Odin kaartspel recensie – Modern Myths

Odin kaartspel recensie – De allerkleinste strijd om het Walhalla

Uitgever Helvetiq doet het weer: een verrassend spel uitbrengen in een piepklein doosje. Dit abstracte kaartspel heeft geen thema nodig, maar wie wil nu geen Vikingen op tafel? Nou ja, een Engelse monnik vast niet. Gelukkig ben ik geen Engelse monnik en geef je daarom onbevooroordeeld deze Odin kaartspel recensie!

We waren met zes personen en hadden zin in een snel spelletje. ‘Zullen we Odin spelen?’ Ik dacht dat ze me voor de gek hielden, want ik had A Feast for Odin in mijn hoofd. Dat is een strategische kanjer die soms wel twee uur kan duren.

Maar tot mijn grote verbazing kwam het allerkleinste doosje ooit op tafel. Na een kwartier waren we al klaar en hebben gelijk nog een potje gespeeld!

Het doel van het spel

Je wil in Odin als eerste al je kaarten uit je hand spelen. Dan eindigt de ronde en tellen de andere spelers het aantal overgebleven kaarten in hun hand. Elke kaart is één punt waard. Het spel eindigt zodra iemand vijftien punten heeft. Vervolgens wint de speler met de minste punten!

Odin kaartspel - speloverzicht

Odin kaartspel recensie – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Odin – Kies willekeurig een startspeler uit. Daarna speel je met de klok mee.

De strijd barst los – Het spelverloop

Het spel verloopt over meerdere handen kaarten. Elke hand kaarten wordt verdeeld in rondes. De startspeler speelt één kaart. Daarna mag elke speler om de beurt één of meerdere kaarten spelen. De waarde van de kaarten die je speelt moet hoger zijn dan de waarde van de kaarten die al in het midden van de tafel liggen. Je mag ofwel evenveel kaarten spelen als er al in het midden van de tafel liggen, ofwel één kaart meer.

De kaarten die je speelt moeten allemaal dezelfde kleur of hetzelfde nummer hebben. Als je meerdere kaarten speelt, is het hoogste getal het grootste getal. Stel dat ik een drie, een twee en een vijf speel, dan ligt de waarde 532 op tafel.

Een potje met Vikingen

Odin kaartspel recensie – Slim krijgers claimen

Zodra je je kaarten hebt gespeeld, moet je één kaart van het midden van de tafel pakken. Je mag geen kaart pakken die je zojuist hebt gespeeld. Daarna leg je de rest van de vorige set af, zodat enkel jouw gespeelde kaarten blijven liggen.

Eerst nam ik steeds de hoogste kaart, omdat je altijd een hogere waarde moet spelen. Ik kwam er echter snel achter dat dit niet altijd de beste keuze was. Het is veel slimmer om zo weinig mogelijk enkele kaarten in je hand te hebben. Zeker omdat je niet verplicht bent om te spelen. Je mag altijd passen, zelfs al kun je spelen. Vertel het niet verder, maar dit bleek een strategische keuze te zijn!

De kaarten van het Odin kaartspel

Materialen en componenten

Hoewel dit kaartspel geen thema nodig heeft, is het erg leuk om naar de Vikingplaatjes te kijken. De ontwerpers stelden zich voor hoe de Vikingen ten strijde trekken. De Vikingen die sneuvelen (wanneer hun kaart wordt afgelegd) gaan naar de Vikinghemel: Walhalla.

Odin is geïllustreerd door Crocotame. Het is een vrolijke stijl die aantrekkelijk is voor een breed publiek. Omdat kleuren een belangrijke rol spelen, is er rekening gehouden met kleurenblindheid. Elke kleur heeft namelijk ook een rune gekregen. Dit is uiteraard super, maar deze runen hadden best wat groter gemogen, net als de cijfers. De kaarten zijn al erg klein en er wordt veel plaats vrij gehouden voor de tekeningen, terwijl die niet noodzakelijk zijn voor het spel. Ik vind de kaarten ook te smal om prettig vast te kunnen houden, maar ik was de enige aan tafel met deze mening.

Vicky de Viking tijdens een kaartspel van Helvetiq

Odin kaartspel recensie – Slagen uitdelen met Vikingen (of net niet)

Odin is net geen slagenspel. Het is een zogenaamd “ladderspel”, waarbij je steeds een hogere combinatie van kaarten wil spelen. Het is uiteraard een absolute aanrader voor liefhebbers van slagenspellen zoals Wizard en UNO, omdat het een gelijkaardig gevoel geeft.

Het is ook een eenvoudig spel dat iedereen kan spelen. De echte Vikingen moesten maandenlang op zee, maar wij hebben in Odin het Walhalla na slechts een kwartiertje verdiend!

Voordelen: Eenvoudig en snel spel / Geschikt voor de hele familie
Nadelen: Apart formaat van kaarten / Kleine runen en cijfers

Titel: Odin
Ontwerpers: Yohan Goh, Hope S. Hwang en Gary Kim
Uitgever: Helvetiq
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: 7+
Duur: 15 minuten
Genre: Fantasy

Modern Myths Shop

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Helvetiq / Vicky Swers

Helvetiq kaartspel recensie – banner

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.