The Craft Legacy blu-ray recensie - Modern Myths

The Craft: Legacy blu-ray recensie – Geen betoverend vervolg

Wat is er aan de hand met Blumhouse, de productiemaatschappij van Jason Blum? Hun laatste films konden mij niet boeien. Het lijkt erop dat Hollywood moeite heeft om iets nieuws te bedenken. Reboots en vervolgen zijn een stuk makkelijker om te maken, zoals dat is gedaan met Fantasy Island en Black Christmas. Ook The Craft: Legacy – nu op blu-ray en dvd – is er zo een. Maar deze is gelukkig wel iets beter. De film is een soort vervolg op The Craft uit 1996, waar we maar liefst 24 jaar op moesten wachten. Lees onze The Craft: Legacy blu-ray recensie.

Voordat ik aan The Craft: Legacy begon heb ik eerst nog The Craft op dvd gekeken. Het was leuk om Robin Tunney (End of Days en Looking Glass), Fairuza Balk (Almost Famous en American History X), Neve Campbell (Scream en Wild Things) en Rachel True (The Manor) weer te zien in hun jonge jaren als de buitenbeentjes met bijzondere krachten.

Maar met een recente herziening loop je wel het risico dat het vervolg alleen maar minder kan zijn.

The Craft: Legacy blu-ray recensie - hekserij

De heksenkring van The Craft

Lily (Cailee Spaeny (Bad Times at the El Royale, Pacific Rim: Uprising)) verhuist met haar moeder Helen (Michelle Monaghan (Gone Baby Gone)) naar een andere stad. Haar moeder gaat samenwonen met haar nieuwe vriend Adam (David Duchovny (The X-Files)) en zijn drie zonen. Lily heeft het zwaar met alle veranderingen. En op haar eerste schooldag zit het ook niet mee. Ze wordt gepest, maar gelukkig ontfermen drie meiden zich over haar. Het zijn Frankie (Gideon Adlon (The Society)), Tabby (Lovie Simone (Greenleaf)) en Lourdes (Zoey Luna (Pose)).

Deze vriendinnen houden zich bezig met magie en zijn al een tijdje op zoek naar een vierde heks om hun spreuken te perfectioneren. Ze hebben door dat Lily aanleg heeft voor magie en vragen haar toe te treden tot hun groep. Samen zijn ze sterk en met behulp van hun toverkrachten lijken ze onoverwinnelijk. Totdat ze erachter komen dat sommige spreuken ook een keerzijde hebben.

The Craft Legacy - Dua Lipa outfits

The Craft: Legacy blu-ray recensie – Moderne, maar brave kopie van het origineel

De opbouw van The Craft: Legacy volgt in grote lijnen het origineel. Alleen verschilt de aanpak van de regisseurs als dag en nacht. In 1996 veranderde regisseur Andrew Fleming de buitenbeentjes in een paar gevaarlijke heksen. De macht die ze kregen door de magie veranderde niet alleen hun leven, maar ook hun persoonlijkheid en vriendschap. Ze stonden elkaar zelfs naar het leven. Dat maakte de film juist zo spannend. Regisseur Zoe Lister-Jones (Band Aid) pakt het allemaal voorzichtiger aan. De meiden doen te weinig met hun krachten en de regisseur is meer bezig een stempel te drukken op onderwerpen met betrekking tot maatschappelijke ongelijkheid.

De coven

Geforceerde maatschappelijke ongelijkheid

Hoofdrolspeelster Zoey Luna is een transgender actrice en speelt ook de rol van transgender heks. Daarnaast weet ik niet of er bewust is gekozen om actrice Cailee Spaeny er genderneutraal uit te laten zien. Verder passeren thema’s als pesten, feminisme, homo- en biseksualiteit de revue. Helaas wordt er weinig met deze onthullingen gedaan en voegt het, behalve het benoemen, weinig aan de film toe. Het voelt allemaal erg geforceerd aan voor een film van 94 minuten. In een serie, zoals bijvoorbeeld Charmed, heb je veel meer tijd om dit soort onderwerpen uitgebreid onder de aandacht te brengen.

Er wordt nog wel geprobeerd om hier en daar een link te maken met het origineel. Ik moet toegeven dat ik dat wel verrassend vond, maar ook hier had veel meer in kunnen zitten.

Gideon Adlon als Frankie

De extra’s

Op het beeld en geluid van de blu-ray valt niets aan te merken. De extra’s maken het schijfje echter niet interessanter. Twee korte featurettes vertellen iets meer over de franchise en het maken van de film. Ik begrijp dat de makers zelf allemaal erg positief zijn over het resultaat van de film, maar helaas sluit dat niet aan bij mijn gevoel. Ook de vier alternatieve scènes met commentaar van de regisseur voegen weinig toe.

The Craft: Legacy - seance

The Craft: Legacy blu-ray recensie – Abracadabra

The Craft: Legacy bevat voldoende tienerdrama, maar mist de tienerhorror. Hiermee is de film voor een jonger publiek – dat niet bekend is met het origineel – misschien nog wel vermakelijk. Voor de liefhebbers van het origineel is deze “legacy” echter een slap aftreksel, met een hoop abracadabra. Wil je een echte heksenfilm zien, dan raad ik The VVitch: A New-England Folktale aan van regisseur Robert Eggers (The Lighthouse). En je kunt natuurlijk ook gewoon lekker nog een keer de originele The Craft opzetten.

The Craft: Legacy is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Craft: Legacy
Regisseur: Zoe Lister-Jones
Acteurs: Cailee Spaeny, Gideon Adlon, Lovie Simone, Zoey Luna
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Medium: Blu-ray
Genre: Teen drama / Thriller / Fantasy

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Sony Pictures

Hekserij

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise