Time Collectors recensie – Modern Myths

Time Collectors recensie – Reizen door de tijd is eenvoudiger dan je denkt!

Stel je voor dat je door de tijd kon reizen, naar welk jaartal zou jij reizen? Als de nieuwe generatie ontdekkingsreizigers staan we klaar om verdwenen schatten uit ons verleden te verzamelen. Lees in onze Time Collectors recensie hoe dit toegankelijke spel van Lubee Edition ons meeneemt op een reis door de geschiedenis en de toekomst! En wat blijkt? Tijdreizen is best eenvoudig! 

Ik had op een rustige zaterdagmiddag een gaatje vrij voor een kort spel. Time Collectors kwam toevallig op mijn pad. Enkele maanden geleden heb ik de speluitleg gekregen in de De Dwalende Dwerg, een spellenwinkel in het Limburgse Beek. Ik heb het toen niet gespeeld en was het helemaal vergeten.

Maar met een speelduur tussen de 20 en 40 minuten paste het perfect in mijn tijdslot. Hoog tijd dus om te kijken of dit bordspel inderdaad vergeetbaar is of toch een reisje naar Beek waard blijkt.

Verzamel bijzondere voorwerpen

In 8053 is tijdreizen heel normaal geworden. Maar hoe indrukwekkend deze nieuwe technologie ook is, we kunnen niet zomaar overal naartoe. De machine spuwt namelijk enkele cijfers en daar moeten we het dan mee doen. In Time Collectors werpen we dobbelstenen, verplaatsen we onze pion en verzamelen we kaarten om onze collectie bijzondere voorwerpen compleet te maken.

Time Collectors - speloverzicht

Time Collectors recensie – Wie begint? 

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Time Collectors Aan het begin van de ronde werpen we tegelijkertijd de dobbelstenen. De speler die het hoogste jaartal maakt, mag zijn pion als eerste verplaatsen.

Het doel van het spel

In Time Collectors verzamelen we dieren, planten, boeken, edelstenen en zelfs gebouwen! We willen een mooie collectie verzamelen, want dat levert punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Het is echter niet zo dat we met z’n allen als eerste de meest waardevolle kaarten moeten graaien. Het spel is een leuke puzzel waarbij je de kaarten op je spelersbordje plaatst en daarbij rekening houdt met andere kaarten die er al liggen. Zo willen dieren naast elkaar liggen, maar planten willen geen soortgenoten naast zich.

Het jaar 8053 - Time Collectors

Hoe werkt tijdreizen? – Het spelverloop

Aan het begin van de ronde werp je in het geheim vier tienzijdige dobbelstenen. Met de resultaten vorm je een jaartal achter je schermpje. Zodra alle spelers een jaartal hebben gevormd, worden ze onthuld. Heb je het jaartal dat het verst in de toekomst ligt? Dan mag je als eerste je pion verplaatsen.

Op elke plaats ligt een kaart die je mag nemen voor je collectie. Kom je precies op een jaartal uit? Dan mag je de twee aangrenzende kaarten ook nemen. Het tijdspoor wordt met kaarten aangevuld en dan is de volgende speler aan de beurt. De speler wiens jaartal het verst in het verleden ligt, komt als laatste aan de beurt.

Manipuleer de tijdlijn

Time Collectors recensie – Puur geluk of strategie?

Nu denk je misschien dat deze speelwijze puur geluk is. Er is inderdaad een bepaalde geluksfactor, maar je kunt het geluk in de juiste richting duwen. Je kunt namelijk niet enkel bepalen in welke volgorde je de cijfers plaatst, je mag per tijdkristal dat je betaalt een dobbelsteen in een waarde naar keuze veranderen.

Je hebt echter minder invloed op de kaarten die verschijnen op het tijdspoor. Je kunt ze wel vervangen, maar ook dat kost je een tijdkristal per kaart.

Verzamel voorwerpen uit de tijd

Materialen en spelcomponenten

De illustraties van Martin Maigret geeft Time Collectors een leuke uitstraling. Ook de glinsterende tijdkristallen zijn een mooie toevoeging naast al het papier en karton. En daar ligt meteen mijn grootste bezwaar: de spelpionnen zijn helemaal geen pionnen, maar fiches. Op zich vind ik fiches prima spelmateriaal, maar als pionnen zijn ze minder ideaal, omdat ze moeilijker op te pakken zijn. Zeker als ze zo klein zijn als in dit spel. Ook de kaarten zijn erg klein, al stoort me dat minder.

In de spelregels ga je wel het woord “fiches” tegenkomen, maar buiten de “pionnen” zitten er geen andere fiches in het spel… Zoek je dus niet gek, zoals ik; je mist geen spelonderdelen. Ze bedoelen er de spelersborden mee. Kortom: het spel is fraai vormgegeven, maar het had beter gekund.

Op tijdreis in Time Collectors

Time Collectors recensie – Heb je tijd voor een spelletje?

Time Collectors is een spel dat goed in elkaar zit voor beginners. Het spelmechanisme is eenvoudig te begrijpen en het speelt vlot weg. Voor ervaren spelers kan het gebrek aan diepgang een minpunt zijn. Ik had tijdens het spelen de hele tijd het gevoel dat ik iets miste. Je bent namelijk voortdurend hetzelfde aan het doen.

Daarbij is het verzamelen van sets geen nieuw idee, maar de manier waarop de dobbelstenen worden gebruikt, voelt dan weer verrassend nieuw. Daarmee is dit spel lastig om een oordeel over te vellen. Als ze me vragen om Time Collectors mee te spelen, doe ik zeker nog een keertje mee. Maar in mijn eigen spellenkast vrees ik dat de doos niet terecht gaat komen.

Voordelen: Tof thema / Leuk gebruik van dobbelstenen / Geschikt voor beginners en families
Nadelen: Gebrek aan diepgang voor ervaren spelers / Grote geluksfactor

Titel: Time Collectors
Ontwerpers: Mareva Beauchamps, Florian Sirieix
Uitgever: Lubee Edition
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 10+
Duur: 20-40 minuten
Genre: Sciencefiction

Modern Myths Shop

Koop Time Collectors via Het Spelhuis of Bol.com:

Time Collectors - packshotTime Collectors
Het Spelhuis – Time Collectors – € 32,99
Bol.com – Time Collectors – € 40,49

Modern Myths Spellenavond

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Lubee Edition / Vicky Swers

Time Collectors recensie – Modern Myths

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.