Humanist Vampire Too Sensitive to Kill recensie - Modern Myths

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill recensie – Maatschappelijk betrokken vampiers

Het is verbazend dat er iedere keer weer iets origineels wordt bedacht. Hoeveel verhalen, films, series en comics zijn er wel niet over die bloedzuigende wezens, de vampier? Toch weet filmmaker Ariane Louis-Seize met haar speelfilmdebuut Humanist Vampire Too Sensitive to Kill een innemend coming of age-drama te maken, dat ook nog eens een maatschappelijk onderwerp aansnijdt. Het scenario schreef Louis-Seize overigens met Christine Doyon. Lees onze Humanist Vampire Too Sensitive to Kill recensie! 

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill recensie - posterHeb je Humanist Vampire Too Sensitive to Kill vorig jaar gemist op Imagine Fantastic Film Festival 2023? Je krijgt dan nu de kans om alsnog naar deze originele vampierfilm te gaan, die overigens tweede werd bij de uitreiking van de Silver Scream Award.

De meeste Imagine films draaien slechts een of twee keer op het festival. Gelukkig komt het steeds vaker voor dat een film na de première op het festival later nog een reguliere release krijgt in de bioscoop of het filmhuis. Zo konden we onlangs nog genieten van het animatiemeesterwerk The Boy and the Heron (de winnaar van de Silver Scream Award) en het briljante Dream Scenario met Nicolas Cage.

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill recensie

Een opstandige puber

Sasha (Sara Montpetit (Chien Blanc, Falcon Lake)) is een tienervampier. In mensenjaren heeft ze inmiddels de respectabele leeftijd van 68 bereikt. Al op jonge leeftijd kwam Sasha erachter dat het moorden voor bloed niets voor haar is. Nog steeds ziet ze de beelden van haar familie die de clown voor haar verjaardag aan stukken scheurde.

Ook haar hoektanden willen maar niet doorkomen. Haar moeder en zus snappen er niets van, maar haar vader is een stuk makkelijker. Waarom zou je mensen vermoorden als je ook bloedplasma uit zakjes kan drinken?

Sara Montpetit als Sasha in Humanist Vampire Too Sensitive to Kill

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill recensie – Een gewillige prooi

Op een dag ontmoet ze Paul (Félix-Antoine Bénard (Maria, La faille)), een depressieve puber die eigenlijk een einde aan zijn leven wil maken. Sasha is geïntrigeerd door de jongen die er zelfs voor zorgt dat haar vampiertanden groeien.

Paul is ervan overtuigd dat het leven hem niets kan bieden. Als hij erachter komt wie Sasha werkelijk is, biedt hij zichzelf aan als gewillige prooi.

Sara Montpetit als Sasha en Félix-Antoine Bénard als Paul

Geen gore met liters bloed

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de redelijk recente vampierfilm Renfield vloeien er in Humanist Vampire Too Sensitive to Kill geen liters bloed. Alles wordt heel rustig en subtiel in beeld gebracht, zonder de kijker te shockeren of te laten lachen omdat het té absurd is. In dat opzicht trekt regisseur Ariane Louis-Seize zich niets aan van de Hollywood marketingmachine.

Verwacht dus geen flitsende montages, perfecte tienermodellen en allerlei special effects. De film is een prachtig – en zelfs Gotisch – coming of age-verhaal in een moderne tijd met hier en daar een vleugje zwarte humor.

Noémie O'Farrell en Gabriel-Antoine Roy

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill recensie – Hoe heet die film?

Met zijn originele en een beetje vreemde titel valt Humanist Vampire Too Sensitive to Kill goed op. Maar heette de film op het Imagine Fantastic Film Festival van 2023 alleen niet anders? Ik moest het even opzoeken, maar dat klopt. De titel was toen Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person. Overigens is de originele Canadese titel Vampire humaniste cherche suicidaire consentant.

Het woord “consent” hoor je tegenwoordig steeds vaker in het nieuws. Het is een actueel onderwerp, waar de meeste vampiers geen rekening mee houden.

Vrolijke vampier in Vampire humaniste cherche suicidaire consentant

Maatschappelijk onderwerp

Toch is dit niet het maatschappelijke onderwerp dat ik in deze recensie eerder noemde. Je hoort namelijk steeds vaker verhalen over depressiviteit en zelfdoding onder jongeren. Ariane Louis-Seize brengt dit goed onder de aandacht en combineert dit met de problemen waar Sasha tegenaan loopt. Want als je iemand die zelfmoord wil plegen helpt om jezelf te voeden, dan sla je toch twee vliegen in één klap?

Ik vind het knap hoe een actueel onderwerp gecombineerd wordt met een film zoals Humanist Vampire Too Sensitive to Kill, zonder dat het vreemd of ongemakkelijk aanvoelt. Mocht je na het zien van de film aan zelfmoord denken of ken je iemand die dat doet, bel dan gratis met het Zelfmoordpreventienummer 0800-0113.

Sara Montpetit als Sasha

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill recensie – Niet alleen voor horrorliefhebbers

Ik zal verder niet teveel uitweiden over het vampiergenre, hiervoor kun je het beste het achtergrond artikel De lange schaduw van Bram Stoker lezen van onze eigen Daniel Warmoeskerken. In ieder geval is Humanist Vampire Too Sensitive to Kill een uitstekende aanvulling op het genre op vrijwel alle gebieden. Het is een rustige, maar stijlvolle film waarin de hoofdrolspelers overtuigend zijn.

De film draait momenteel nog in de betere filmhuizen en is absoluut niet alleen voor vampier- of horrorliefhebbers!

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: Humanist Vampire Too Sensitive to Kill
Regisseur: Ariane Louis-Seize
Acteurs: Sara Montpetit, Félix-Antoine Bénard, Steve Laplante, Sophie Cadieux
Uitgever: M&N Film Distribution
Genre: Horror / Speelfilm

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © M&N Film Distribution

Humanist Vampire Too Sensitive to Kill recensie - Modern Myths

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.