Warhammer: Chaosbane afgrond 2

Warhammer: Chaosbane – ongebalanceerde actie in een prachtige fantasywereld

Warhammer: Chaosbane is een RPG (Role-Playing Game) actiegame die zich afspeelt in de fantasiewereld van Warhammer Fantasy Battles. De game is wat gameplay betreft vergelijkbaar met Diablo, niet alleen door het cameraperspectief, maar ook in de ‘hack-and-slash’ manier waarop je vecht met de hordes monsters. In deze game moet je de demonische Chaos-horde verslaan om je leider te redden van een vreselijke vloek.

Je zal de ‘tabletop-’ en bordspellen van Warhammer vast wel eens gezien hebben in een gespecialiseerde spellenwinkel of op een beurs. Naast die spellen zijn er ook verschillende videogames in het Games Workshop-universum, de spellenstudio achter de Warhammer-wereld. Deze videogames zijn opgesplitst in games uit het fantasy-universum, zoals Warhammer: End Times – Vermintide en de andere spellen uit het sciencefiction-universum Warhammer 40,000. In het scifi-universum vind je games als Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr en Warhammer 40,000: Space Marine.

Warhammer: Chaosbane speelt zich af in het fantasy-universum. Mocht je nog geen kennis gemaakt hebben met deze wereld, wees niet bang. In Chaosbane heb je geen voorkennis nodig om te begrijpen waar het over gaat. Er komen wel bekende personages uit de Warhammer-serie in voor, maar dit verhaal staat verder los van de andere games.

Warhammer: Chaosbane de helden

Het verhaal (of het excuus om te hakken)

Warhammer: Chaosbane Beast of Nurgle
Een Beast of Nurgle miniatuur van Games Workshop

Het verhaal in Warhammer: Chaosbane is niet het meest spectaculaire dat je ooit gespeeld zal hebben, zeker in de Warhammer-serie. Aan het begin van de game krijg je de keuze uit vier verschillende personages: Konrad Vollen de soldaat (mens), Elontir de magiër (high elf), Bragi Axebiter de krijger (dwerg) en Elessa de boogschutter (wood elf). Elk van deze personages heeft zijn eigen achtergrond en vechtstijl.

Nadat je een personage gekozen hebt, start het verhaal en mag jij achter de kwaadaardige heks aan die Magnus the Pious, de huidige keizer, vervloekt heeft. Tijdens het verhaal speel je door verschillende aktes, waarin een aantal personages je op weg willen helpen. Het verhaal is vrij standaard en er wordt door de makers ook erg op veilig gespeeld. In het verhaal zelf komen geen grote verrassingen voor en zelfs iemand die nu voor het eerst in aanraking komt met Warhammer zal niet van zijn stoel vallen. Wel is er een ‘bestiary’ (bestiarium) met meer dan 70 monsters, waar de kenners van het Chaos-leger uit de Warhammer-spellen van zullen smullen. Zo zijn er Nurgle Cultists en beasts of Nurgle, Ungor-krijgers en Chaos Warriors. De eerste eindbaas is al meteen een Great Unclean One!

Warhammer: Chaosbane Beast of Nurgle in game
De miniaturen komen tot leven: het beast of Nurgle in de game.

De spelwereld

Ondanks dat het verhaal niet spectaculair is, is de wereld in het spel wel erg mooi. Hier kun je goed zien dat er veel tijd en aandacht uitgetrokken is om alles zo spectaculair mogelijk te maken. In alle vier de hoofstukken is het leveldesign erg indrukwekkend, hoewel die hoofdstukken wel een behoorlijke periode speeltijd vereisen en je je daardoor soms kunt gaan vervelen. Pas nadat je een lange lijst met missies in steeds dezelfde omgevingen hebt afgerond, kom je eindelijk bij het volgende hoofdstuk aan.

De spelwereld wordt door een vast camerastandpunt bekeken. Zo zie je het slachtveld van bovenaf en hoef je niet moeilijk te doen om met je tweede joystick de camera te besturen. Dit kan soms vervelend zijn, maar in de meeste gevallen heb ik dit niet als vervelend ervaren. Ondanks dat de wereld er erg mooi uitziet, zijn de interface en de ondertiteling erg klein. Mocht je Warhammer: Chaosbane op een klein scherm spelen en zit je dicht op je beeldscherm, dan zal het geen probleem zijn. Maar speel je dit spel vanaf de bank, dan zal de interface je van tijd tot tijd kunnen irriteren.

Warhammer: Chaosbane afgrond 2

De Chaos in Warhammer: Chaosbane

Warhammer: Chaosbane Great Unclean One Games Workshop
Een Great Unclean One miniatuur van Games Workshop

Het belangrijkste is natuurlijk de gameplay en die is in deze game erg leuk en tot een zeker punt ook zeer verslavend. Er is niets leukers dan grote groepen monsters af te slachten. Je personages kunnen vaardigheidspunten (skill points) verdienen, waarbij je elk van de vier personages kan upgraden. Elk personage heeft zijn eigen vecht- en speelstijl en dit is terug te vinden in je vaardighedenmenu.

Je verzamelt de skill points door een level of meerdere levels te groeien. Ook kan je tijdens het vechten verschillende bepantsering en wapens vinden. Het is zeer verslavend om de juiste uitrusting te verzamelen om de eindbaas in elke akte te verslaan. Helaas kwam ik bij de eindbazen een probleem tegen: tijdens het spel merk je namelijk dat je de moeilijkheidsgraad snel op een hoger niveau wilt zetten om een uitdaging te hebben tijdens je gevechten. De gevechten met de eindbazen worden hierdoor echter erg moeilijk tot schier onmogelijk. Het zou fijn zijn als er nog een update komt om ervoor te zorgen dat de balans tussen een gewoon gevecht en de strijd met een eindbaas niet zo verschillend is dat je het niveau telkens weer moet aanpassen om die baas nou eindelijk eens te verslaan. Wel kun je het spel in coöperatieve modus spelen met je vrienden, waardoor de eindgevechten beter behapbaar worden.

Warhammer: Chaosbane Great Unclean One in game
Als je dan tegenover de Great Unclean One eindbaas staat in het spel, is dat toch even schrikken!

Vette gevechten met hordes vijanden

Warhammer: Chaosbane PS4 packshotWarhammer: Chaosbane is een mix van leuke en vette gevechten met grote hordes vijanden. Helaas is het verhaal niet erg spannend en brengt het ook niet veel verrassingen met zich mee. Daarnaast merk je dat sommige stemacteurs in de game zich niet echt konden inleven in het personage dat zij moesten inspreken. Soms komen de stemmen nogal houterig en geacteerd over. Het spel bevat zo’n twaalf tot dertien uur gameplay, wat ook niet erg veel is. Wat alles nog wel interessant maakt, is dat je het spel met verschillende personages kan spelen die elk hun eigen vaardigheden hebben, waardoor de gevechten nooit hetzelfde zijn. In de coöperatieve modus is dat natuurlijk nog leuker, als je met maximaal vier spelers elk je eigen personage hebt.

Warhammer: Chaosbane is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One

Voordelen: actie RPG in de Warhammer-wereld / hordes Chaos-vijanden / vier uiteenlopende personages / veel wapens en bepantsering / mooie, verslavende spelwereld

Nadelen: weinig verhaal / lange hoofdstukken met te veel missies / slechte balans tussen standaard gevechten en boss fights / soms houterige stemacteurs

Titel: Warhammer: Chaosbane – https://warhammer-chaosbane.com
Studio: EKO Software
Uitgever: Bigben Interactive / Games Workshop
Gespeeld op: PlayStation 4

Modern Myths service: koop Warhammer: Chaosbane op Bol.com

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Warhammer: Chaosbane tempel

Warhammer: Chaosbane hordes monsters

Paul van Deursen Jr.

Paul weet het nog goed: de sensatie van het spelen van zijn allereerste game: Mario. Op de Nintendo 8bit, uiteraard. Hij was een jaar of zeven toen hij terecht kwam in de wonderlijke wereld van games. Zijn vader werkte bij een fotowinkel waar ook games werden verkocht en Paul werd meteen gegrepen door het gamevirus. Alle trends heeft hij op de voet gevolgd en hij kan onmogelijk een favoriete game aanwijzen. Als het toch moet, staan Mario, Zelda en FIFA zeker in de top tien. Voor Fantasize test Paul met veel enthousiasme games, om lezers alle ins en outs te vertellen.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series