Imagine Film Festival 2020 shorts - Modern Myths

Imagine Film Festival 2020 shorts – International Fantastic Shorts

Ook de korte films – shorts – uit het buitenland zijn op Imagine Film Festival 2020 goed vertegenwoordigd. Veel van deze bijzonder knap gemaakte filmpjes zullen je verbazen. De buitenlandse kortfilms zijn net als de Nieuw Nederlands Peil shorts in twee bloemlezingen verzameld. In Imagine Film Festival 2020 shorts – International Fantastic Shorts zetten we er een paar voor je in het spotlight.

Door: André van ’t Hof, Daniel Warmoeskerken en Jeroen Geelhoed

Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2020 special. Meer shorts? Lees ook ons artikel over de Imagine Film Festival 2020: Nieuw Nederlands Peil shorts!

Behind the Door (Detrás de la Puerta)

In Behind the Door zoekt Milagros (Claudia Salas) een manier om met haar overleden vader in contact te komen. Ze voert een ritueel uit om met hem te kunnen praten. Zij aan de ene kant van een deur en hij aan de andere kant in een donkere kamer. Het ritueel heeft maar een regel: open als eerste de deur. Niet alleen sluit je daarmee het gesprek af, maar je zorgt er ook voor dat jij de controle houdt. Als de geest namelijk eerder de deur opent, kan dat dodelijke gevolgen hebben.

Normaal is Daniel geen fan van het lezen van korte verhalen, omdat hij vaak het gevoel heeft nog iets te missen. Als je net lekker in zo’n verhaal zit, is het ineens voorbij. Met korte films is dit juist het tegenovergestelde en Behind the Door is daar een perfect voorbeeld van. In negen minuten wordt een afgerond verhaal verteld dat onverwachte elementen bevat. De horror zit hem niet alleen in de geest achter de deur, maar ook in het menselijke drama tussen vader en dochter dat langzaamaan duidelijk wordt. Ook met de sfeer en het acteerwerk in deze short wordt goed gespeeld. Het begint allemaal mysterieus met korte beelden van kaarsen en uitleg over hoe het ritueel werkt. Wanneer die eerste vragen beantwoord zijn, verandert de toon van de film. Behind the Door was de eerste film die Daniel mocht kijken voor het Imagine Film Festival 2020 en hij vond het meteen een absolute aanrader.

Behind the Door

Bos

Een openingsshot van een sereen bos. De grond licht volledig bezaaid met blaadjes en we zien in een oogopslag dat de herfst haar intrede heeft gedaan. De stilte wordt verbroken door het gehijg van twee joggende tieners. Hun speelse geflirt leidt af van hun omgeving, waarna het bos ongenadig toeslaat. Het verhaal laat net iets teveel vragen achter, anders was Bos echt een hele goede short geweest. Nu is het meer stijl boven inhoud en dat is jammer. Maar, net als veel films tijdens het festival, wel een echte Nature Strikes Back!

Imagine Film Festival 2020 shorts - Bos

Deathyard

Een vrouw rent gillend over een weg, totdat er een auto opduikt. Ze rent tussen de bomen door, steeds dieper het bos in. Deathyard lijkt haast een scène uit een grote film. Op een afgelegen stuk land woont een familie van misvormde mensen. Wie op hun terrein komt, moet rennen voor hun leven. De korte film deed meteen denken aan The Hills Have Eyes of The Texas Chain Saw Massacre. Was het een langere film geweest, dan had het misschien een vermakelijk aftreksel kunnen zijn. Nu kijk je bijna zes minuten naar scènes waarvan je het gevoel hebt dat je ze al eerder hebt gezien. De jumpscares zijn niet vernieuwend (waardoor ze niet werken) en het acteerwerk was vanaf het moment dat de vrouw gillend aan kwam rennen niet bijzonder. Deathyard is absoluut een hommage naar de net genoemde klassiekers, maar komt niet met vernieuwende elementen.

Deathyard

Eject

Een vrouw vindt een usb-poort in haar pols onder een nare uitslag. Als ze hem gebruikt, kan ze in haar hoofd alle informatie ordenen, maar ook meer toevoegen. Dan volgt natuurlijk de vraag, wanneer is het genoeg? Het verhaal is wel bekend en hebben we vaker gezien, al is dit in Eject wel goed gedaan. Het laat zien hoe we met onze technologie vergroeid zijn en wat de uitkomst kan zijn als we niet oppassen.

Imagine Film Festival 2020 shorts - Eject

Hand in Hand

Hand in Hand is met een goede drie minuten een van de kortste shorts van Imagine Film Festival. Het verhaalt over twee politici die een belangrijk contract ondertekenen. Voor de ogen van de pers wil geen van de twee onderdoen voor de ander en dit resulteert in een potje handenschudden dat Trumpiaanse proporties aanneemt. Het ego van beide mannen leidt naar een groteske finale, tot de “gewone man” het heft in eigen hand neemt.

Hand in Hand - Modern Myths

The Haunted Swordsman

Imagine Fantastic Shorts 2 heeft veel leuke kortfilms in de aanbieding, maar alleen al voor The Haunted Swordsman mag je dat filmavondje absoluut niet missen. Deze korte poppenfilm is een project van special effects artist Kevin McTurk, van wie je werk hebt gezien in onder andere Pacific Rim, Hansel & Gretel: Witch Hunters, Snow White and the Huntsman, Cowboys & Aliens, X-Men: First Class, Thor, etc. etc. De poppen, of beter marionetten, zijn van de hand van de Nederlandse Oscarwinnaar Arjen Tuiten (o.a. Pan’s Labyrinth). Het hele project ademt een duistere, onheilspellende sfeer, waarin je nergens het gevoel hebt naar poppenkast te kijken. De vergelijking met The Dark Crystal: Age of Resistance kun je maken, waarbij The Haunted Swordsman nog veel duisterder is. De beelden achtervolgen (haunting) je daadwerkelijk. Het verhaal gaat over een samoerai die de moord op zijn Shogun (opperbevelhebber) moet wreken. Hij is op pad in een desolaat berglandschap, vergezeld van een afgehakt hoofd dat hem adviseert. In de korte film krijg je in een tijdsbestek van iets meer dan een kwartier een flinke dosis Japanse mythologie voorgeschoteld, met demonen, heksen en Oni (trollen) die stuk voor stuk prachtig belicht zijn en echt tot leven komen. Enkel de gezichtsuitdrukking van de samoerai is wat stram, zoals ook die van de Gelflings uit de eerder genoemde Jim Henson Netflix-serie. Maar de rest, waaronder de omgevingen, zijn adembenemend!

Maar de speeltijd van deze korte film is echt veel te kort. Gelukkig heeft Kevin McTurk meer episodes in de planning en kun je hem helpen deze te realiseren via de The Haunted Sowrdsman Kickstarter. Zo kan er toch een complete film komen. Jeroen trekt zijn portemonnee alvast!

The Haunted Swordsman - Modern Myths

Laura Hasn’t Slept

Laura (Caitlin Stasey (Reign, Please Like me)) heeft telkens dezelfde nachtmerrie en zoekt hulp van een therapeut. In deze rechttoe rechtaan horrorfilm van tien minuten krijg je als horrorliefhebber genoeg voorgeschoteld. Het acteerwerk van Stasey is erg goed en de ruimte waarin het verhaal zich afspeelt wordt optimaal benut. Bij deze film schrok Daniel daadwerkelijk. Verwacht geen diepere, onderliggende laag, maar ben je fan van films als The Nun of Insidious dan is dit een film voor jou. Weet echter waar je aan begint als je Laura Hasn’t Slept gaat bekijken. Wie weet slaap jij die nacht ook niet.

Laure hasnt slept still

Streets of Fury

Voor (retro)gameliefhebbers is de short Streets of Fury verplichte kost. Wie de klassieke vechtgames Streets of Rage – dé beat ‘em up titel van de SEGA Mega Drive – en Fatal Fury – als eerste verschenen voor de Neo-Geo – in de titel herkent, hoeven we dat niet te vertellen. Max Punchface is de stoere held van de game en doet niets liever dan zijn vijanden een pak slaag geven. Dan opent zich een portaal naar een totaal andere wereld en zit Max gevangen. Met behulp van een zwart schaap probeert Max zijn Animal Crossing-achtige gevangenis te ontsnappen.

Blijf opletten in Streets of Fury, want er zijn veel herkenbare elementen uit klassieke computergames in verstopt. Niet alleen de vijanden, maar ook de vechtcombo’s komen uit titels als bijvoorbeeld Mortal Kombat en Street Fighter. Erg leuk gedaan en erg leuk gemaakt.

Imagine Film Festival 2020 shorts - Streets of Fury

Strong Independent Space (Silny niezalezny kosmos)

In de Poolse korte animatiefilm Strong Independent Space lijkt het alsof een kladblok met schetsen tot leven komt. Het simpele lijnwerk zorgt voor een bijzondere sfeer, waarin de emotie van het verhaal duidelijk naar voren komt. Een vrouw op reis in een Space Shuttle mist haar man die op aarde is achtergebleven. Terwijl zij tussen de sterren zweeft, moet hij thuis aan de eenzaamheid wennen. Hoewel het filmpje mooi gemaakt is, komt het verhaal wat Jeroen betreft niet helemaal tot uiting. Na ongeveer tien minuten is alles duidelijk, maar niet erg indrukwekkend.

Strong Independent Space still

Imagine Film Festival 2020 shorts:
International Fantastic Shorts

De Internationale Fantastic Shorts van Imagine Film Festival 2020 zijn online te zien, inclusief introducties en Q&A’s met de makers! Hieronder het programma:

  • Imagine Fantastic Shorts 1: The Rabbit, Behind the Door, Streets of Fury, And the the Bear, Eject, Ferine, Make me a Sandwich, Changeling
    Imagine Online, 31 augustus 19:30 – 21:14. Tickets: Imagine Fantastic Shorts 1
  • Imagine Fantastic Shorts 2: Deathyard, Laura Hasn’t Slept, Hand in Hand, The Haunted Swordsman, Animal, Strong Independent Space, Karaoke Night, Bos
    Imagine Online, 1 september 19:30 – 21:15. Tickets: Imagine Fantastic Shorts 2

Imagine Film Festival 2020 shorts

Fantasy, sciencefiction en horror: het grootste Nederlandse festival voor de fantastische film – Imagine Film Festival 2020 – vindt dit jaar in een hybride vorm plaats van vrijdag 28 augustus tot zondag 6 september in Kriterion, EYE Amsterdam en online. Het festival staat in het teken van originele en eigenzinnige genre-films en bestaat dit jaar uit onder andere 28 speelfilms, korte films, showcases van Nederlands werk en online panels. Voor onze recensies van de films en een interview kijk je bij onze Imagine Film Festival 2020 special!

Imagine Film Festival 2020 - sfeerbeeld nieuw

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Estrella Infernal, The Haunted Farm, Zurich University of Arts, IncitefulMedia

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.