Het Begraven Land recensie – Modern Myths
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het Begraven Land recensie – Slot van De Getijden-serie met een twist

Het Begraven Land is het derde deel in De Getijden-serie van auteur Cyn Balog. Het is het vervolg op Het Verdronken Land en Het Verschroeide Land. In de tijdlijn van de serie sluit dit derde boek echter direct aan op het eerste deel, Het Verdronken Land. Hierdoor ontstaat een spannende leeservaring: jij weet als lezer meer dan hoofdpersoon Vina. Terwijl zij op ontdekkingstocht gaat, weet je al wat haar te wachten staat. Lees in onze Het Begraven Land recensie hoe dit voor een mooie wending zorgt!

Lees ook Anouks recensie van Het Verdronken Land en Yvettes recensie van Het Verschroeide Land. LET OP: Deze recensie bevat spoilers over die eerdere boeken. Wil je nog beginnen aan deze serie, begin dan met de eerste recensie en ga van daaruit verder.

Patiënt 47 bevindt zich op een vreemde plek; een nare plek. Maar er is tenminste een dokter die voor haar zorgt. Ze krijgt pillen waardoor ze gezond blijft, zegt hij, maar eigenlijk weet ze niet zo goed waarom. Haar geheugen is sowieso blanco, hoe heet ze eigenlijk?

Als ze stopt met de pillen komt Vina’s geheugen langzaam terug. Ze is met Ster onder de grond gegaan, ze hebben haar thuisland gevonden! Maar waarom zit ze dan nu op deze akelige plek? En waar is Ster?

Een gevaarlijke strijd

Al snel blijkt de wereld onder de grond, met zijn hoogstaande technologie, niet te zijn waar Vina op hoopte. Ze wordt meegesleurd in een gevaarlijke strijd. Wie kan ze vertrouwen op deze vreemde plek? En hoe gaat ze dit in godsnaam overleven?

Het Begraven Land recensie – Lezen als toeschouwer

In de eerste twee boeken van De Getijden-serie maak je kennis met twee totaal nieuwe – en vooral ook totaal verschillende – werelden. Het eiland “Getijden” en haar ruige bevolking steken sterk af tegen de high-tech omgeving van de “Gemeenschap”. Hoewel al snel blijkt dat beide eigenlijk een gevangenis zijn voor hun bevolking.

Als lezer kom je in deze verhalen als toeschouwer binnen. Je kent de gewoonten, gevaren en eigenaardigheden van de locaties niet en raakt langzaamaan steeds bekender met de situaties. Met vaak huiveringwekkende ontdekkingen en conclusies als gevolg.

Een verschoven blik

In Het Begraven Land zijn de rollen omgekeerd. Vina is haar geheugen kwijt en heeft geen idee wat er aan de hand is, terwijl jij als lezer dit na de twee voorgaande verhalen donders goed doorhebt. Langzaam krijgt ze haar geheugen terug, maar ook dan weet je als lezer nog steeds veel meer dan de hoofdpersoon.

In tegenstelling tot Vina, ben je namelijk al met haar moeder in de Gemeenschap geweest in Het Verschroeide Land. Je weet hoe het er daar aan toegaat en hoe ontzettend ver ze zijn met wetenschappelijke ontwikkelingen.

Het Begraven Land recensie – Een mooie wending

Terwijl Vina op ontdekking gaat in een wereld die voor haar onwerkelijk is, met elektriciteit, chips en genetische aanpassingen, kijk je als lezer mee als iemand die de gevaren al kent.

En dat geeft naar mijn mening een mooie wending aan dit derde verhaal. Door de verwondering van Vina ontdek je zelf ook hoe vreemd sommige dingen eigenlijk zijn. En het onheilspellende gevoel dat je krijgt is des te groter, omdat je al weet dat waar Vina aan begint, gedoemd is te eindigen in een hele gevaarlijke situatie.

Een verhaal vol intriges

Net als in de andere boeken uit De Getijden-serie zit ook dit verhaal weer vol verknipte relaties en mensen die niet blijken te zijn zoals je had gedacht. Oude relaties zijn verschoven en het is haast onmogelijk om in te schatten wie je kunt vertrouwen. Het verhaal is weer meeslepend en ontzettend beklemmend en blijft spannend tot het einde.

Het Begraven Land recensie – Bezint eer gij begint

Cyn Balog bewijst nogmaals dat ze de meester is van de plottwist, waardoor alles meerdere malen in een ander daglicht komt te staan. Dit geldt zowel binnen de verhalen, maar ook zeker tussen de boeken zelf. Zo schijnt informatie uit het ene boek opeens een heel ander licht op het verhaal in een van de andere boeken.

Mijn advies is dan ook om goed na te denken over de volgorde waarin je de boeken leest. Zelf heb ik ze gelezen op volgorde van uitkomen. Dit kan ik je van harte aanraden, omdat je dan de volle omvang van de plottwists meekrijgt die de schrijfster voor je heeft klaargelegd. Al ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar het effect dat de verhalen hebben als je ze in chronologische volgorde leest. Het ziet er dus naar uit dat ik deze serie op die manier nog een keer mag lezen. En dat is zeker geen straf!

De Getijden-serie 3: Het Begraven Land is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: De Getijden-serie 3: Het Begraven Land
Auteur: Cyn Balog
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 978-94-036-6796-6

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths

De Getijden serie - Cyn Balog

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.