Piggy recensie - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Piggy recensie – Dikke vriendschap tussen tiener en seriemoordenaar

Samen met Jeroen zag ik Piggy al tijdens het Imagine Fantastic Film Festival 2022. Ik ben blij dat de film buiten het festival ook nog in de bioscopen verschijnt. Deze Spaanse film verdient namelijk een breder publiek, want tussen alle “popcorn”-slashers is PiggyCerdita – een echte verademing. De film gonsde nog een paar dagen na in mijn hoofd. Lees in onze Piggy recensie waarom.

Piggy recensie - PosterHet begon allemaal in 2019 met de korte Spaanse film Cerdita, waarvoor regisseuse Carlota Pereda (The Devil’s Tail, Alba) een Goya Award won voor “beste korte film”. Dit was slecht een opzetje naar deze volledige film met dezelfde titel. Cerdita is de oorspronkelijke Spaanse titel van Piggy.

Pereda maakt met Piggy haar solo regiedebuut en slaat, na de korte film, opnieuw de handen ineen met actrice Laura Galán (Orígenes secretos, The Man Who Killed Don Quixote).

Julián Valcárcel als vader

Dik, Dikker, Dikst

Eten is Sara (Laura Galán) met de paplepel ingegoten. Als dochter van de lokale slager staat er altijd genoeg eten op tafel. Daarnaast houdt ze ook van snoepen. Aan de ene kant omdat ze het lekker vindt, maar ook als troost, omdat ze veel wordt gepest. Vanwege haar zwaarlijvigheid is ze continu het middelpunt van spot.

Sara wordt uitgescholden, belachelijk gemaakt op social media en haar leeftijdsgenoten maken varkensgeluiden als ze langsloopt. Sara staat alleen in haar verdriet. Van haar vader, moeder en broertje hoeft ze geen steun te verwachten.

Pestkoppen in Piggy

Piggy recensie – Een duivels dilemma

Op een dag gaat Sara op een rustig moment naar het zwembad. Als ze op haar gemak baantjes trekt, wordt ze lastiggevallen door drie meiden die haar bijna laten verdrinken. Ze pikken haar kleren en laten haar alleen achter. Verdrietig en beschaamd zit er voor Sara niets anders op om, slechts gekleed in haar bikini, naar huis te lopen.

Onderweg is ze er getuige van dat een vreemde man haar pestkoppen ontvoert. Sara is bang, maar ook ontzettend boos. Wat moet ze nu doen? De politie inschakelen of haar treiteraars aan hun lot overlaten? En ondertussen blijkt de seriemoordenaar ook in de buurt te blijven…

Laura Galán als Sara bij het zwembad

Plus size Scream Queen

De 36-jarige (!) Spaanse actrice Laura Galán speelt met volle overtuiging de getraumatiseerde tiener met overgewicht Sara, die constant in strijd is met zichzelf. Over haar gewicht, haar familie, haar plek in de wereld en later die verschrikkelijke keuze tussen medelijden en wraak.

Galán levert een ongelofelijke acteerprestatie. In de meeste slasherfilms zijn de slachtoffers altijd dames die aan het perfecte plaatje voldoen. Galán is hier volstrekt het tegenovergestelde, maar geeft wel een menselijke invulling aan het fenomeen “Scream Queen”.

Laura Galán - Piggy

Piggy recensie – Realistische horror die je aan het denken zet

In tegenstelling tot films als Scream of I Know What You Did Last Summer, is Piggy realistischer. Niet alleen vanwege het centrale thema grossofobie (de afkeer tegen dikke mensen). Het komt ook door de moordenaar, die een stuk menselijker is dan bijvoorbeeld een Ghostface. Zijn daden zijn niet goed te keuren, maar je hebt ook niet direct medelijden met de pestkoppen.

Dat maakt Piggy ook zo interessant. Wat zou jij doen als je je hele leven wordt gepest? Wat zou je doen als je wordt bevrijd van je pestkoppen? Wat zou je doen in het geval van Sara? Om hier antwoord op te krijgen moet je toch echt naar de bioscoop gaan.

Richard Holmes als Desconocido

Niet alleen moord en doodslag

Overigens is het niet alleen moord en doodslag in Piggy. Naast de drama’s die Sara ondergaat, zit er ook subtiele humor in de film. Vooral de momenten tussen Sara en haar moeder, Carmen Machi (El tiempo de los monstruos), zijn herkenbaar en erg goed. Verder schetst de film een mooi beeld van een klein slapend dorpje en haar bevolking in Zuid-Spanje, dat plots ontwaakt.

Carmen Machi als moeder in Piggy

Piggy recensie – Viva España!

Opnieuw wist een Spaanse productie mij tijdens het Imagine Fantastic Film Festival te raken. In de jaren 90 was dat de film Tesis (1996), het regiedebuut van de Spaans-Chileense regisseur Alejandro Amenábar. Dat was een film die je op het puntje van je stoel liet zitten en Piggy doet hetzelfde.

Piggy laat zien dat horror en spanning niet alleen uit Hollywood komen. Sterker nog, het laat zien dat het horror en spanning uit Hollywood weet te overtreffen!

Piggy draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: Piggy
Regisseur: Carlota Pereda
Acteurs: Laura Galán, Richard Holmes, Carmen Machi, Fernando Delgado-Hierro
Uitgever: Just Entertainment
Genre: Horror

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Just Entertainment

Laura Galán als Sara in Piggy

Richard Holmes als Desconocido en Laura Galán als Sara

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken
  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise