My Grandfather’s Demons recensie - Modern Myths

My Grandfather’s Demons recensie – Hartverwarmende demonen

Het kost een heleboel tijd om een stopmotionfilm te maken. Ondanks successen als The Nightmare Before Christmas en Chicken Run is er niet altijd een markt voor. Gelukkig biedt Imagine Fantastic Film Festival uitkomst, want daar zijn alle soorten films te vinden. Zoals het Portugese My Grandfather’s Demons, ook zo’n stopmotion die een veel groter publiek verdient. Lees waarom in onze My Grandfather’s Demons recensie! 

Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2022 special.

My Grandfather’s Demons recensie - PosterRosa (Victoria Guerra) leidt een succesvol leven. Ze heeft net een nieuw appartement gekocht en werkt zichzelf uit de naad om de hoogste waardering te krijgen. ’s Avonds ligt ze uitgeteld op de bank, terwijl haar kat om aandacht smeekt.

Ooit woonde Rosa bij haar grootvader, nadat haar ouders waren overleden. In haar drukke bestaan, is ze vergeten haar adreswijziging door te geven. Wanneer een stapel brieven uiteindelijk toch bezorgd wordt, blijkt dat haar grootvader is overleden en haar een groot stuk land nagelaten heeft.

Victoria Guerra in My Grandfather's Demons

Een grootvader met een verleden

In de loop der jaren heeft Rosa’s grootvader veel grond opgekocht om zeker te zijn dat niemand in de buurt kon komen wonen. Rosa gaat erheen om zijn huis op te knappen en door te verkopen.

Maar eenmaal daar begint ze ook de brieven te lezen waarin haar grootvader steeds meer onthult over het verleden. En de reden waarom iedereen in het dorp hem zo haat.

My Grandfather’s Demons recensie - Imagine Film Festival

My Grandfather’s Demons recensie – Emotioneel sprookje

My Grandfather’s Demons (Os Demónios do Meu Avô) begint als een animatiefilm met een grappige, eigen stijl die goed werkt om het verhaal te vertellen. Alles is strak, goed georganiseerd en stijlvol. Eigenlijk zoals Rosa zelf.

Je herkent haar drukke leventje al kan je het niet laten enig onbegrip te voelen wanneer ze een stapeltje kerstkaarten vindt van de afgelopen jaren die ze vergeten is te versturen naar haar grootvader.

Victoria Guerra als Rosa

Ga eens wat vaker op bezoek

Op het moment dat Rosa hoort van het overlijden, kan je echter niets anders dan meevoelen. De spijt die zij voelt is enorm en bracht ook bij mij het gevoel naar boven dat ik vaker mijn grootouders had willen bezoeken toen het nog kon. De waan van de dag had Rosa volledig in zijn grip en nu is het te laat.

Wanneer Rosa in het vervallen huisje arriveert en de lege slaapkamer ziet, stort ze in en besluit ze in haar eigen, te kleine, kinderbed te slapen. Tja, dan voel je wel mee.

Victoria Guerra als Rosa in My Grandfather's Demons

My Grandfather’s Demons recensie – Van animatie naar stopmotion

Zodra Rosa aankomt in het dorpje waar ze opgroeide, gaat de strakke animatiestijl over in rommelig stopmotion. En dat werkt erg goed voor het verhaal. Rosa zelf wordt ook steeds ruwer; haar haren worden wilder en de uitgroei is duidelijk aanwezig. Ze probeert het huisje enigszins presentabel te maken, zodat ze het snel kan verkopen.

In het dorp kijkt iedereen haar met de rug aan en ze wil niets liever dan huiswaarts gaan. In de woonkamer staat een kast vol beeldjes die haar opa ooit heeft gemaakt en die op verschillende momenten tot leven komen. Maar alleen jij als kijker krijgt dit te zien. Ze vertellen het verhaal en laten intussen hints achter voor Rosa, zodat ook zij het verleden kan ontdekken. Deze behulpzame kleifiguren zijn de demonen waar de titel over spreekt.

My Grandfather's Demons

Familievriendelijke demonen

Ondanks dat de titel over demonen spreekt, is het dus vooral een familievriendelijke film. Terwijl Rosa steeds verder komt met het opknappen van het land rondom het vervallen huis, ontdekt ze ook dat er misschien meer is dan haar leven thuis.

De thema’s in de film zijn wellicht wat zwaar voor de jongere kijker, maar doen niets af aan de beleving. In zekere zin is het een film voor het kind dat in elke volwassene nog leeft. Daarnaast herinnert de film ons eraan om eens goed na te denken over wat echt belangrijk is in het leven.

Rosa en de demonen

My Grandfather’s Demons recensie – Imagine deze film!

Helaas is My Grandfather’s Demons alleen nog op 2 november te bekijken op het Imagine Fantastic Film Festival. Wees er dus snel bij als je deze nog mee wilt pakken, want wie weet hoe je hem anders nog te zien kunt krijgen. Heb je zin in een melancholiek gevoel en ben je fan van stopmotion? Dan is My Grandfather’s Demons een sprookje dat je zeker niet mag missen!

Titel: My Grandfather’s Demons
Regisseur: Nuno Beato
Acteurs: Victoria Guerra, Ana Sofia Martins
Uitgever: FilmSharks International
Genre: Fantasy / Stopmotion

My Grandfather’s Demons is te zien op Imagine Film Festival 2022 op deze tijden: 

  • 2 november om 14:20 in Lab111

Tickets en tijden vind je op de My Grandfather’s Demons-pagina.

Bekijk hier de My Grandfather’s Demons trailer: 

Imagine Film Festival 2022

Imagine Fantastic Film Festival banner kleinImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Film Festival 2022 van 26 oktober t/m 4 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen. Voor onze recensies van de films kijk je bij onze Imagine Film Festival 2022 special!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © FilmSharks International

My Grandfather’s Demons recensie - Stopmotion

My Grandfather’s Demons recensie - Rosa

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.