Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Avengers Forever 1_1
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 – Strip tips

Dit weekend vindt de Heroes Dutch Comic Con 2019 wintereditie plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Deze wintereditie is dit jaar extra interessant voor comicliefhebbers, want er komen enkele legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019, waaronder Arthur Adams, Kurt Busiek, Chris Sprouse en Carlos Pacheco. Modern Myths hoofdredacteur Jeroen heeft van al die tekenaars en schrijvers iets in zijn kast en gaat dus een en ander laten signeren. Hij deelt zijn tiplijst met je in dit artikel. 

Het is een goed jaar voor mij als comic-fanaat. Op de Comic Con Amsterdam 2019 ontmoette ik eind augustus schrijver Al Ewing die me elk nummer wegblaast met zijn horrorinsteek in The Immortal Hulk. Toen daarna de speciale gasten van de Heroes Dutch Comic Con 2019 wintereditie bekend gemaakt werden, viel ik van de ene in de andere verbazing. Van bijna alle comic-gasten op de lijst heb ik meerdere titels in mijn verzameling, waar ook nog eens een paar van mijn meest geliefde – en meest herlezen – comics tussen zitten. Ik zet ze hieronder voor je op een rij, zodat je dit weekend goed beslagen ten ijs komt. We spelen ‘Ik ga naar de Dutch Comic Con 2019 en neem mee …’

Arthur Adams

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Arthur Adams

Met tekenaar Arthur Adams maakte ik al in de jaren 80 kennis tijdens mijn eerste stappen in de wereld van Marvel en DC. Ik kon in die beginperiode van mijn verzameling voor superhelden terecht bij JuniorPress en Baldakijn, waar de strips in het Nederlands vertaald werden. De Vergelders, De X-Mannen, De Spectaculaire Spiderman (zonder streepje tussen Spider en Man); ik vrat het op.

Er waren twee strips waar ik regelmatig naar terugkeerde, omdat ik met verbazing het gedetailleerde tekenwerk bewonderde, dat opviel tussen de andere strips die ik las. De tekenaar van deze titels was Arthur Adams. Vooral de serie Longshot en een speciaal verhaal van De X-Mannen en De New Mutants herlas ik talloze malen. Ik neem dus mee:

  • The New Mutants Special Edition #1 (1985)

De Amerikaanse uitvoering van dit verhaal waarin The New Mutants samen met The X-Men in Asgard zijn en het aan de stok krijgen met reuzen, draken, ondode krijgers, The Enchantress, Hela en Loki. Een prachtig avontuur, maar vooral de persoonlijke obstakels die personages Karma en Mirage overwinnen, lieten een diepe indruk op me achter. Ook Ororo Munroe – Storm – is episch in dit verhaal.

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - The New Mutants Special Edition 1
Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 – The New Mutants Special Edition 1
  • Longshot

Ja, de jaren 80. Disco, zweetbandjes en mannen met een matje in hun nek. Ziehier de X-Man Longshot, een ‘mutant’ van de planeet Mojoworld, waar de bevolking verslaafd is aan televisieshows en alles in het teken staat van entertainment (nee echt, een andere planeet). Longshot is de ster van verschillende shows, maar is de slaaf van regisseur/dictator Mojo. Longshot ontsnapt naar onze wereld en komt terecht bij de X-Men, waar hij een relatie met Dazzler krijgt. Over jaren 80 disco gesproken… Een bijzonder verhaal, wederom prachtig getekend. Het verhaal is geschreven door Ann Nocenti.

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Longshot
Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 – Longshot

Ook hebben? Koop ze via:
– The New Mutants Special Edition #1 (1985):
Opgenomen in de bundel X-Men: Asgardian Wars
– Longshot: deze bundel is lastig te vinden. Op Amazon.de is er nog eentje:
X-Men: Longshot by Ann Nocenti

Chris Sprouse

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Chris SprouseMijn favoriete stripschrijver is Alan Moore (Miracleman, Watchmen). In 1999 richtte hij zijn eigen stripuniversum op onder de noemer America’s Best Comics. Een van de series die ‘ABC’ uitgaf was Tom Strong, voornamelijk getekend door stripartiest Chris Sprouse, die naar de HDCC 2019 komt. Ik neem dus mee:

  • Tom Strong Book 1

Veel van de verhalen van Alan Moore bevatten elementen en commentaar op de geschiedenis van comics en literatuur zelf. Zo is zijn geweldige serie Miracleman te herleiden tot de klassieke avonturen van Captain Marvel (Shazam!) en zijn de ‘helden’ in Watchmen varianten op de superhelden van het Charlton-stripuniversum (met Captain Atom, Blue Beetle en The Question) en de Justice League van DC. Tom Strong is een wetenschapper en avonturier wiens avonturen doen denken aan de gouden eeuw van comics en de ‘pulp-helden’ in de literatuur. Strong en zijn familie bezoeken verre werelden en alternatieve dimensies, vergezeld door hun robot butler en pratende gorilla King Solomon. Het leuke is dat je de klassieke elementen die je als stripliefhebber kent in Tom Strong gemoderniseerd ziet, met de nodige diepgang en drama. Ook Arthur Adams neemt covers en pagina’s voor zijn rekening, dus Tom Strong Book 1 kan ik dubbel laten signeren.

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Tom Strong Book 1
Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 – Tom Strong Book 1

Ook hebben? Koop hem via:
– Amazon.de: Tom Strong Book 1

Kurt Busiek

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Kurt BusiekNaast de vele striptekenaars op de comic con is ook stripschrijver Kurt Busiek aanwezig. Busiek schrijft al comics sinds 1983, toen hij nog in zijn laatste jaar op school zat. Zijn bibliografie is dan ook enorm en is verspreid over alle grote en kleine stripuitgeverijen. Daarnaast heeft hij zijn eigen serie Astro City uitgebracht onder de vleugels van Image Comics. Ik neem echter mijn favoriete Avengers-verhaal aller tijden mee: Avengers Forever.

 

  • Avengers Forever

Voor de komst van de comic cons kwam ik jaarlijks met grote tassen comics terug van de Str!pdagen, die tegenwoordig in maart tegelijkertijd met de Dutch Comic Con worden georganiseerd. Het was de aangewezen plek om nieuwe series en klassiek materiaal te ontdekken en zo ben ik aan de limited serie Avengers Forever gekomen. De complete twaalfdelige serie lag voor een mooi prijsje in de bakken, hoewel het toch een hap uit mijn budget was. Maar het is zo’n serie waar je vooraf niets van weet en na het lezen hem voor altijd koestert.

In Avengers Forever komt de hele geschiedenis en toekomst van de Avengers samen, als tijdreiziger en Avengers-vijand Kang the Conqueror ruzie heeft met de almachtige Immortus. Rick Jones raakt bij het conflict betrokken; hij is een Marvel-personage dat in verschillende comics een grote rol heeft gespeeld. Zo is hij de tiener die door Bruce Banner gered wordt als de Gamma-bom afgaat, is hij het moderne hulpje van Captain America geweest en is hij een poos verbonden geweest met de originele Captain Marvel (de Kree-krijger Mar-Vell). In Avengers Forever rekruteert Rick Jones verschillende Avengers uit het verleden, heden en toekomst om het tegen Kang en Immortus op te nemen.

Niet alleen zie je in de serie talloze klassieke Avengers-verhaallijnen terug, de helden die Rick Jones tot team moet vormen hebben allemaal hun gebreken. Het zijn helden die kwaad zijn, geen vertrouwen in hun eigen kunnen hebben of anderszins heroïek missen. Gedurende de twaalf delen zie je het team onder leiding van Jones tezamen komen, om in een episch heldenepos het universum te redden. Genieten, niet in de laatste plaats door de tekenaar van het geheel – de volgende comic con gast op deze lijst – Carlos Pacheco.

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Avengers Forever 1
Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 – Avengers Forever 1

Wist-je-dat: Kang the Conqueror is ook de antagonist in de videogame Lego Marvel Super Heroes 2. In dit spel brengt Kang verschillende werelden uit het verleden, heden en toekomst samen tot de open speelwereld Chronopolis, waar je missies speelt om de tijdreizende meesterschurk te verslaan. De game doet denken aan Avengers Forever en je kunt ook een Lego-stripcover vrijspelen die deeltje vier in Lego verbeeld. De schrijver van Lego Marvel Super Heroes 2? Kurt Busiek. Mijn Xbox One-doosje gaat dus mee naar de beurs!

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Lego Marvel Super Heroes 2 Xbox One
Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 – Lego Marvel Super Heroes 2 Xbox One

Ook hebben? Koop ze via:
– Nieuwe uitgave – complete bundel: Avengers Forever
– Lego Marvel Super Heroes 2: Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch

Carlos Pacheco

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Carlos PachecoOok de Spaanse tekenaar Carlos Pacheco heeft gewerkt voor zowel Marvel, DC als Image Comics. Zijn stijl is meteen herkenbaar: gedetailleerd zonder ‘vol’ te lopen, kinetisch zonder druk te worden en klassiek zonder saai te zijn. Hij zet moeiteloos tientallen personages op een pagina, waarbij alle helden onmiddellijk vertrouwd voelen. Intieme momenten tussen de helden worden net zo indringend weergegeven als de grote gevechten tussen de titanen. Mijn Avengers Forever-serie is helemaal af met zowel de handtekening van Pacheco als Busiek.

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019: wordt er zelf een!

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - Alanna Smith

Mocht je zelf interesse hebben om striptekenaar te worden, neem je portfolio dan mee naar de Heroes Dutch Comic Con 2019. Marvel-redacteur Alanna Smith zal aanwezig zijn om je van professionele kritiek te voorzien. Grijp dus je kans en kom naar de beurs. Volg de link voor info.

Als het goed is, ben je zo helemaal klaar voor de Dutch Comic Con 2019 wintereditie. Zie ik je daar? Wees er wel snel bij, want de zaterdag van de comic con is al uitverkocht.

Meer columns als Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019? Kijk in onze rubriek Columns!

© 2019-2024 Modern Myths

Legendarische comic creators op Dutch Comic Con 2019 - superhelden

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.