Tenet 4K UHD recensie - Modern Myths

Tenet 4K UHD recensie – Natuurkundige spionnenthriller in optima forma

Christopher Nolan geloofde dat zijn nieuwe thriller Tenet de bioscopen uit het door de corona gecreëerde slop kon trekken. Nu is dat niet helemaal gelukt, maar gelukkig konden we de film in al zijn glorie aanschouwen op groot scherm. De voorliefde van de regisseur om met de tijd te spelen heeft ook hier weer een voorname rol en laat misschien bij een eerste kijkbeurt je hoofd tollen. Gelukkig is de film nu uit op fysieke schijven en kunnen we hem tot in den treure bestuderen. Lees in onze Tenet 4K UHD recensie of dit de moeite waard is! 

Lees ook Jeroens Tenet bioscooprecensie.

De titel van Christopher Nolans (Inception, Interstellar, The Dark Knight) nieuwe sciencefiction thriller pas perfect bij de film. Tenet is een geloof of principe die de leden van een organisatie delen, maar slaat ook op het eind van de film. Het verhaal is misschien het beste te omschrijven als een sciencefiction James Bond bomvol actie, met een paar flinke scheppen natuurkunde.

Onze Protagonist – John David Washington (BlacKkKlansman, The Old Man & the Gun) – is een CIA agent die wordt gerekruteerd door de Tenet-organisatie om een apocalyptische dreiging te onderzoeken. Het concept “tijd inversie” wordt hem duidelijk gemaakt aan de hand van enkele voorwerpen die zich niet aan onze natuurkundige wetten houden. Deze voorwerpen bewegen zich achterwaarts door onze beleving van tijd.

John David Washington in Tenet

De toekomst als vijand

Samen met MI6-agent Neil – Robert Pattinson (Twilight, The Lighthouse, The Batman) – komt de Protagonist erachter dat de toekomst ons van de kaart wil vegen, in een poging hun heden veilig te stellen. We maken er hier momenteel zo’n rotzooi van dat ze de gok willen nemen dat ons vernietigen niet hoeft te betekenen dat de toekomst ophoudt te bestaan. De Protagonist en Neil moeten het geheim van het Algoritme ontrafelen en de russische wapenhandelaar Sator – Kenneth Branagh (Dunkirk, Harry Potter en de Geheime Kamer) – stoppen, die er wel heel diep in lijkt te zitten. Zijn vervreemde vrouw lijkt de enige weg naar deze megalomaan.

Tenet 4K UHD recensie - Big badaboom

Tenet 4K UHD recensie – Puur vakmanschap

Christopher Nolan is een van de grootmeesters van de hedendaagse cinema als het gaat over cinematografie en epische sets. Ook met Tenet maakt hij een adembenemend schouwspel vol bombastische actie en moeilijk te bevatten concepten. Waar hij het in zijn karakterverdiepingen en medeleven met de personages vaak laat liggen, krijgt hij het puur op zijn vakmanschap voor elkaar om je toch het verhaal in te zuigen. Al was het alleen maar omdat zijn personages zo verdomde cool zijn.

Natuurlijk doet (deels Neerlands trots) Hoyte van Hoytemas camerawerk ook een flinke duit in het zakje en de score van Ludwig Göransson zorgt voor de nodige beleving. John David Washington (de zoon van) is de Protagonist. En al doet hij denken aan James Bond, hij mist de Britse charme van 007. Dit maakt hij echter meer dan goed met zijn wilskracht en vechtlust, maar de film kan het niet laten de vergelijking hier en daar een keer te benoemen als een soort running joke. Robert Pattinson speelt MI6-agent Neil, een veldagent met een master in natuurkunde. En dat komt wel van pas in deze film.

Tenet 4K UHD recensie - The Protagonist

Tempo met weinig chemie tussen de spelers

De chemie tussen Washington en Pattinson is zeker aanwezig, al wordt er weinig tijd besteed aan hun onderlinge relatie. Elizabeth Debicki (The Cloverfield Paradox, Guardians of the Galaxy Vol. 2) is de mentaal en fysiek mishandelde vrouw die uit is op wraak, maar vooral het beste wil voor haar zoontje. De romance tussen haar en de Protagonist wordt niet echt uitgediept en dat roept wat wel wat vraagtekens op tijdens de film. Maar door het tempo van het verhaal is er eigenlijk weinig tijd om hier echt bij stil te staan. De Shakespeare-acteur Kenneth Branagh (voor de crimefans is hij beter bekend als Wallander, maar hij is ook de huidige Hercule Poirot in de films) gaat heerlijk over-the-top als de Russische miljardair Sator. Van zijn aanwezigheid op het scherm druipt een dreigende, maniakale kwaadaardigheid af.

Elizabeth Debicki als Kat

Tenet 4K UHD recensie – 65mm en 4K-camera’s

Tenet is een aanrader, zeker voor mensen die thuis een hometheater hebben en daar graag ten volste gebruik van maken. Er is spektakel dat prachtig in beeld wordt gebracht en het geluid van de film laat de fundering van je huis schudden.

De thriller is op 65mm en 4K-camera’s geschoten. De native 4K transfer zorgt in de 4K UHD-uitvoering voor scherpere lijnen als bij zijn blu-ray broertje. Toch zien we bij enkele extreem wijde en establishing shots wat lichte rafelrandjes. Dit komt echter maar zeer weinig voor en zal je misschien niet eens opvallen als je je laat onderdompelen in de verder haarscherpe beelden. Van de textuur van de gebouwen tot de kleinste kiezelsteentjes, alles is te zien.

John David Washington en Robert Pattinson

Veel contrast, kleuren en details

Wat het contrast betreft is de 4K-schijf te vergelijken met de blu-ray. De wittinten zijn iets helderder, evenals de kleuren, maar over het algemeen is het verschil minimaal. Wat wel opvalt zijn de zwarttinten. In de meeste scènes zijn de details in de schaduwen perfect te zien en is het zwart dieper dan de blu-ray, maar in een paar scènes laten ze de bal vallen.

In de openingsscène tussen de treinen bijvoorbeeld, worden de schaduwen erg flets. De details vallen weg in de zwarte vlakken. Ook ziet de “dinner”-scène er precies hetzelfde uit als op de blu-ray. Wel doet de HDR10 wonderen in het voordeel van de 4K-schijf. De primaire kleuren zijn veel voller en met name de rode en blauwe tinten profiteren hiervan. Hoytema kiest voor veel groenblauwe en oranje tinten in zijn cinematografie. Deze twee kleuren spelen een grote rol en komen veel warmer over. De aspect ratio schakelt redelijk willekeurig tussen 2.20:1 en 1.78:1. Maar dit is bewust en ligt niet aan je setup. Op een paar kleine puntjes na is de beeldkwaliteit van de 4K dus geweldig. Maar ook de blu-ray zal je niet teleurstellen.

Tenet 4K UHD recensie - Net als James Bond

Tenet 4K UHD recensie – Klaar om te knallen?

Het geluid van de film knalt er direct keihard in. Het is geweldig om even je set mee te testen, maar als je de film wil kijken schrik je je een tijdinversie. De gehele film zit je met je afstandsbediening in de hand om het geluid bij de dialogen harder te zetten, om het bij de actiescènes een tandje of twee terug te schroeven. De subwoofers krijgen ook in het nieuwe jaar nog geen rust. Maar aangezien er een vuurwerkverbod was met de jaarwisseling, wil je vast nog wel een beetje knallen met deze soundtrack. En knallen doet het!

Wel worden de surround kanalen ten volste gebruikt om een knap 360 graden meeslepend geluidsveld te creëren. De auto-achtervolgingen, de militaire operaties; zelfs de volle restaurants komen zeer realistisch over. Het is daarbij dus jammer dat de dialogen zo wegvallen, anders had het allemaal net even wat beter geklopt.

Tenet winactie - The Protagonist

Weinig tijd voor extra’s

De extra’s op de Tenet 4K UHD bestaan uit Looking at the world in a new way (75 minuten) en een “making of” die bestaat uit dertien delen. Deze loopt door het hele productieproces heen en geeft je een flinke kijk achter de schermen. Ook zijn er nog vier trailers. De extra’s komen los op een blu-ray schijfje en doen helaas wat karig aan voor een film die zoveel vragen oproept.

The Protagonist en Neil

Tenet 4K UHD recensie – Spectaculaire popcornfilm

Tenet is een prima popcornfilm met een overdreven gecompliceerd plot. Maar de thriller is nergens langdradig of saai te noemen. De 4K UHD-schijf heeft een betere beeldkwaliteit dan de blu-ray versie, waar beide dezelfde soundtrack gebruiken. Toch is de beeldkwaliteit alleen al reden genoeg om de 4K-schijf aan je verzameling toe te voegen wegens de spectaculaire HDR10 presentatie. Tot slot nog een tip: waarschuw je buren als je hem voor het eerst opzet, of houd de afstandsbediening in de buurt. Als de actie losbarst, kun je namelijk niet meer terug!

Tenet is nu verkrijgbaar op blu-ray, dvd en 4K UHD.

Titel: Tenet
Regisseur: Christopher Nolan
Acteurs: John David Washington, Elizabeth Debicki, Robert Pattinson, Kenneth Branagh
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: 4K UHD
Genre: Sciencefiction / Actie

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

Robert Pattinson in Tenet

Tenet recensie - Inversie

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.