Keltfest 2018 sfeerverslag Keltfest

Keltfest 2018 sfeerverslag – zomerse reis naar de oudheid

Tijdens een schitterend zomers weekend vond Keltfest 2018 plaats in ‘De Groene Weelde’, Vijfhuizen. Op het uitgebreide terrein stonden tal van kraampjes met prachtige – soms handgemaakte – spullen. Doedelzakmuziek klonk op de achtergrond en in de verschillende kampementen ging je met de ‘Levende Geschiedenis’ terug in de tijd. Overal dansten mensen en werd er feest gevierd. Lees ons Keltfest 2018 sfeerverslag van dit uitbundige Keltische evenement.

De term ‘Kelt’ is vooral een taalkundig begrip. ‘Kelten’ is de verzamelnaam voor volkeren die de Keltische taal spraken. Het waren alle stammen die voor onze jaartelling en de eeuwen erna in West- en Centraal-Europa leefden. De Romeinen gebruikten een andere naam voor de Keltische bevolking: Galliërs. Op Keltfest vind je de cultuur van onder andere het oude Ierland, Schotland en Frankrijk terug en werd je in totaal andere sferen gebracht.

Keltfest 2018 vond plaats op 26 en 27 mei in recreatiegebied ‘De Groene Weelde’, Vijfhuizen. Naast workshops en demonstraties kon je uitgebreid ronddwalen over de markt, waar zeer uiteenlopende spullen werden verkocht. Op de podia werd folkmuziek gespeeld en op de eerste dag vond de Continental Pipe Band Competition plaats, waardoor de doedelzakmuziek de gehele dag op de achtergrond voor ambiance zorgde. Bij verschillende etenstentjes kon je Keltische hapjes en drankjes krijgen en her en der vermaakten verhalenvertellers de bezoekers.

Keltfest 2018 sfeerverslag
Keltfest 2018 sfeerverslag: marktkraampjes vol bijzondere spullen

Edelsmeden

Tijdens het ronddwalen op Keltfest kwam je verschillende edelsmeden tegen. In de verzengende hitte stonden ze gewoon achter hun blaasbalg het ijzer te verhitten om daarna met klinkende slagen de mooiste voorwerpen te smeden. Op de foto zie je Black Oak Smederij, in het filmpje spraken we smid Roodbaert, die een indrukwekkende, authentieke Engelse blaasbalg uit 1890 bediende. Gewoon, via Marktplaats op de kop getikt. Roodbaert maakt alles wat zijn klanten hem vragen, geen dag is hetzelfde. Eeuwenoud vakmanschap.

Keltfest 2018 sfeerverslag Edelsmit
Keltfest 2018 sfeerverslag: ondanks de warmte, stonden de smeden bij het vuur – op de foto Black Oak Smederij

Keltfest 2018 sfeerverslag:
De Continental Pipe Band Competition

Op de zaterdag stond de Schotse weide volledig in het teken van de ‘Scottish Highlands’ traditie doedelzakspelen. Bands uit Nederland en België streden in verschillende onderdelen met elkaar om zich een jaar lang ‘Continental Pipe Band Champions’ te mogen noemen.

In prachtige mars kwamen de bands op, volledig in kostuum gestoken, de een nog mooier dan de ander. Officiële juryleden uit Schotland beoordeelden de deelnemers op hun muzikaliteit, waarbij de drummers apart werden beoordeeld. Tussen de onderdelen door beklommen doedelzakspelers de heuvel die uitzicht gaf over het hele terrein, om een prachtig stukje doedelzakmuziek ten gehore te brengen.

Keltfest 2018 sfeerverslag Doedelzakspelers
Keltfest 2018 sfeerverslag: een van de vele groepen spelers tijdens de Continental Pipe Band Competition

Cosplay en Uitgeverijen

Niet alleen liepen er mensen rond in traditionele Keltische kledij, er waren ook cosplayers die in Steampunk of post-apocalyptische outfits rondliepen. Variaties op het thema zag je ook; Keltische kostuums vermengd met fantasy-elementen. Ook de marktkraamhouders maakten de sfeer compleet door naast authentieke producten, ook zelf volledig in traditioneel kostuum hun waren te verkopen.

Keltfest 2018 sfeerverslag cosplayers
Keltfest 2018 sfeerverslag: Cosplayers en kooplui in stijl

Ook onze favoriete uitgeverijen waren aanwezig. Zo kwamen we Zilverspoor, Godijn en Macc tegen, die veel auteurs meegenomen hadden om de verhalen achter hun boeken met het publiek te delen.

Keltfest 2018 sfeerverslag Zilverspoor
Keltfest 2018 sfeerverslag: Uitgeverij Zilverspoor, met schrijver Peter Dewillis (De boeken van Terra Fabula)

Keltfest 2018 sfeerverslag:
Highland games en Levende Geschiedenis

Je hoefde als toeschouwer niet aan de kant te blijven staan. Er werd boogschietles gegeven en je kon aansluiten bij ‘Balfolk’ dansworkshops. Balfolk is een verzamelnaam van allerlei traditionele (Keltische) dansen, die ook in grote groepen gedanst kunnen worden. De sfeer zat er goed in!

Wilde je nog meer uitdaging, dan kon je meedoen aan de Highland games. Boomstamwerpen, kogelstoten en keien tillen zorgden onder het toeziend oog van de begeleiders voor indrukwekkende taferelen.

Highland Games
Keltfest 2018 sfeerverslag: Highland games

Op het veld waar de ‘Levende Geschiedenis’ werd uitgebeeld zag je mensen in hun kampement traditionele ales brouwen, varkens aan het spit braden, wapens maken, schapenhuiden pluizen en meer interessante bezigheden uitvoeren. Je kon meedoen of het resultaat van de nijverheid kopen.

Levende Geschiedenis
Keltfest 2018 sfeerverslag: Levende Geschiedenis

Schoorsteenbrood en andere lekkernijen

De inwendige mens werd op Keltfest ook zeer verzorgd. Met kraampjes vol verse etenswaren, de ene nog lekkerder dan de andere. Zo kon je knoflookbrood kopen, vlees van een boven het vuur hangende barbecue kiezen en bier en ales naar recept uit lang vervlogen tijden drinken. Ook was er een stal met zogeheten ‘Kürtöskalács of schoorsteenbrood’. Een Roemeens recept waar deeg boven kolen wordt gebakken en besmeerd met kaneel, walnoten, honing, vanille of ander lekkers.

Schoorsteenbrood
Keltfest 2018 sfeerverslag: Kürtöskalács of schoorsteenbrood

Keltfest 2018 sfeerverslag: Muziek en sfeer!

Natuurlijk was Rapalje aanwezig op Keltfest en zorgden ook de andere bands voor een uitbundige stemming. Jong en oud vermaakten zich en konden pauze nemen in het zachte gras van De Groene Weelde. Door de grootte van het terrein was het nooit te druk op het festival en raakte je nooit uitgekeken. Keltfest 2018 was een zeer geslaagd feest, vol eensgezindheid en vertier.

Rapalje
Keltfest 2018 sfeerverslag: Rapalje

De Groene Weide

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.