Archive 81 recensie - Modern Myths

Archive 81 recensie – Beklemmende horror slow burner op Netflix  

Archive 81 is de nieuwe horrorhit op Netflix. Het zeer beklemmende verhaal gaat over filmarchivaris Dan Turner die een bijzondere klus krijgt. Hij moet de tapes van het project van Melody Pendras restaureren. Jaren geleden was deze jonge vrouw op zoek naar haar moeder en ging wonen in het mysterieuze gebouw “The Visser Building”. Het lot van het gebouw en haar inwoners is bekend, maar Dan komt stukje bij beetje achter de ware toedracht van de onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Lees in Andrés Archive 81 recensie hoe je als kijker elke aflevering meer op het puntje van je stoel gaat zitten.

Archive 81 recensie - PosterDe inspiratie voor Archive 81 komt van de gelijknamige “found footage” podcast waarin Mark de tapes van zijn verdwenen vriend Dan vrijgeeft. De Netflix-serie gooit het over een iets andere boeg en gebruikt videobanden. VHS is een reliek uit vervlogen tijden, maar er was een periode waarin men dacht dat celluloid meer kon vastleggen dan het blote oog kon zien.

Sowieso heeft het vereeuwigen van een vluchtig moment in de tijd wel iets aparts, als je er wat langer over nadenkt. Maar wat als iets eeuwigs juist zijn weg naar de realiteit probeert te vinden via film?

Mamoudou Athie als Dan Turner

Videotapes restaureren

In Archive 81 maken we kennis met Dan Turner (Mamoudou Athie (Black Box, The Get Down)), een filmarchivaris werkzaam bij een museum. Hij krabbelt net weer een beetje uit een diep dal, na een inzinking, als hij een vreemd aanbod krijgt. Virgil Davenport (Martin Donovan (Fahrenheit 451, Tenet)) – CEO van het gigantische bedrijf LGM – biedt Dan 100.000 dollar voor het restaureren van een aantal videotapes. Een klein addertje onder het gras is echter dat ze niet verplaatst kunnen worden, vanwege de fragiele staat van de banden.

Ook weet Davenport meer over Dan dan hij in eerste instantie laat blijken. De tapes liggen in een afgelegen, verlaten complex van LGM waar Dan zijn ding kan doen. Er is alleen geen wifi of bereik op zijn mobiele telefoon. Er is slechts één plek waar hij een beetje bereik heeft om contact op te nemen met zijn beste vriend Mark (Matt McGorry).

Martin Donovan als Virgil Davenport

Archive 81 recensie – Wat zag Melody Pendras?

Dan begint met het restaureren van het filmproject over het gebouw “The Visser Building” van Melody Pendras (Dina Shihabi (Altered Carbon)). Gaandeweg de serie leren we steeds meer over Melody, die met haar videocamera het Visser-gebouw en haar bewoners vastlegt. Het lot van het gebouw en de mensen is bekend, maar wat was de ware toedracht?

Tijdens zijn werk dwaalt Dan ook door de gangen van het complex. Daarnaast stuurt hij Mark op onderzoek uit naar de mensen en plaatsen die hij via Melody leert kennen. Maar eist de isolatie zijn tol of gebeuren er echt onverklaarbare, huiveringwekkende dingen?

Archive 81 - Afgodsbeeld

Long Island Iced Tea horror cocktail

Archive 81 begint zeer sterk en weet een beklemmende sfeer neer te zetten die zeker de eerste vijf tot zes afleveringen niet afneemt. Het kijken van de serie voelt een beetje alsof The Shining en Rosemary’s Baby met een snufje The X-Files gemixt zijn. En de daaruit voortvloeiende cocktail slaat in als een Long Island Iced Tea op een zonnige zomeravond na een dag hard werken.

De acteerprestaties zijn zonder uitzondering geweldig. De chemie tussen Athie en Shihabi is door het scherm heen voelbaar, zowel in de serie als op de bank. Actrice Ariana Neal speelt de jonge Jess, een meisje in het Visser-gebouw dat groot gevaar loopt. Haar spel is ontzettend sterk, al weet je nooit aan welke kant ze nou eigenlijk staat. Ook de sets zijn fantastisch, al zitten er soms wat beelden bij die zo donker zijn, dat je wel echt goed moet kijken om alles mee te krijgen.

Ariana Neal als Jess

Archive 81 recensie – Claustrofobische cinematografie

De eenzaamheid in het grote complex waar Dan werkt, wordt erg goed in beeld gebracht. De camera wordt altijd heel dicht op Dan gehouden, waardoor de isolatie bijna claustrofobisch aanvoelt. Dit niveau weet de serie een behoorlijke tijd vast te houden, tot het tegen het einde van het verhaal dreigt te verzanden in conventie en middenmoot.

Er wordt in de laatste afleveringen voor gekozen om net iets te veel te laten zien. Hierdoor wordt het mysterie voor je gevoel te makkelijk onthuld. Toch zijn er enkele verzachtende omstandigheden, waaronder de cinematografie en het set design.

Dan Turner

Heel veel easter eggs

Dan en Mark zijn overigens echte cinefielen. De vele easter eggs door de serie heen zijn dan ook een feest der herkenning. Ze geven tevens vorm aan de verwachtingen van de kijker en hebben hier en daar zelfs een voorspellende rol. Zo zien we filmposters van onder andere Night of the Living Dead en Diabolique, maar ook naar regisseurs als Andrei Tarkovsky en Stanley Kubrick worden wat toespelingen gemaakt.

Die toespelingen zijn zeker niet subtiel, net als de verwijzingen naar Dante’s Inferno. Maar het is allemaal dus een feest van herkenning, net als de videotapes van The Thing, Kwaidan en It Lives Again en t-shirts van Ministry of Fear.

Julia Chan als Anabelle Cho en Kristen Griffith als Cassandra

Archive 81 recensie – Beklemmende slow burner om van te genieten

Alle easter eggs doen je meteen zin krijgen in een van die klassiekers. Maar wel na het afkijken van Archive 81 natuurlijk. Want al is de serie niet voor iedereen geschikt, kijkers die een goeie “slow burner” kunnen waarderen zullen hier zeker van genieten.

Het is de planning van de makers om het verhaal van Archive 81 over meerdere seizoenen te vertellen. Als dat zo is, zou een anthologie opzet deze serie zeker niet misstaan. Het verhaal van Dan en Melody is namelijk prima zo, maar we zien graag meer van dit soort duistere suspense verhalen.

Archive 81 streamt nu op Netflix. Bekijk hier de trailer:

Titel: Archive 81
Regisseurs: Rebecca Thomas, Justin Benson, Aaron Moorhead
Acteurs: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Evan Jonigkeit, Martin Donovan
Uitgever: Netflix
Medium: Netflix
Genre: Horror / Sciencefiction

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix

Dina Shihabi

Archive 81 recensie

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.