Enola Holmes recensie - Modern Myths

Enola Holmes recensie: Het speurdersgen zit in de Holmes-familie

Sherlock Holmes is een van die fictieve personages dat bekend is over de hele wereld. Wie niet van lezen houdt, heeft hem vast zien opduiken in films, series en games. Of heeft een personage gezien dat sterk op hem gebaseerd is. Netflix besloot Nancy Springers The Case of the Missing Marquess te verfilmen en bood daarmee een podium voor Enola Holmes. Het is niet de eerste keer dat er een zusje bij wordt bedacht, zo kreeg Benedict Cumberbatch er in Sherlock al mee te maken. Maar kan deze Enola Holmes in de enorme voetsporen van haar broer treden? Lees het in onze Enola Holmes recensie!

Enola Holmes recensie - posterEnola (Millie Bobby Brown (Stranger Things, Godzilla II: King of the Monsters)) en haar moeder leven afgelegen en gelukkig samen. Enola’s moeder (Helena Bonham Carter (Sweeny Todd, Alice in Wonderland, The Dark Crystal: Age of Resistance)) zorgt voor een moderne opvoeding en leert Enola alles wat te maken heeft met scheikunde, sport, kunst en ga zo maar door. Maar op een dag verdwijnt Enola’s moeder en staan haar broers Sherlock (Henry Cavill (The Witcher, Man of Steel)) en Mycroft (Sam Claflin (The Hunger Games, Peaky Blinders)) op de stoep. Vooral Mycroft is niet blij met het feit dat zijn jongere zusje geen deugdelijke opvoeding of scholing heeft gehad. Hij wil haar naar een meisjesschool sturen. Maar Enola heeft andere plannen.

Fijne familiefilm met herkenbare elementen

Enola Holmes is een prettige film om met het hele gezin te kijken. Hij zit vol humor, het acteerwerk is netjes en herinneringen, raadsels en gedachtekronkels worden mooi in beeld gebracht. Toch is hij voor een familiefilm redelijk lang. Met twee uur vraagt het wel wat concentratie van je kinderen. Maar naast de introductie van Enola en haar familie, krijg je ook meteen te maken met haar eerste zaak. Dat is dus veel voor een film, maar het werkt wel. De manier hoe Enola denkt, is te vergelijken met eerdere werken die je over haar broer hebt gezien. Hoewel haar deductief vermogen nog niet helemaal ontwikkeld is, duiken altijd de juiste herinneringen (en dus lessen van haar moeder) op om haar te helpen. Op een subtiele manier is Enola zo een heel ander soort detective.

Enola en Eudoria Holmes

Enola Holmes recensie: Welkom bij mijn film

Een misser in mijn ogen is Enola die om de zoveel tijd in de camera praat. Een voice-over is prima en met personages die hardop tegen zichzelf praten, heb ik ook geen probleem. Maar een personage uit het Londen van de 19e eeuw dat telkens een camera in kijkt, haalde mij behoorlijk uit de film. Ik zag er de logica niet van in en werd er telkens aan herinnerd dat ik een film zat te kijken die door acteurs werd gespeeld. Wellicht is dit een manier om aan te haken bij de jongere kijkers om ze zo over te halen hun Youtube-account even links te laten liggen. Maar voor mij was het echter een afleider.

Enola Holmes recensie - Enola Holmes

Personages in de mix

Positief is dan weer dat er goed wordt gespeeld met standaard stereotypes. Enola belandt in een klassiek mysterie en probeert al haar kennis en kunde in te zetten. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk in een tijd waarin vrouwen niet eens stemrecht hadden. De rollen worden volledig omgedraaid nu Enola het voortouw neemt. Haar tegenspeler is geen “Damsel in distress”, maar een heuse “Dandy in distress”. En dat werkt goed. Dit alles wordt gedaan, terwijl de bekendere personages (zoals Sherlock), volledig in hun waarde worden gelaten.

Over Sherlock gesproken. Hoewel ik Henry Cavill een fantastische acteur vind en hij ook in deze film zijn momenten had, was hij niet de typische speurneus. Het beeld van de detective die met zijn pijp en vergrootglas op zoek gaat naar aanwijzingen en vooral vertrouwt op zijn kennis, paste niet helemaal bij de brede schouders van Cavill. Als hij aan komt lopen, geef je je als crimineel toch meteen over?

Millie Bobby Brown en Henry Cavill

Enola Holmes recensie: Op naar nog een zaak

Enola Holmes recensie - The Enola Holmes Mysteries
The Enola Holmes Mysteries

Wetende dat er nog vijf andere boeken zijn over Enola Holmes in de The Enola Holmes Mysteries serie van Nancy Springer, is het maar een kwestie van tijd voor ze weer opduikt. Millie Bobby Brown heeft de rol in ieder geval overtuigend gebracht en dat vervolg mag er dan ook zeker komen. De subtiele, moderne twists in zo’n klassiek verhaal maken het echt van deze tijd. Al blijf ik hopen dat het cameragepraat een eenmalige keuze van regisseur Harry Bradbeer was. En aan Henry Cavill als Sherlock is zeker wel te wennen. Maar de echte ster in Enola Holmes is toch Enola zelf. En dat laat ze blijken!

Enola Holmes streamt nu op Netflix. Bekijk hier de trailer:

Titel: Enola Holmes
Regisseur: Harry Bradbeer
Acteurs: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Helena Bonham Carter
Distributeur: Netflix
Genre: Mysterie

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix

Enola Holmes recensie - Sherlock Elona en Mycroft

Enola en Tewkesbury

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.