de Antichrist terug te laten keren op aarde. Het idee doet Margaret twijfelen aan haar eigen geloof, dat ze echter hard nodig zal hebben in de strijd tegen het kwaad.

Ralph Ineson als Father Brennan in The First Omen

Nunsploitation

In mijn recensie van The Nun II had ik het onderwerp “Nunsploitation” al eens aangesneden. Dit was een zeer populair subgenre binnen de exploitation films in de jaren 70. Deze films werden vooral in Italië en Spanje gemaakt en hadden een duidelijke religieuze of seksuele aard waarin non(nen) veelal werden onderdrukt. De films bevatten kritiek op religie; vooral gericht op de katholieke kerk.

Ik reken de eerdergenoemde Nun II en ook The First Omen niet echt onder de Nunsploitation films, omdat ze daar toch te braaf voor zijn en de focus duidelijk ligt bij horror. Ik moet wel bekennen dat regisseur Arkasha Stevenson (Legion, Channel Zero) me regelmatig heeft laten schrikken en griezelen met haar debuutfilm. The First Omen bevat zelfs een aantal scènes die mij wisten te verbazen voor een film van 20th Century Studios, dat nu onderdeel is van The Walt Disney Company (!).

Nell Tiger Free als Margaret in The First Omen

The Omen – Van groot…

The Omen - 1976
The Omen – 1976

Vanwege het succes van de eerste The Omen van regisseur Richard Donner (Lethal Weapon, Superman), verscheen er in 1978 Damien: Omen II. Hierin maken we kennis met de tiener Damien die zich langzaam schikt in zijn lot. In The Final Conflict uit 1981 maken we opnieuw een sprong in de tijd en zien we Damien als volwassen kerel, gespeeld door Sam Neill (Jurassic Park). Hij doet er alles aan om de terugkeer van Jezus Christus naar de aarde te voorkomen.

Tien jaar later verscheen Omen IV: The Awakening. Deze film werd gemaakt voor televisie, waarin het meisje Delia (Asia Vieira) de dochter dan Damien Thorn speelt. Dit laatste deel had wat mij betreft – net als The First Omen – niet gehoeven. De The Omen remake uit 2006 was wel oké en had een leuke cast met Liev Schreiber en Julia Stiles. Maar ook die kon niet tippen aan het origineel.

Sonia Braga als Sister Silva

… naar klein scherm

The Omen - 1995
The Omen – 1995

Ook op het kleine scherm is geprobeerd om een slaatje te slaan uit The Omen, maar zonder veel succes. In 1995 werd de pilot uitgezonden van The Omen met de bedoeling een serie te maken van de filmreeks. Ondanks dat Richard Donner verbonden was aan het project als executive producer, is het bij de pilot gebleven.

In 2016 was daar nog de serie Damien, die na het eerste seizoen van tien afleveringen al werd stopgezet. De serie was een direct vervolg op de eerste film en concentreerde zich op het leven van de volwassen Damien die alles van zijn duivelse identiteit is vergeten.

Nell Tiger Free als Margaret

The First Omen recensie – Voorspelling op papier

The Omen - David Seltzer
The Omen – David Seltzer

David Seltzer is de schrijver en bedenker van The Omen. Hij schreef het scenario van de eerste film. Enkele weken voor de release van de film bracht hij het gelijknamige verhaal ook uit in boekvorm – The Omen – dat weer gebaseerd was op zijn script. Het boek en de film komen grotendeels met elkaar overeen. Wel zijn een aantal namen veranderd en zijn sommige details iets uitgebreider in het boek.

Ook van de andere films zijn de verhalen in boekvorm verschenen. Damien: The Omen II werd geschreven door Joseph Howard. The Final Conflict werd op papier gezet door Gordon McGill. Hij schreef hierna nog twee andere The Omen-boeken, Omen IV: Armageddon 2000 in 1982 en Omen V: The Abomination. In tegenstelling tot de vierde film blijft dat boek veel dichter bij de reeks zoals die is opgezet in het eerste boek. Hetzelfde geldt ook voor het laatste deel. Wanneer de vervolgen beter waren ontvangen, zouden deze boeken wellicht ook op het witte doek verschenen zijn.

Bill Nighy als kardinaal Lawrence

De cirkel is rond

Met The First Omen zijn we weer terug bij het eerste deel uit 1976. Hopelijk nodigt dit jonge horrorfans ook uit om eens te kijken naar de klassieker waarmee het allemaal begon. Maar het is voor hen ook mogelijk om de remake uit 2006 te gaan kijken. Voor de oudere fans is het leuk om – na het zien van The First Omen – de andere films nog eens uit de kast te halen.

Helaas voelt deze nieuwe film toch aan als een geforceerde prequel. Kenners van de reeks weten dat er op een gegeven moment een link gelegd wordt met het origineel. Dit gebeurt echter pas heel laat in de film en het is daarbij ook niet verrassend. Voor mij had deze film niet gehoeven, althans niet als een prequel op het origineel.

Ralph Ineson als Father Brennan

The First Omen recensie – Beter zonder link naar het origineel

Als een opzichzelfstaande film (met een eigen titel) had The First Omen misschien beter uit de verf gekomen. Hij draait nu in de bioscoop, maar voegt dus weinig toe aan het origineel. Houd je echter van horror, al dan niet gecombineerd met nonnen, dan zit je met deze film wel goed.

We hebben ook nog een extra nonnen-tip! In de bioscoop draait momenteel ook de film Immaculate met Sydney Sweeney, die niet aan een franchise is gelinkt.

The First Omen draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: The First Omen
Regisseur: Arkasha Stevenson
Acteurs: Nell Tiger Free, Ralph Ineson, Sonia Braga, Bill Nighy
Uitgever: Disney
Genre: Horror

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © 20th Century Fox / Disney

The First Omen - 20th Century Fox

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.