Creature Comforts recensie – Modern Myths

Creature Comforts recensie – Bereid je voor op de winter!

Als je de winterdip wilt vermijden, kun je je het beste goed voorbereiden. Dat moeten de dieren van Creature Comforts hebben gedacht. Dit bordspel van Happy Meeple Games geeft het traditionele worker placement-mechanisme namelijk een leuke twist. Neem een kop warme chocolademelk bij het lezen van onze Creature Comforts recensie om gegarandeerd een warm gevoel te krijgen bij dit spel!

Terwijl ik dit artikel schrijf, valt de sneeuw in dikke vlokken uit de lucht. Ik ben dus al hopeloos te laat om me goed voor te bereiden op de winter. Gelukkig ben ik een mens en is de winkel vlakbij. De eekhoorns en egels hebben het echter een stuk lastiger in deze barre periode.

Er komt dan ook best wat bij kijken om je huisje winterklaar te maken. Gelukkig is er in Creature Comforts genoeg voor iedereen, wat dit economische spel een stuk vriendelijker maakt dan vergelijkbare spellen uit het genre.

Dieren die bordspellen verzamelen

De dieren van Creature Comforts hebben iets heel menselijks. Ze koken een stoofpotje, breien een sjaal en fietsen naar de werkplaats. Wist je dat ze zelfs bordspellen verzamelen? Dat klinkt als iets voor mij!

We kunnen in dit spel kiezen tussen een kort potje van zes rondes, of een normaal potje van acht rondes. Omdat de sneeuw al ligt, spelen we een snel spel.

Creature Comforts speloverzicht

Creature Comforts bordspel recensie – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Creature Comforts – Bij de eerste vier stappen in het spel spelen we sowieso tegelijkertijd. Pas bij de vijfde fase is het relevant wie de startspeler is. We mogen die zelf kiezen. Dit is de “Vroege Vogel” die de worm krijgt.

Afhankelijk van het aantal spelers en het gekozen aantal rondes, zal niet iedereen even vaak de Vroege Vogel kunnen zijn. Het regelboek bepaalt welke spelers daarom extra munten krijgen.

Creature Comforts - de worm

Het doel van het spel

In Creature Comforts bereiden we ons gedurende acht (of zes) maanden voor op de winter. Tijdens de lente, zomer en herfst verzamelen we grondstoffen om onze huisjes zo comfortabel mogelijk in te richten. Hoe comfortabeler je huis, hoe meer punten je verdient.

Heb je de meeste punten aan het einde van het spel? Dan win je Creature Comforts!

Een gezellig huisje

Creature Comforts recensie – Hoe bereid je je voor op de winter?

Creature Comforts combineert het worker placement-mechanisme met dobbelstenen. Elke ronde komt er een nieuwe reiziger naar het dorp die speciale acties ontgrendelt. Spelers gooien hun twee familiedobbelstenen, te herkennen aan je eigen kleur. Vervolgens plaats je samen met de andere spelers je werkers op het bord. Ja, tegelijkertijd!

Sterker nog, we blokkeren elkaar niet. Dit verschilt van andere spellen in het genre. Nog zo’n verschil is dat het plaatsen van mijn werker me niet garandeert dat ik de desbetreffende actie ook mag uitvoeren. Daarvoor heb ik de juiste dobbelstenen nodig.

Dieren spelen bordspellen

Dobbelen in het dorp

Ik heb al een idee van wat ik kan doen omwille van mijn eigen familiedobbelstenen. Nu hoop ik dat de startspeler goed gooit met de dorpsdobbelstenen. Vervolgens plaatsen we om de beurt de juiste dobbelstenen bij onze werkers.

Heb ik slecht gegokt en kan ik niet al mijn werkers activeren? Dan krijg ik voor elke ongebruikte werker een fiche waarmee ik dobbelsteenresultaten kan veranderen in een volgende ronde.

Creature Comforts dobbelstenen

Creature Comforts recensie – Materialen en componenten

Creature Comforts Wooden Bits Upgrade Pack
Wooden Bits Upgrade Pack

Het spelbord stelt een dorp in het bos voor met diverse locaties waar je grondstoffen kunt verzamelen. Het bord en de acties variëren echter lichtjes van ronde tot ronde. Zo heb je seizoenkaarten bovenaan het bord. Deze bieden verschillende acties. Bovendien creëren ze een bepaalde schaarste, want niet elke grondstof is in elk seizoen beschikbaar.

Het spel is enorm mooi vormgegeven. Het kleurrijke en vrolijke thema – prachtig geïllustreerd door Shawna J.C. Tenney – draagt bij aan de vriendelijke en comfortabele sfeer van het spel. Ik krijg een ontzettend warm gevoel bij de schattige bosdieren en – indien mogelijk – de nog schattigere spullen. Naast de prachtige illustraties, krijg je in de betere uitvoering ook nog eens degelijke houten meeples en grondstoffen (heb je een versie met kartonnen elementen, dan is er de Creature Comforts: Wooden Bits Upgrade Pack om je spel helemaal af te maken). Als je fan bent van spellen zoals Everdell, Flamecraft en Familiar Tales omwille van hun lieve thema, dan is Creature Comforts zeker ook iets voor jou!

Sneeuwschoenen Taart Bordspel

Everdell met dobbelstenen?

Creature Comforts vogelCreature Comforts wordt vaak vergeleken met Everdell. Niet verwonderlijk, want ze hebben hetzelfde concept: de dieren bereiden zich voor op de winter door werkers uit te sturen en grondstoffen te verzamelen. Hoewel de spellen zeker een overlappende doelgroep hebben, spelen ze wel degelijk anders. Everdell heeft eerder een klassieke worker placement-mechanisme met een beperkte capaciteit op sommige locaties. Met andere woorden: als jij op zo’n locatie staat, kan ik daar niet meer gaan staan. Ik zal dus een andere actie moeten doen.

In Creature Comforts is de enige beperking dat ik niet tweemaal op dezelfde plaats mag staan. Verder speelt het geen rol of jij daar al staat of niet. We kunnen dus allebei dezelfde actie uitvoeren, als de dobbelstenen het ons gunnen tenminste. Dit maakt Creature Comforts vriendelijker dan Everdell, maar maakt het tegelijkertijd ook minder interactief. Tijdens de beurt van iemand anders zit je daardoor voornamelijk te wachten. In Everdell gebruik ik die tijd om mijn volgende plan te bedenken, maar bij Creature Comforts zijn mijn opties meteen duidelijk zodra de dorpsdobbelstenen zijn geworpen. Hierdoor is het spel erg traag met vier of vijf spelers.

Luipaardkikker

Creature Comforts recensie – Een warm aanbevolen spel

Creature Comforts is een eenvoudig spel dat toch voldoende uitdaging biedt. Het gebruik van de dobbelstenen geeft een leuke variatie op het klassieke worker placement-mechanisme. Je keuzes zijn beperkter, waardoor het spel minder overweldigend aanvoelt. Omdat je elkaar nauwelijks in de weg zit, is er weinig concurrentie. Maar afhankelijk van je voorkeuren, is dat een voordeel of een nadeel.

Als je het aan mij vraagt, raad ik Creature Comforts van harte aan voor families en beginnende spelers. Maar het spel is ook zeker goed voor ervaren spelers die hun vriendschap willen herstellen na bijvoorbeeld een agressief potje Root. De natuur kan namelijk hard zijn, maar dat hoeft niet altijd.

Voordelen: Eenvoudig en toch uitdagend / Leuke variatie / Ideaal voor 2 of 3 spelers
Nadelen: Traag vanaf 4 spelers / Weinig interactie

Titel: Creature Comforts
Ontwerper: Roberta Taylor
Uitgever: Happy Meeple Games
Aantal spelers: 1-5
Leeftijd: 8+
Duur: 45 minuten
Genre: Fantasy

Modern Myths Shop

Koop Creature Comforts via Het Spelhuis, Bol.com of Amazon.nl:

Creature Comforts recensie - packshotCreature Comforts Nederlandstalig
Amazon.nl – Creature Comforts – € 48,05
Het Spelhuis – Creature Comforts – € 51,99
Bol.com – Creature Comforts – € 64,99

Creature Comforts Wooden Bits Upgrade PackCreature Comforts: Wooden Bits Upgrade Pack
Het Spelhuis – Creature Comforts Upgrade Pack – € 17,99

Bekijk hier een trailer van Creature Comforts:

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Happy Meeple Games / Vicky Swers

Creature Comforts recensie - Speloverzicht

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.