The Black Phone recensie - Modern Myths

The Black Phone recensie – Dit telefoontje kan je beter opnemen

Blumhouse Productions gaat rustig door met het uitbrengen van horrorfilms. Terwijl Mr. Harrigan’s Phone op Netflix te zien is en de trailer van M3GAN in de bioscopen draait, is The Black Phone verschenen op blu-ray en dvd. De trailer van deze horrorthriller belooft veel goeds, maar maakt deze film zijn belofte ook waar? Lees in onze The Black Phone recensie of je dit belletje beter kan laten rinkelen…

Finney Blake (Mason Thames (For All Mankind)) heeft geen gemakkelijk leven. Zijn vader is een alcoholist, zijn moeder overleden en op school wordt hij gepest. Ook zijn beste vriend wordt vermist en hijzelf kan niet opkomen voor zijn zusje dat met angstig realistische dromen door het leven gaat.

In de wijk raken steeds meer kinderen vermist door toedoen van een figuur die ze “The Grabber” (Ethan Hawke (Daybreakers, Moon Knight, The Northman)) noemen. Iedereen is op zijn hoede en toch overkomt het ook Finney dat hij gegrepen wordt en ontwaakt in een geluidsdichte kelder. Aan de verder kale muur hangt een zwarte telefoon die niet verbonden blijkt te zijn. Toch rinkelt hij op onverwachte momenten. En wanneer Finney antwoordt, hoort hij de stemmen van de Grabber’s vorige slachtoffers.

Mason Thames als Finney in The Black Phone

Derry of Denver?

20th Century Ghosts - Joe Hill
20th Century Ghosts – Joe Hill

Als je net begint met kijken, kun je niet aan de indruk ontkomen dat je naar een Stephen King-verhaal zit te kijken. De manier hoe Finneys omgeving en zijn gezinssituatie neergezet worden, doet akelig bekend voor. Alsof je in King’s Derry bent beland en niet in Denver.

Na even zoeken is het al snel duidelijk waar dat door komt. The Black Phone is namelijk gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal uit de bloemlezing 20th Century Ghosts van Joe Hill, de zoon van Stephen King die ook Horns en NOS4A2 schreef. De toon en stijl van het verhaal zet een zekere verwachting neer, omdat het zo bekend aandoet. Maar die verwachting maakt de film zeker waar.

Madeleine McGraw als Gwen

The Black Phone recensie – Een rinkelende telefoon

Vanaf het moment dat Finney ontwaakt in de kelder is de spanning voelbaar. De “Grijper” draagt bij al zijn bezoeken een masker dat soms delen en soms zijn hele gezicht verbergt. Het geeft hem iets sinisters nu je de mimiek niet kan zien. De sprongen in toonhoogte, die Hawke toepast op zijn stem, brengen het personage tot leven.

Centraal staat de zwarte telefoon die telkens rinkelt. Als Finney opneemt, krijg hij een van de slachtoffers te spreken. Als geesten zijn ze wat onsamenhangend, maar uiteindelijk werken ze allemaal naar één punt toe.

The Grabber - The Black Phone

Slachtoffers met een achtergrond

Het prettige hierin is dat de slachtoffers geen verloren namen zijn. Hoe subtiel ook, je krijgt een beetje achtergrond mee die de impact van hun einde nog ietsje groter maakt. Iedere voorganger van Finney is namelijk iets meer te weten gekomen over de plek waar ze opgesloten zitten. Kan Finney de eerste zijn die alle puzzelstukjes verbindt?

Madeleine McGraw als Gwen en Mason Thames als Finney

The Black Phone recensie – Overtuigende kindacteur

Acteren is een kunst en zelfs met meerdere shots en knip-en-plakwerk zie je het als kijker toch als een acteur niet helemaal overtuigend overkomt. Iets wat, in mijn ogen, vooral bij kindacteurs naar voren komt. Waarschijnlijk was dat ook de reden waarom The Black Phone me niet overtuigde naar de bioscoop te gaan.

Maar het blijkt dat mijn vooroordeel me een kans heeft ontnomen. Deze film van regisseur Scott Derrickson (Dr. Strange, Deliver Us from Evil) krijgt zijn angstaanjagende toon dan wel door Hawke als enge kinderlokker, maar wint in overtuiging door het spel van Thames. De angst is van zijn gezicht af te lezen en elke berekende twijfel zie je in zijn ogen. Het is zijn prestatie die de film het waard maakt om te kijken.

Ethan Hawke als The Grabber en Mason Thames als Finney

De extra’s

De dvd heeft een paar extra’s die niet erg lang duren. Elke extra diept in een paar minuten een detail van de film uit. De stijl van filmen (sommige stukken lijken alsof ze met een ouderwetse camera zijn opgenomen), de spookkinderen of Ethans keuzes in zijn acteerwerk.

Hoewel de extra’s leuk zijn om te kijken, moet je wel even door alle complimenten heen. Iedereen die in beeld komt, wil vooral even zeggen hoe briljant de prestatie van een ander was.

James Ransone als Max

The Black Phone recensie – Thriller met af en toe horrorschrik

Was het niet voor de paar overbodige schrikmomenten, dan had je The Black Phone prima weg kunnen zetten als een erg spannende thriller met wat bovennatuurlijke elementen. In mijn ogen had de film dan een breder publiek kunnen bereiken. Want als echte horrorfilm is hij erg spannend, maar niet echt eng.

Desondanks bleef de film boeien tot het einde. Gaat Finney de eerste zijn die ontsnapt of wordt hij de volgende stem aan de lijn? Waar The Ring ons ooit leerde om de telefoon rustig te laten rinkelen, zou ik hem nu maar opnemen. Het is wellicht je laatste kans.

The Black Phone is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Black Phone
Regisseur: Scott Derrickson
Acteurs: Mason Thames, Ethan Hawke, Madeleine McGraw
Uitgever: Universal Pictures
Medium: Dvd
Genre: Horror / Thriller

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal

Ethan Hawke als The Grabber

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise