The Lighthouse dvd recensie - Modern Myths

The Lighthouse op dvd – Een bizarre kijkervaring

Wat een verademing om tussen al het popcorngeweld een regisseur te zien die kijkers weet te boeien met een gewaagd en bijzonder verhaal. In zijn debuutfilm The VVitch: A New-England Folktale liet regisseur Robert Eggers al zijn voorliefde zien voor mythes en folklore. In The Lighthouse doet hij daar nog een schepje bovenop. En alsof dat niet genoeg is, is de film ook opgenomen in zwart-wit. De 37-jarige regisseur zou zich er makkelijk vanaf kunnen maken met een dertien-in-een-dozijn horrorfilm, maar doet juist het tegenovergestelde. Lees onze The Lighthouse dvd recensie!

The Lighthouse op dvd winnen? Doe mee met onze Universal horror dvd winactie! Meer weten over H.P. Lovecraft en bijgeloof op zee? Lees Silvias Lovecraft-achtergrondartikel en Andrés achtergrond over Zeemanslegendes.

In Nederland kreeg Robert Eggers The VVitch geen bioscooprelease, maar was wel te zien op het Imagine Film Festival. Helaas heb ik de film daar gemist. Gelukkig stond de film een poos op Netflix en kreeg ik daar een herkansing. In eerste instantie dacht ik dat het om een horrorfilm zou gaan, maar ik was aangenaam verrast dat er zoveel meer in zat. De film vertelt het tragische verhaal van een zwaar gelovig pioniersgezin in 1630. Ze proberen te leven volgens de regels van de Bijbel, maar als hun jongste zoon op mysterieuze wijze verdwijnt, lopen de spanningen in het gezin hoog op. Met de beklemmende sfeer van de film en het gebruik van een oud-Engels dialect liet Robert Eggers zien dat hij een eigenzinnige regisseur is. Dit houdt hij vast in The Lighthouse – die overigens wel een Nederlandse bioscooprelease kreeg – en nu ook verkrijgbaar is op blu-ray en dvd.

Op de woelige baren, bij storm en bij wind…

Het is het jaar 1890. In het hoge noorden van de oostkust van de Verenigde Staten ligt een afgelegen eiland met daarop een vuurtoren. Het stormt en de golven slaan neer op de rotsen. Twee vuurtorenwachters worden daar voor een periode van vier weken achtergelaten. Ze moeten ervoor zorgen dat ’s nachts de vuurtoren blijft branden. De jonge Ephraim Winslow (Robert Pattinson (Twilight, The Batman)) is net begonnen als assistent voor oude zeerot Thomas Wake (Willem Dafoe (Aquaman, Spider-Man, Mississippi Burning)), die duidelijk laat merken dat hij de leiding heeft. Het licht in de vuurtoren mag uitsluitend worden bediend door de ervaren “wickie”. Als nieuwkomer mag Winslow alle rotklussen doen, zoals het dak en toilet repareren. Dit levert de nodige spanningen op tussen de twee. Alcohol vloeit rijkelijk in het kleine huis waar de mannen hun tijdelijk onderkomen hebben. Het maakt de sfeer er niet beter op. Als vervolgens een zware storm op hen afkomt, raken de twee volledig geïsoleerd en slaat de waanzin langzaam toe.

The Lighthouse - Vuurtoren bij nacht

The Lighthouse dvd recensie:
Strijd tussen jong en oud

Dorus Rijkers (Foto www.dorusrijkers.nl)
Dorus Rijkers (Foto: www.dorusrijkers.nl)

Het heeft regisseur Robert Eggers weinig moeite gekost om Robert Pattinson en Willem Dafoe te strikken voor zijn film. De acteurs zetten twee geloofwaardige en getekende personages neer met elk een verleden. De vlijmscherpe dialogen tussen de twee zijn prachtig, net als de imponerende monologen. Net als in The VVitch wordt er ook veel aandacht geschonken aan het dialect van die tijd. De zwart-witbeelden accentueren de markante koppen van de acteurs nog eens extra.

Niet alleen in de film, maar ook in het echte leven is Pattinson een groentje vergeleken met de ervaren Dafoe. We kennen Pattinson vooral van zijn rol als vampier uit de Twilight Saga. Na die filmreeks was hij op zoek naar complexe, gekke en uitdagende rollen. In The Lighthouse zet hij misschien wel zijn beste acteerprestatie neer. Zijn volgende grote rol wordt die van Bruce Wayne in The Batman, die in 2021 moet verschijnen. Ik ben benieuwd hoeveel complexiteit hij daarin kwijt kan.

Dafoe heeft bijna elke rol gespeeld die je je kan bedenken en ook in deze film trekt hij werkelijk alles uit de kast. Na het zien van The VVitch wilde Dafoe graag met Eggers samenwerken. In de film ziet hij eruit als een zwart-witversie van Dorus Rijkers, een van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis. Je hebt vast wel eens ergens een schilderijtje van hem zien hangen.

The Lighthouse - Herman Melville in your face

Een film vol verwijzingen

Het idee van The Lighthouse komt van Max Eggers (inderdaad, de broer van). Hij wilde kijken of het mogelijk was het korte verhaal The Light-House van Edgar Allen Poe te verfilmen. Het is de onofficiële titel van het laatste werk van de schrijver voor zijn dood in 1849. Hij was er nog nauwelijks aan begonnen. Toen Robert Eggers erachter kwam waar zijn broer mee bezig was, stelde hij voor hem te helpen. Uiteindelijk hebben beide broers het verhaal geschreven. Buiten de titel heeft de film verder geen overeenkomsten met het verhaal van Poe. De film is losjes gebaseerd op het incident The Small Lighthouse Tragedy, het waargebeurde verhaal over twee vuurtorenwachters, die beide Thomas heetten. Tijdens hun verblijf op een eiland voor de kust van Wales komt een van de Thomassen te overlijden en draait de ander compleet door. Het heeft ervoor gezorgd dat de regels voor het verblijf van vuurtorenwachters werd veranderd.

The Lighthouse - Dronken mannen

The Lighthouse dvd recensie:
Griekse mythologie en Lovecraft

In de film zitten duidelijke zeemansinvloeden van bekende schrijvers als Herman Melville (Moby-Dick) en Robert Louis Stevenson (Treasure Island). De gebeurtenissen en vreemde wezens op het eiland doen je denken aan het werk van H.P. Lovecraft, maar er zijn ook verwijzingen naar de Griekse mythologie. Je kan de rol van Pattinson zien als de jonge titaan Prometheus, terwijl Dafoe de oude zeegod Proteus is.

The Lighthouse - Breien

Een ouderwetse filmbeleving en de extra’s

Het lijkt wel of Eggers alle regels voor een commercieel succesvolle film aan zijn laars lapt. Het bizarre verhaal, filmen in zwart-wit en dan ook nog eens gebruik maken van de vierkante beeldverhouding 1.19:1. Normaal gesproken heb ik een bloedhekel aan zwarte pilaren aan de zijkant van mijn beeld. Bij The Lighthouse heb ik daar echter geen last van gehad. De scherpe zwart-witbeelden zijn mysterieus en soms hypnotiserend, waardoor je in het verhaal wordt gezogen. Samen met de beeldverhouding draagt dit bij aan een ouderwetse filmbeleving. Daarnaast versterkt het ook nog eens de benauwde situatie en de kleine ruimtes waarin de personages op elkaars lip zitten. De dreigende geluidseffecten, die naadloos overlopen in de soundtrack van Mark Korven, geven de film nog een extra dimensie.

Eggers is groot fan van de vroegere cinema. In dat opzicht is The Lighthouse ook een eerbetoon aan de Duitse expressionistische filmmakers F.W. Murnau (Nosferatu) en Fritz Lang (Metropolis). Wil je meer te weten komen over de film is het aan te raden om het commentaar van de regisseur te luisteren. Mocht dat toch iets te veel zijn, dan kun je ook A Dark & Stormy Tale kijken. In drie features nemen de cast en crew je mee achter de schermen van deze bijzondere film. De Deleted Scenes tot slot voegen niet zoveel toe.

Willem Dafoe en Robert Pattinson

The Lighthouse dvd recensie:
Schijn ‘n lichie op mij

The Lighthouse dvd recensie - dvd packshotThe Lighthouse is geen doorsnee film en zal daarom niet een groot publiek bekoren. Ondanks dat is het toch een succesvolle (arthouse) film geworden. Op blu-ray of dvd zal de beleving, zoals je dat in de bioscoop ervaart, wel minder zijn. Toch heb ik adembenemend en soms met verbazing zitten kijken naar de film. Robert Eggers originaliteit is verfrissend en ik kijk nu al uit naar zijn volgende projecten, waaronder The Northman en een remake van Nosferatu. Voor beide films zou hij weer gaan samenwerken met actrice Anya Taylor-Joy (The VVitch). Helaas staan beide (pre-)producties stil vanwege Covid-19 en zijn er op dit moment geen verdere details bekend. Tot we meer weten moeten we dus in het licht van The Lighthouse blijven staren…

The Lighthouse is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Titel: The Lighthouse
Regisseur: Robert Eggers
Acteurs: Willem Dafoe, Robert Pattinson
Uitgever: Universal Pictures Home Entertainment
Medium: Dvd
Genre: Horror / drama

Modern Myths Shop:

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal Pictures Home Entertainment, Foto Dorus Rijkers: Wybe van der Wal (www.dorusrijkers.nl) – Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic

Zeemeeuw

Robert Pattinson

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.