Hotel Artemis uitsnede

Hotel Artemis – stijlvolle, claustrofobische SF-thriller

Raak je als crimineel gewond, dan kun je niet zomaar naar het ziekenhuis. In 2028 is de oplossing een bezoek aan Hotel Artemis, een geheim ziekenhuis voor criminelen die het kunnen betalen. In de vergane glorie van het gebouw runt een zuster (Jodie Foster) de praktijk, slechts geholpen door haar gorilla van een oppasser (Dave Bautista). Tegen de achtergrond van gewelddadige rellen zal iedereen merken dat er geen regels meer zijn. Welkom in Hotel Artemis.

Zelf een verblijf in Hotel Artemis boeken? Doe dan mee met onze Hotel Artemis-winactie en maak kans op vrijkaartjes!

In 2028 is schoon drinkwater niet langer gratis. Hotel Artemis begint wanneer er in Los Angeles gewelddadige rellen uitbreken, omdat de onderste laag van de bevolking die eerste levensbehoefte niet langer kan betalen. Twee broers, gespeeld door Sterling K. Brown (Black Panther) en Brian Tyree Henry (Boardwalk Empire) maken van de situatie gebruik om een bankoverval te plegen, die helaas in het honderd loopt. Niet alleen maken ze iets buit wat hen nog dieper in de puree brengt, de jongste broer wordt ook nog neergeschoten door de oproerpolitie. Enkel een bezoek aan Hotel Artemis kan hem redden.

Hotel Artemis Sterling K Brown

Blade Runner sfeer

Hotel Artemis zet onmiddellijk de toon voor het verhaal. Vanaf het begin heeft de film een flinke vaart en brengt het je in de juiste stemming. De maatschappij van 2028 voelt meteen hopeloos en gevaarlijk en de vergane glorie in het gebouw waarin de film zich voor het grootste deel afspeelt, is depressief en treurig. De film heeft iets van Blade Runner weg. De vervallen kamers van het eens luxueuze, stijlvolle gebouw doen je de claustrofobische sfeer voelen van de situatie waar het elk moment echt mis kan gaan.

De gasten van het hotel op het moment dat de broers inchecken zijn interessant en je leeft mee met de zuster die Jodie Foster (The Silence of the Lambs) speelt. Zij probeert alles in goede banen te leiden en tegelijkertijd merk je dat haar geschiedenis ook de nodige ellende kent. Gaandeweg de film leer je waarom zij Hotel Artemis niet uitkomt en hoe de huidige situatie zo ver gekomen is.

Hotel Artemis Foster en Bautista

De regels van Hotel Artemis

Hotel Artemis wordt gerund met harde hand en strenge regels. Het is de enige manier om de criminele gasten uit elkaars haren te houden. De situatie in de stad is echter dusdanig uit de hand gelopen, dat het hotel al snel een kruitvat van spanningen wordt. Als er vervolgens een gast op komst is waar de andere criminelen het ook koud van krijgen, ontploft de hele boel. Het wordt ieder voor zich en er blijkt meer aan de hand te zijn die dag dan wie ook vermoedt.

Hotel Artemis weet het verhaal moeiteloos over te brengen. De film zit vol bekende acteurs, zoals Sofia Boutella (The Mummy), Jeff Goldblum (Thor: Ragnarok) en Zachary Quinto (Star Trek (2009)). Dave Bautista (Guardians of the Galaxy, Blade Runner 2049) is een beer van een oppasser en brengt de nodige humor met zich mee. Zeker in vergelijking met de gedrongen zuster van Jodie Foster is hij een duistere berg van geweld die achter haar staat en alles voor haar doet.

Hotel Artemis Bautista

Geen uitweg mogelijk

Jodie Foster draagt de film. Haar sombere, no-nonsense zuster hobbelt door de ellende en probeert te redden wat er te redden valt. Het andere hoofdpersonage is het vervallen hotel zelf. De Jaren 70 stijl en art nouveau-elementen maken de atmosfeer, waar de criminelen hun plannen smeden. Je hebt het gevoel zelf niet te kunnen ontsnappen aan wat er te gebeuren staat. De prachtige muziek in de film draagt hier ook aan bij, evenals de techniek in deze niet al te verre toekomst. Een vervallen 3D-printer moet een nieuwe lever voor de jongste broer printen en je twijfelt ten zeerste of hij die procedure wel gaat overleven.

Hotel Artemis: Sci-Fi Noir

Marvel-liefhebbers moeten bij dit alles wellicht denken aan het Night Nurse concept, wat ook een geheime ziekenboeg is, maar dan voor superhelden. In de Marvel/Netflix-series zie je dit terugkomen in de vorm van zuster Claire Temple (Rosario Dawson). Ook huurmoordenares ‘Nice’, gespeeld door Sofia Boutella, doet denken aan het Marvel-personage Elektra, maar dan zoals ze hoort te zijn.

Regisseur Drew Pierce (schrijver van Iron Man 3 en Mission: Impossible – Rogue Nation) levert een geweldige SciFi-Noir-thriller af, die rustig de tijd neemt een verhaal te vertellen in een prachtige setting. De spanning wordt goed opgebouwd, de techniek is geloofwaardig en de ontlading van de situatie is bevredigend. Hotel Artemis is gewoon een prima film, die ook niet-sciencefictionliefhebbers zeker zal boeien.

Hotel Artemis draait vanaf donderdag 28 juni in de bioscoop.

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

Modern Myths service: Koop Hotel Artemis op Bol.com

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Hotel Artemis Brown en BoutellaHotel Artemis rellen

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.