Imagine Film Festival 2020_ Nieuw Nederlands Peil - Modern Myths

Imagine Film Festival 2020 shorts – Nieuw Nederlands Peil

Korte films – shorts – vertellen hun verhaal in een beperkt tijdsbestek, net als hun literaire tegenhangers, de korte verhalen. Dit zorgt voor vaak bijzonder knap gemaakte filmpjes, waarin je een compleet verhaal in sneltreinvaart verteld krijgt. Maar shorts worden ook gebruikt als showcase om financiering voor een avondvullende speelfilm binnen te halen. In zulke gevallen wil je graag snel meer zien. Imagine Film Festival 2020 heeft weer een flink aantal geweldige kortfilms verzameld, die als bloemlezingen op verschillende avonden worden vertoond. In Imagine Film Festival 2020: Nieuw Nederlands Peil belicht de Modern Myths redactie enkele leuke shorts van Nederlandse bodem.   

Door: André van ’t Hof, Daniel Warmoeskerken en Jeroen Geelhoed

Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2020 special. Meer shorts? Lees ook ons artikel over de Imagine 2020: International Fantastic shorts!

Sommige shorts in dit artikel kunnen we pas op een later tijdstip recenseren. Die titels hebben we wel bekeken en daarom staan ze vast in deze lijst.

Aardbei

Aardbei is een korte film zonder dialoog met onder andere Carry Tefsen, Monic Hendrickx en René van ‘t Hof over het noodlot. In een hotellobby zit een oudere dame (Tefsen) recht tegenover een “Random Flashback” kansspelautomaat. Dit is een exemplaar dat André als ex-horecauitbater veel voorbij heeft zien komen. Verder maken we kennis met de nieuwe piccolo en de manager die, naast zijn passie voor stijldansen, vooral alles tot in de puntjes geregeld wil hebben. Als er een onaangekondigde late gast aankomt (Hendrickx) wijzen ze haar naar haar kamer. De vrouw hunkert naar wat genegenheid in de vorm van een gigolo, maar eenmaal aangekomen begint de vrouw in de lobby aan haar spel op de gokkast. Met de willekeurigheid van het spel wordt ook het lot van de gasten en werknemers bepaald door een druk op de knop. Hierbij doet Tefsen denken aan een van de schikgodinnen zoals Moira uit de Griekse Oudheid. Al is haar weefgetouw vervangen door de eenarmige bandiet. Aardbei is een heerlijk modern sprookje met Film Noir invloeden.

Aardbei - Modern Myths

Dryade

Met ruim een kwartier is Dryade een van de langere kortfilms die we hebben gezien. Een zoon probeert het mysterie van zijn verdwenen moeder te ontrafelen. Hij maakt foto’s in de bossen en wil het notitieboekje van zijn moeder hebben. Maar zijn vader lijkt niet mee te willen gaan in de zoektocht van zijn zoon. De sfeer is de hele film lang perfect en het bos waar het verhaal zich in afspeelt, is bijna een personage op zich. Soms hoor je de moeder iets voorlezen. Haar stem brengt je haast in trance en het is heerlijk om een ritmische tekst in het Nederlands terug te horen komen in zo’n film. Het is een mooi contrast met de simpele dialogen die toepasselijk aarzelend worden uitgesproken. Het einde van de short is onvermijdelijk en te verwachten (tenminste, voor iedereen die het woord “dryade” kent). Toch blijft het verhaal interessant. Dryade is een mooi gemaakte film. Het is de eerste short waarbij Daniel met vragen achterbleef en die hem deed verlangen naar nog een extra stuk verhaal. Bijvoorbeeld net iets meer antwoorden of net iets meer achtergrond. Tegelijkertijd is het mooi dat de film stopt wanneer hij stopt. Het thema van Imagine Film Festival 2020 is Nature Strikes Back!. Daar past Dryade volledig bij.

Dryade - Modern Myths

Ik, moordenaar (The Killing of a Child)

Ik, moordenaar is een zwart-witfilm van twaalf minuten. Een eenzame jongen wandelt over bospaadjes en uit zijn frustraties op houten paaltjes. Op een dag ontdekt hij een jongen die ook tegen paaltjes schopt en een vriendschap is geboren. De jongens spelen oorlogje in de bossen en rennen door prachtige natuurgebieden die stijlvol in beeld zijn gebracht. De film rekent niet op een twist, daar zorgt de titel al voor die je precies vertelt wat je kan verwachten. In plaats daarvan ben je als kijker meer bezig te achterhalen waar het fout gaat of wat er mis is met het hoofdpersonage. De film heeft geen tekst en dat is ook prima. De vriendschap tussen de jongens heeft geen woorden nodig om tot bloei te komen op het scherm. Toch was dit de eerste film die van Daniel nog best wat korter had gemogen. Sommige scènes hadden weggelaten kunnen worden om iets aan de verbeelding over te laten; vooral richting het einde. Desondanks is Ik, moordenaar zeker de moeite waard om eens te kijken.

Ik, moordenaar - Modern Myths

Imaginair

Mike leeft afgezonderd in een bos en heeft wat psychische problemen. Als hij hoort dat zijn vader vervroegd vrijkomt uit de gevangenis krijgt hij plots bezoek en komt er oud zeer bovendrijven. In tegenstelling tot de internationale short Bos, die we in ons andere shorts artikel bespreken, geeft Imaginair genoeg informatie door middel van het verhaal. Zo kun je zelf perfect je eigen conclusie trekken over wat er nu precies gebeurt. Imaginair is een short van een kwartier, met potentie voor meer. Ook de geweldige soundtrack werkt mee met het verhaal dat erg sterk geschreven is. Een aanrader!

imaginair - Modern Myths

Koekoek!

De Friese regisseur Jörgen Scholtens heeft met Koekoek! een korte komische short van zeven minuten gemaakt waarin acteur Frank Lammers (Michiel de Ruyter) het absurde verhaal draagt. Een oude vrouw (Hetty Heyting) wordt met de regelmaat van haar koekoeksklok gewekt en neemt dan haar pillen in. Tot de koekoeksklok door omstandigheden op een dag hapert, met alle gevolgen van dien. Koekoek! is een grappig filmpje dat zo in een aflevering van Jiskefet had gepast. Dit wordt nog eens versterkt omdat Frank Lammers op het personage van Michiel Romeyn uit De Dierenwinkel sketches lijkt en de stem op de radio van Joost Prinsen wel afkomstig lijkt van Kees Prins. Ondanks een wat flauwe afloop is Koekoek! met oog voor detail gemaakt. Let vooral op de scène waarin Lammers in paniek voor het raam staat. Je zult nooit meer hetzelfde naar een koekoeksklok kijken.

Koekoek - Imagine Film Festival 2020: Nieuw Nederlands Peil

Lili

Lili is een short van regisseur Yfke van Berckelaer, die in deze tijd van #metoo volledig relevant is. De actrice Lili (Lisa Smit (Ares)) is op auditie voor een rol waarin haar personage op verschillende manieren ingestoken kan worden. De regisseur (Derek de Lint (Redbad)), die lang buiten beeld blijft, laat Lili op verschillende manieren haar tekst oplezen. Als de regisseur haar vraagt het “femme fatale” aspect van de rol meer en meer aandacht te geven, krijg je al snel door dat hij haar in een bepaalde hoek probeert te drijven. Maar deze actrice laat als femme fatale haar tanden zien! Hoewel Lisa Smit laat zien hoe je door slechts te “reperteren” een rol op allerlei manieren kunt invullen, is de uiteindelijke afloop van het verhaal een beetje cliché. Deze short had best nog wat korter gemogen om goed te werken. Lili is ook onderdeel van het programma Feminist Horror Shorts, welke je op 3 september in Kriterion kunt bekijken. Tickets vind je op de Feminist Horror Shorts-pagina.

Lili - Imagine Film Festival 2020: Nieuw Nederlands Peil

A Stranger from the Past

Regisseur Jan Verdijk won met zijn Wild in 2018 al de Melies d’Or en brengt nu met A Stranger from the Past een korte film over een monteur die ‘s nachts nog aan het sleutelen is.  Als hij een olielek opmerkt en deze wil oplossen wordt hij opgeschrikt door iets sinisters. A Stranger from the Past is een aanklacht tegen fossiele brandstof en wat voor monster dat eigenlijk is. Deze short is een slim opgezette aanklacht tegen vervuiling en past ook perfect in het festival-thema Nature Strikes Back!

A Stranger From the Past - Modern Myths

Tot inkeer 

Tot inkeer is een short die wat Jeroen betreft duidelijk de aanloop naar een groter verhaal is, ook al duurt deze “korte” film bijna twintig minuten. In 1147 trekt heer Gerlachus ten strijde, terwijl zijn zwangere vrouw Lenora thuis achterblijft. Het is de tijd van de Tweede Kruistocht, waar Lodewijk VII aan meedeed. Voor een korte film is Tot inkeer bijzonder groots gemaakt en zeker de moeite waard om op het grote scherm te zien. Hou je van ridders en historische fictie, zet hem dan zeker op je lijstje. Maar houd er wel rekening mee dat als je er net lekker inzit, de short voorbij is. Hopelijk wordt het verhaal van Gerlachus snel in zijn totaliteit verteld.

Tot inkeer - Imagine Film Festival 2020: Nieuw Nederlands Peil

Woodland Cemetery

Een jonge fotografe loopt over een kerkhof om foto’s te maken van de gebouwen en de omgeving. Haar aandacht wordt getrokken door een vrouw in het zwart die met een lantaarn bij een graf staat. Het plaatje is te mooi om te laten liggen en de fotografe schiet een foto. Vanaf dan duikt de oude vrouw steeds vaker op. Na het zien van zes korte films voor Modern Myths kwam Woodland Cemetery als Daniels favoriet uit de bus. Het is een klassiek spookverhaal dat gebruik maakt van traditionele jumpscares en originele elementen om de spanning op te bouwen. In de tien minuten die de film duurde, verveel je je geen moment. Van Woodland Cemetery zou gemakkelijk een avondvullende film gemaakt kunnen worden met uitleg over wie de vrouw in het zwart is en waar ze vandaan komt. Dat kom je in deze short niet te weten. Overigens ligt dat aan Daniels persoonlijke nieuwsgierigheid, want die informatie is absoluut niet nodig om van deze korte film te genieten. Woodland Cemetery is daarnaast heel duidelijk, maar niet zo “in your face” als Laura hasn’t slept, waar je over kunt lezen in ons artikel over de Imagine International Fantastic Shorts. Deze korte film blijft mysterieus en sfeervol genoeg, zonder dat het storend wordt. Je weet in Woodland Cemetery namelijk precies wat je zojuist hebt gezien!

Woodland Cemetery - Imagine Film Festival 2020: Nieuw Nederlands Peil

Imagine Film Festival 2020: Nieuw Nederlands Peil

De Nieuw Nederlands Peil shorts van Imagine Film Festival 2020 zijn online te zien, inclusief introducties en Q&A’s met de makers! Hieronder het programma:

  • Nieuw Nederlands Peil 1: Sexorcism, Dryade, Zwart, Lippen, Afsluitdijk, Aardbei, Lili
    Imagine Online Live, 29 augustus 19:30 – 21:08. Tickets: Nieuw Nederlands Peil 1
  • Nieuw Nederlands Peil 2: Hitte, Imaginair, Koekoek!, Tot inkeer, A Stranger from the Past, Ik, moordenaar, Swipe, Woodland Cemetery
    Imagine Online Live, 30 augustus 19:30 – 21:07. Tickets: Nieuw Nederlands Peil 2

Imagine Film Festival 2020

Fantasy, sciencefiction en horror: het grootste Nederlandse festival voor de fantastische film – Imagine Film Festival 2020 – vindt dit jaar in een hybride vorm plaats van vrijdag 28 augustus tot zondag 6 september in Kriterion, EYE Amsterdam en online. Het festival staat in het teken van originele en eigenzinnige genre-films en bestaat dit jaar uit onder andere 28 speelfilms, korte films, showcases van Nederlands werk en online panels. Voor onze recensies van de films en een interview kijk je bij onze Imagine Film Festival 2020 special!

Imagine Film Festival 2020 - sfeerbeeld nieuw

 Lees meer Modern Myths-recensies!

Imagine Film Festival 2020: Nieuw Nederlands Peil: © 2019-2022 Modern Myths / Beeldmateriaal: © VAProductions, Videoland, Bleck, DPPLR, Cinesud, Horrify

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise