The One and Only Ivan - Modern Myths intro
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

The One and Only Ivan recensie – Komische, emotionele dierenfilm op Disney+

Streamingdienst Disney+ brengt je een nieuwe fantasie-dramafilm over een gorilla genaamd Ivan, gebaseerd op de kinderroman van Katherine Applegate uit 2013. In deze bijzondere film wordt live-action gecombineerd met CGI. Lees onze The One and Only Ivan recensie, of – in het Nederlands – De enige echte Ivan!

The One and Only Ivan - posterIvan (met de stem van Sam Rockwell (Moon, JoJo Rabbit)) is al 20 jaar de ster van een dierenshow in een groot winkelcentrum. Dit doet hij samen met de honkbal-spelende zijdehoen Henrietta (Chaka Khan), de wijze oude Afrikaanse olifant Stella (Angelina Jolie), de witte deftige poedel Snickers (Helen Mirren), de neurotische zeeleeuw Frankie (Mike White), het brandweerauto rijdende konijn Murphy (Ron Funches), Thelma de papegaai (Phillipa Soo) en zijn beste vriend en straathond Bob (Danny deVito). Als het aantal toeschouwers terugloopt, komt eigenaar Mack (Bryan Cranston (Breaking Bad)) met het plan om een baby-olifantje, Ruby (Brooklynn Prince), in de groep te introduceren.

De komst van Ruby zorgt niet alleen voor een opleving van de show, maar er ontwaken ook herinneringen uit Ivans jeugd die hem doen afvragen wie hij is en wat hij wil zijn.

Ivan en zijn vrienden

Pratende dierenfilm

Het was voor mij even wennen aan de sprekende geanimeerde beesten in The One and Only Ivan. De meeste dieren zijn prachtig gemaakt, zeker Ivan met zijn sprekende bruine ogen. Ik heb zelf een prachtige ervaring mogen meemaken in Oeganda, waar ik op twee meter afstand, oog in oog stond met een wilde zilverrug en zijn familie. Hoe Ivan beweegt, zijn wijze droeve blik en bewegingen zijn prachtig nagemaakt. De interactie tussen hem en de acteurs is prachtig gefilmd. Bij sommige dieren, zoals bijvoorbeeld konijn Murphy en straathond Bob, is dit helaas minder gelukt. Daar komt het geheel wat tekenfilmachtig over. Ik denk dat dit ook deels komt omdat gorilla’s dichter bij ons mensen staan, dan de andere dieren.

The One and Only Ivan recensie - Ivan en Mack

Stoomtrein die op gang moet komen

Zoals veel Disney films, is ook The One and Only Ivan een stoomtrein die op gang moet komen. Maar als je er eenmaal inzit, is het genieten geblazen. De film begint erg statisch en is wat langdradig. De sleur die is ingetreden in de dierenshow is tastbaar en pas na de komst van Ruby komt ook de film zelf op dreef. De interactie tussen de verschillende acteurs maakt het verhaal zowel komisch als erg emotioneel. Verder zijn de wisselwerkingen tussen de verschillende dieren erg leuk. Met name straathond Bob en zijdehoen Henrietta dragen hier een grote rol aan bij. Wel kan de film voor jonge kinderen misschien wat eng zijn. Ivan moet in de show een agressieve boze gorilla spelen en die scènes zijn vrij indrukwekkend.

Ivan - Angelina Jolie en Brooklynn Prince

The One and Only Ivan recensie:
Geen top tien – wel een mooie film met boodschap

Hoewel ik The One and Only Ivan een mooie film vind, zal hij zeker niet in mijn top tien belanden. Daarvoor mist er diepte en actie en is hij aan de droevige kant. Er zijn geen vrolijke liedjes in deze film. Ergens vind ik het zelfs een erg trieste film. Thema’s zoals exploitatie van dieren voor het amusement van de mens, vallen bij mij altijd slecht. De laatste scènes maakten bij mij dan ook echt wat emoties los. Met name de credits, met daarin de foto van de “originele” Ivan met een bloem en later nog de toegift met Bob erbij geeft stof tot nadenken. Is dit echt een happy end, zoals de makers je doen geloven?

The One and Only Ivan streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:

Titel: The One and Only Ivan
Regisseur: Thea Sharrock
Acteurs: Sam Rockwell, Bryan Cranston, Angelina Jolie, Helen Mirren
Distributeur: Disney
Genre: Avontuur

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Ivan - Mike White

The One and Only Ivan recensie - Ivan in het blauw

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.