Valkyrja recensie - Modern Myths

Valkyrja – Speelse mix van Noordse mythologie en fantasy

Valkyrja van auteur Inge Pietjouw vertelt het verhaal van Kira, die op haar veertiende door haar ex-verloofde wordt vermoord. Op haar dodenwandeling wordt ze benaderd door de valkyrja Speer-drager, een vrouw met de taak dode krijgers naar Walhalla te brengen. Speer-drager geeft haar wapens en taken over aan Kira, waardoor het jonge meisje een van de vier valkyrja’s wordt. Haar taak is om overleden Verhalenwevers te begeleiden op hun weg naar het hiernamaals. Kira kan maar moeilijk wennen aan haar nieuwe leven na de dood, maar als ze per ongeluk het einde der tijden veroorzaakt, is de wolf pas echt los. Lees onze Valkyrja recensie!

Met Valkyrja brengt Inge Pietjouw je terug naar het hoge Noorden ten tijde van de Vikingen. Het verhaal speelt zich af in het fictieve Odinsveld, maar is doordrenkt met echte Noordse mythologie.

Naast personages zoals Kira en Balthasar komen ook figuren als Odin, Thor en Skadi voorbij. Het is een leuke kennismaking met de Noordse folklore en de schrijfster verweeft de twee elementen (haar eigen fantasie en de Noordse mythologie) tot een origineel geheel.

Valkyrja recensie:
Een wereld vol goden, elfen en vuurreuzen

Kira belandt in Winter-Heimgard, een deel van het hiernamaals waar het altijd winter is. Hier wonen de verhalenwevers: meesters in het verhalen vertellen die na hun dood zijn uitgekozen om in Winter-Heimgard te wonen. Ze krijgt een eigen raaf, Balthasar, met wie ze telepathisch kan praten. Samen met hem voert ze haar taken als valkyrja uit. Balthasar kan zo groot worden dat ze op zijn rug mee kan vliegen naar de regenboogbrug Bifrost om tussen de verschillende werelden te reizen. De godin van de jacht Skadi en de andere drie valkyrja proberen haar het vak te leren, maar ze voelt zich niet op haar plaats en kan haar leven op Midgard (onze wereld) moeilijk achter zich laten. Haar impulsieve karakter bracht haar tijdens haar leven vaak in de problemen en dat is in het hiernamaals niet anders.

Niets is wat het lijkt

Valkyrja recensie - Skadi op jacht in de bergen
Skadi op jacht in de bergen (door: H.L.M. (1901) – Asgard Stories, Tales from Norse Mythology (public domain))

Daarnaast lijken de goden er in Valkyrja allemaal een verborgen agenda op na te houden. Kira moet kiezen wie ze vertrouwt in de voor haar nieuwe en onbekende wereld. Dit maakt het voor de lezer goed spannend, want na de eerste helft van het verhaal komt het tempo er echt in. Kira ontketent Ragnarok, het einde der tijden, waardoor ze middenin het strijdgeweld van de goden terecht komt en halsoverkop op de vlucht moet slaan. Gaandeweg leert ze meer over wat Ragnarok precies inhoudt en dat niet iedere voorspelling zomaar te vertrouwen is. Gelukkig heeft ze ook vrienden die haar helpen, zoals de verhalenwever Ragnar en de valkyrja Mist.

Valkyrja recensie: Ragnarok, het einde der tijden

Het verhaal leidt je naar een razend spannende ontknoping en eindigde niet zoals ik had verwacht. Inge Pietjouw houdt de deur open voor een mogelijk vervolg, waarin misschien meer delen van de rijke wereld die Valkyrja neerzet kunnen worden ontdekt. Het boek staat echter ook mooi op zichzelf en vormt een goed, afgerond verhaal. Valkyrja is perfect voor de jonge fantasyliefhebbers, die ongetwijfeld zullen genieten van de eigenwijze Kira en haar raafje Balthasar. Maar ook voor de volwassen lezer is er genoeg in het verhaal te vinden. Het is een speels boek dat fijn wegleest en vanaf de eerste bladzijde kun je je heerlijk inleven in Kira. Ook zit er veel humor in het boek. Ik heb tijdens het lezen vaak moeten grinniken om Kira’s uitspraken en verzonnen scheldwoorden. Ondanks haar onzekerheden leert ze dat ze goed en bijzonder genoeg is zoals ze is. En dat is een mooie boodschap om de lezer mee te geven.

Titel: Valkyrja
Auteur: Inge Pietjouw
Uitgever: Uitgeverij Zilverspoor
ISBN: 978-94-630-8208-2

Modern Myths Shop

Valkyrja recensie - cover Modern MythsKoop Valkyrja via Bol.com of Amazon.nl:

Valkyrja – € 19,95 Bol.com
Valkyrja – € 19,95 Amazon.nl

Bekijk hier een boektrailer van Valkyrja:

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.