Venom: Let there be Carnage recensie - Modern Myths

Venom: Let there be Carnage recensie – Ongecompliceerde actiefilm met antiheld

In 2018 liet Venom zien dat een Spider-Man film zonder Spider-Man recht van bestaan heeft. De komische moeilijkheden die Eddie Brock (Tom Hardy) ondervindt als symbioot Venom zich aan hem hecht, zorgde voor genoeg succes om een tweede deel te rechtvaardigen. Liefhebbers van de jaren 90 Spider-Man comics weten wat ze te wachten staat in Venom: Let there be Carnage. Maar of het bloedvergieten tussen deze twee meedogenloze aliens uit de rode verf komt, lees je in onze Venom: Let there be Carnage recensie! 

Wil je de slachting ook op het grote scherm zien? Doe dan mee met onze Venom: Let there be Carnage winactie en maak kans op vrijkaartjes en een goodie pakket.

Venom: Let there be Carnage winactie - PosterNog voordat Tom Holland als Spider-Man terugkeert in Spider-Man: No Way Home en Jared Leto volgend jaar januari zijn opwachting maakt als Morbius in de gelijknamige film, slingert Tom Hardy (Mad Max: Fury Road, The Dark Knight Rises) nog snel even de bioscoop in als Venom.

“Snel” is hierbij het sleutelwoord. Venom: Let there be Carnage duurt namelijk maar net iets langer dan anderhalf uur en kijkt lekker weg. De film voelt aan alsof je een comic leest zonder veel tekstballonnen, maar vol paginagrote afbeeldingen vol actie. Ik noem het geen hersenloos vermaak, want het draait hier toch om Venom, de symbioot met een voorliefde voor sappige breinen.

Om nom nom Venom

Meer Spider-Man spin-offs

In 2018 werd Venom goed ontvangen door het publiek. Daarmee kreeg het Sony Spider-Man filmuniversum een nieuwe impuls, terwijl Peter Parker zelf door de studio werd gedeeld met Marvel in het Marvel Cinematic Universum. Zelfs zonder de webslingeraar wist de Venom-film te overtuigen en al snel werden meer van deze spin-offs aangekondigd (haha, “spin”-off), zoals het net genoemde Morbius.

In de eerste Venom-film kregen we al een voorproefje van acteur Woody Harrelson (Zombieland: Double Tap) als psychopaat Cletus Kasady. En elke comic lezer die fan was van Spider-Man in de jaren 90 wist wat dat betekende: Carnage!

Woody Harrelson als Cletus Kasady

Venom: Let there be Carnage recensie – Kasady: een bloeddorstige psychopaat

In eerste instantie was het de bedoeling dat Carnage zijn opwachting al zou maken in de eerste Venom-film. Dat dit uiteindelijk niet het geval was, is een goede keuze geweest. Nu heeft het publiek de tijd gekregen om eerst kennis te maken met Tom Hardy als de antiheld, voordat een over-the-top schurk als Carnage alle aandacht opeist.

In de comics is Cletus Kasady namelijk een nietsontziende psychopaat. De schurk heeft maar één drijfveer: bloedvergieten. En met de krachten van een buitenaardse symbioot heeft hij de mogelijkheid zijn hartenwens te vervullen. Carnage gebruikt zijn gedaante veranderende eigenschappen om messen te vormen, scherpe punten af te schieten en zijn slachtoffers op uiteenlopende creatieve manieren te verscheuren.

Carnage gaat los

Nachtmerrie superschurk

Spider-Man Unlimited - Maximum CarnageVoor Spider-Man is Carnage een nachtmerrie. Net als de Joker voor Batman een duistere tegenpool is, is Cletus Kasady dat voor Peter Parker. Spider-Man wil zoveel mogelijk levens redden, terwijl Kasady zoveel mogelijk levens wil beëindigen. Wat doe je als superheld tegen zo’n geesteszieke vijand? Iemand die zo gek in zijn hoofd is, dat er geen enkele rede meer over is?

In series als Maximum Carnage moest Spider-Man dan ook de hulp inroepen van vrienden als Captain America, Deathlock, Cloak & Dagger, Firestar en Iron Fist om de meedogenloze moordenaar te stoppen.

Venom: Let there be Carnage recensie – Een brave Carnage

De Carnage in Venom: Let there be Carnage haalt dat niveau van dreiging en gevaar niet. De film is geschikt voor 16 jaar en ouder, maar verwacht geen bloedbaden zoals in de strips, waarin Carnage midden in New York om zich heen maait en slachtoffers maakt.

Je ziet in deze film bijvoorbeeld wel dat Kasady tijdens zijn ontsnapping uit de gevangenis enkele bewakers vermoord en een busje van de Golden Gate Bridge in San Francisco gooit, maar over het algemeen is het geweld redelijk braaf. We hebben hier niet te maken met een keiharde superhelden slasher.

Carnage in Venom: Let there be Carnage

Cletus Kasady en Shriek, een liefdesverhaal

Ook is er meer diepgang en achtergrond aan Kasady gegeven. In dit verhaal heeft hij een beweegreden om de kracht van de symbioot te omarmen en los te gaan. Hij is nog steeds een psychopaat, maar eentje met een ontstaansgeschiedenis. Die geschiedenis is wel erg cliché en voegt niet heel veel toe, maar goed, er moet toch een beetje karakterontwikkeling zijn.

Een ander personage uit de Spider-Man geschiedenis van de jaren 90 die hier een rol in speelt is Shriek. De eveneens opgesloten Frances Barrison – Shriek – gespeeld door Naomie Harris (28 Days Later, Spectre) heeft een geschiedenis met Kasady en heeft ook zo haar eigen redenen om wraak te nemen. Tel daar nog Stephen Graham (Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge) als detective Mulligan bij op en je hebt een groepje bijfiguren waar Venom voorlopig nog mee verder kan.

Naomie Harris als Frances Barrison - Shriek

Venom: Let there be Carnage recensie – Brock en Venom als getrouwd stel

Van het redelijk dunne verhaaltje moet Venom: Let there be Carnage het dan ook niet hebben. Ook dit keer zijn het de komische strubbelingen tussen Eddie Brock en het buitenaardse wezen dat in zijn lichaam woont die de show stelen. Hardy heeft ook in dit tweede deel zichtbaar plezier in het veroorzaken van chaos als de twee bekvechtende vrienden tegen wil en dank. Het duo lijkt wel een getrouwd stel dat te lang bij elkaar is.

Het verhaal vloeit organisch voort uit de eerste film en er hoeft niet gezocht te worden naar een nieuwe richting, zoals je vaak ziet in een tweede superheldenfilm, nadat de ontstaansgeschiedenis is verteld.

Tom Hardy als Eddie Brock in Venom: Let there be Carnage

Actie van begin tot einde

Regisseur Andy Serkis (The Lord of the Rings, Mowgli) laat nergens een stilte vallen in de film. Van begin tot eind is er actie, of slapstick komedie tussen Brock en Venom. De volle 97 minuten speeltijd zit je in een achtbaan die nergens verveelt. Net als de eerste Venom vertelt Let there be Carnage zijn eigen verhaal. De ingewikkelder geschiedenis uit de comics hoef je hier niet te verwachten.

Maar dan is er nog de scène tussen de aftiteling door. Blijf zeker zitten om die te kijken en lekker gemaakt te worden voor wat – binnenkort – nog komen gaat. Het is om je lippen bij af te likken, maar wat het gaat betekenen voor Morbius, die volgend jaar januari moet verschijnen, is afwachten. Waarschijnlijk gaan we een uitstapje maken, maar daar hebben we het later wel over. Geen spoilers!

Stephen Graham als Detective Mulligan

Venom: Let there be Carnage recensie – Lekker vet tussendoortje

Verwacht van Venom: Let there be Carnage dus geen ingewikkelde superheldenfilm, maar een lekker vet tussendoortje. Ga vooral voor de humor tussen Eddie Brock en Venom (brain freeze!) en vergeef dan maar dat Carnage niet helemaal los mag gaan. In combinatie met Shriek gaan de filmmakers hier voor een “Bonny & Clyde” vibe, dat natuurlijk tegenover de symbiose tussen Brock en Venom gezet wordt.

Er is voor de Spider-Man fans zeker genoeg te genieten en genoeg te herkennen, zoals het Ravencroft Institute en de al eerder genoemde personages. Verder zit er goede muziek in de film en zijn er wat herkenbare one-liners, zoals “Something wicked this way comes”. Venom: Let there be Carnage verveelt nergens en laat de deur open voor meer delen in het Sony Spider-Man universum. Als Hardy deze kwaliteit van humor vol kan blijven houden, dan zien we de “lethal protector” graag weer terug!

Venom: Let there be Carnage draait vanaf 21 oktober in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: Venom: Let there be Carnage
Regisseur: Andy Serkis
Acteurs: Tom Hardy, Woody Harrelson, Naomie Harris, Michelle Williams
Uitgever: Sony Pictures
Genre: Superhelden / Sciencefiction

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Sony Pictures

Tom Hardy als Eddie Brock en Michelle Williams als Anne Weying

Tom Hardy als Eddie Brock in Let there be Carnage

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.