Vincent doit mourir recensie – Modern Myths
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Vincent doit mourir recensie – Overleven in een vijandelijke maatschappij

Een aantal fantastische films die te zien waren op Imagine Fantastic Film Festival 2023 krijgen nog een reguliere bioscooprelease. Zo ook de Franse tragikomische thriller Vincent doit mourir. In deze film van regisseur Stéphan Castang krijgt de doorsnee kantoormedewerker Vincent te maken met een ware nachtmerrie. Hij kan iemand niet aankijken of deze persoon valt hem aan. André greep de kans om deze film alsnog mee te pikken. Lees zijn Vincent doit mourir recensie!

Zelf zien of Vincent het overleeft? Doe mee met onze Vincent doit mourir winactie.

Vincent doit mourir recensie – posterNu al het quarantaineleed van de coronajaren ver in ons geheugen is weggestopt en het gewone leven weer volop bezig is, lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht. Toch heeft deze periode behoorlijk wat teweeggebracht. Zeker als je kijkt naar de films die de afgelopen jaren uit zijn gekomen.

Films als Host en Bird Box laten niet alleen de huidige tijdgeest zien, maar hebben ook zeker iets van de hysterie uit de begintijd van de pandemie. Maar wat nu als volledige quarantaine je enige kans op overleven is?

Vimala Pons als Margaux Lamy in Vincent doit mourir

Een middelmatige man die confrontaties schuwt

In Vincent doit mourirVincent must die – maken we kennis met de totaal middelmatige Vincent Borel (Karim Leklou (The Stronghold, Pour la France)). Hij komt net uit een relatie en zit achter zijn bureau als grafisch ontwerper; werk waarin hij niet uitblinkt. Hij maakt grapjes waar niemand om lacht en kijkt uit zijn ogen alsof hij aan het twijfelen is tussen een burn-out of een midlifecrisis.

Als op een dag de stagiair spontaan op hem inslaat met een laptop, weet Vincent niet goed wat hem overkomt. Het wordt afgeschreven op een zenuwinzinking en Vincent doet geen aangifte, omdat hij de goede vrede wil bewaren. En omdat hij nu eenmaal geen confrontaties op zoekt.

Karim Leklou als Vincent in Victor must die

Een selfie voor virtueel medelijden

Uiteraard komt er een “wat mij nu weer is overkomen”-selfie op de social media kanalen om wat virtueel medelijden te ontvangen en gaat Vincent de volgende dag gewoon weer naar zijn werk. Maar als vervolgens Yves van accountancy hem uit het niets aanvalt, zit hij ‘s middags met zijn verbonden arm bij HR. Zijn baas geeft aan dat het voor zijn collega’s beter is als hij thuis gaat werken, want die kunnen niet zo goed omgaan met de stress.

Licht onthutst gaat Vincent naar huis, waar hij nog een aantal aanvaringen meemaakt. Waaronder een hilarische met twee buurtkinderen die hem doen beseffen dat mensen bij oogcontact een onbedwingbare drang krijgen hem aan te vallen.

Victor must die recensie - Modern Myths

Vincent doit mourir recensie – Vincent op de vlucht

Vincent slaat op de vlucht naar het vakantiehuisje van zijn vader dat in the middle of nowhere staat. Hij komt er vervolgens achter dat hij niet de enige is die dit overkomt en via een anoniem internetforum krijgt hij tips en tricks om de situatie te overleven.

Vincent doit mourir heeft hele droge humor die perfect wordt verweven met het personage Vincent. Karim Leklou speelt de underdog met een bepaalde vibe, waardoor je hem zijn overleven gunt. Al is hij niet een echte held, of zelfs antiheld.

Karim Leklou als Vincent Borel - Vincent doit mourir

Een onwaarschijnlijke love interest

Margaux – gespeeld door Vimala Pons (Elle, Les garçons sauvages) – is de onwaarschijnlijke love interest van Vincent. Margaux is iemand die niet veel vertrouwen heeft in mensen en ook vrij afgezonderd leeft. De constante spanning in de film wordt echter nergens minder, ook niet in de scènes met die twee samen.

De film heeft iets weg van Romero’s zombiefilms, al lijkt zijn The Crazies uit 1973 ook een flinke impressie op de filmmakers te hebben achtergelaten. De elektronische soundtrack doet dan weer denken aan John Carpenter; ook zijn stijl lijkt de nodige impact te hebben gemaakt.

Vimala Pons als Margaux en Karim Leklou als Vincent

Vincent doit mourir recensie – Cancel culture en afwijkende meningen

De maatschappelijke kritiek van regisseur Stéphan Castang (Finale, Mercenaire) lijkt met Vincent doit mourir met name gericht te zijn op het gegeven dat een verkeerde mening je einde kan betekenen. Cancel culture tiert nog steeds welig en ook op kantoor kan een milde mening het einde van je carrière betekenen. Nog voor je zelf weet wat er gebeurt.

Al blijkt in deze film wel, jezelf volledig afzonderen van elk sociaal contact is ook geen leven. Dat kan Vincent je wel vertellen.

Titel: Vincent doit mourir
Regisseur: Stéphan Castang
Acteurs: Karim Leklou, Vimala Pons, Karoline Rose Sun, Jean-Christophe Folly
Uitgever: Gusto Entertainment
Genre: Thriller

Vincent doit mourir draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Gusto Entertainment

Karim Leklou als Vincent en Vimala Pons als Margaux

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.