Carnival Row seizoen 2 recensie - Modern Myths
Official Superhero Merchandise

Carnival Row seizoen 2 recensie – Revolutie, moord en duistere magie

Toen eind 2019 het eerste seizoen van Carnival Row verscheen op Prime Video was Roxan laaiend enthousiast en hoopte meteen al dat er een volgend seizoen zou komen. Die liet een hele tijd op zich wachten, maar nu is het eindelijk zover. Voor Modern Myths mocht ze het tweede – en laatste – seizoen alvast bekijken dat vanaf vrijdag 17 februari te streamen zal zijn. Lees in onze Carnival Row seizoen 2 recensie waar deze fantasyserie met Orlando Bloom en Cara Delevingne ook alweer over ging en waarom je moet gaan kijken!

Het mag bijzonder heten dat, drie jaar na het verschijnen van Carnival Row seizoen 1, toch nog een tweede seizoen verschijnt. Niet elke veelbelovende serie krijgt dat voor elkaar, zeker niet met zo’n lange tussenpoos. Maar vanaf 17 februari kun je kijken naar de eerste twee afleveringen van Carnival Row seizoen 2, waarna elke week twee nieuwe afleveringen verschijnen.

Het tweede seizoen telt in totaal tien afleveringen en zal, helaas voor ons fans, ook meteen het laatste seizoen van de serie zijn. Maar weet je nog hoe het allemaal ook alweer zat? Voor we beginnen met seizoen 2, bespreken we eerst waar Carnival Row om draait. Let dus op: onderstaande bevat spoilers voor Carnival Row seizoen 1.

Carnival Row seizoen 2 recensie - Cara Delevingne is Vignette Stonemoss

De Burgue versus de Pact

Eeuwenlang waren de Fae – net als in onze eigen wereld – mythen. Tot het land Tirnanoc ontdekt werd, het thuisland van de Pix. In dit prachtige land leven de gevleugelde bewoners in harmonie met de natuur en bewaren er eeuwenoude kennis. Helaas is het land ook rijk in grondstoffen en vechten stadstaten de “Burgue” tegen hun tegenstanders de “Pact” om Tirnanoc te veroveren.

Ook andere Fae-landen worden gekoloniseerd door mensen die deze “critch”, zoals zij ze noemen, als minderwaardig beschouwen. Als de Burgue de oorlog in Tirnanoc verliest, wordt het leven voor de Fae een hel. Velen proberen per schip de moeilijke overtocht naar de Burgue te maken in de hoop daar veilig te zijn.

Karla Crome als Tourmaline Larou

Carnival Row seizoen 2 recensie – Diepe armoede in Carnival Row

Om voor de overtocht te betalen, moeten de meeste Fae zich echter verkopen als contractarbeider voor vijf jaar lang. Gediscrimineerd en met weinig rechten zijn zij niet meer dan dwangarbeiders voor de rijke burgerklasse van de Burgue. De critch worden door hen te werk gesteld in fabrieken, maar ook ingezet als kindermeisjes en dienstboden. Veel Fae die eindelijk hun vrijheid verdiend hebben, leven in diepe armoede op “Carnival Row”, het hart van de Fae-gemeenschap, waar volkeren als Pix, Pucks, centaurs en trollen samenleven.

Vignette Stonemoss (Cara Delevingne (Valerian and the City of a Thousand Planets, Suicide Squad)) is een Pix die vele anderen heeft geholpen te ontsnappen uit Tirnanoc. Wanneer zij als enige de overtocht naar de Burgue overleeft als haar schip zinkt, wordt ze gedwongen om voor de rijke Ezra Spurnrose (Andrew Gower (Outlander, Black Mirror)) en zijn verwende zus Imogen (Tamzin Merchant (Dragonheart: Battle for the Heartfire, Supergirl)) te werken. De hele buurt is echter in rep en roer als de rijke Puck (een faun) Agreus Astrayon (David Gyasi (Interstellar, Annihilation)) het lef heeft om het huis naast de familie Spurnrose te kopen.

Arty Froushan als Jonah Breakspear in Carnival Row seizoen 2

Een inspecteur met een duister verleden

Ondertussen probeert inspecteur Rycroft “Philo” Philostrate (Orlando Bloom (The Lord of the Rings, Pirates of the Caribbean)) een seriemoordenaar op te sporen die het heeft voorzien op zowel Fae als mensen. Hij komt er echter langzaam maar zeker achter dat de moorden verbonden zijn met zijn eigen verborgen verleden. Hij is namelijk een halfbloed die zijn ouders nooit heeft gekend.

De zaak wordt verder gecompliceerd door zijn moeilijke relatie met zijn ex Vignette. Hij liet haar zeven jaar geleden achter in Tirnanoc toen hij soldaat was in het leger van de Burgue. In haar woede over het onrecht dat haar en andere Fae in de Burgue wordt aangedaan, sluit Vignette zich aan bij een Pix-bende, de “Black Raven”, die het gezag van de Burgue omver willen werpen. De acties van de Black Raven en de moordenaar die de Burgue onveilig maakt, zorgen ervoor dat de politieke spanningen tussen kanselier Absolom Breakspear en zijn politieke tegenstander Ritter Longerbane steeds hoger oplopen. Het komt tot een uitbarsting als de zoon van de kanselier wordt ontvoerd…

Carnival Row seizoen 2 recensie - Orlando Bloom en Cara Delevingne als Rycroft en Vignette

Carnival Row seizoen 2 recensie – Fae in gevangenschap

Dan gaat nu eindelijk het tweede seizoen verder waar het eerste seizoen eindigde. Na de dood van de kanselier en zijn belangrijkste politieke tegenstander is de roep om iets te doen aan de critch-vluchtelingen groot. Op bevel van de nieuwe kanselier Jonah Breakspear (Arty Froushan (Knightfall, House of the Dragon)) worden alle Fae opgesloten op de Row.

Philo kiest ervoor om bij Vignette te blijven en zijn status als halfbloed niet meer te verbergen. Ondertussen ontvlucht Imogen Spurnrose de stad met Agreus, die inmiddels haar minnaar is. Je moet dus wel even je hoofd bij dit verhaal van Marc Guggenheim houden, een duizendpoot van een auteur die je kent van onder andere Arrow, Trollhunters, Legends of Tomorrow en Green Lantern. Of van zijn comics rond Batman, Flash, X-Men en Stringers.

David Gyasi en Tamzin Merchant als Agreus Astrayon en Imogen Spurnrose

Een revolutie op de Row

In het getto dat de Row is geworden, is het leven moeilijk. Ziekte en armoede regeren er. Vignette en de Black Raven doen er echter alles aan om het bestaan van hun mensen beter te maken, zelfs als dat tot steeds gewelddadigere confrontaties met de autoriteiten leidt.

Als de dood van een politieman naar de Black Raven wijst, wordt Philo door een oud-collega gevraagd om de moord te onderzoeken. En wanneer meer moorden volgen, loopt de spanning tussen de mensen en de Fae steeds verder op. Philo’s positie als half-mens, half-Fae wordt op de Row steeds moeilijker en hij worstelt om ergens bij te horen.

Orlando Bloom als Rycroft Philostrate en Cara Delevingne als Vignette Stonemoss

Carnival Row seizoen 2 recensie – Visioenen en duistere magie

Tegelijkertijd krijgt Vignettes beste vriendin Tourmaline steeds gruwelijker visioenen, nadat ze de kracht van een haruspex (een ziener die ingewanden leest) heeft geërfd. Visioenen die ze niet kan beheersen en die haar laten kijken door de ogen van de moordenaar en zijn slachtoffers.

Ondertussen wisten Imogen en Agreaus de Burgue te ontvluchten, maar komen in een benarde positie als ze bij de “New Dawn” terecht komen. Deze revolutionaire groep preekt vrijheid en gelijkheid voor iedereen, ongeacht of ze mens of Fae zijn. Maar de groep gaat over lijken om hun doel te bereiken. En nu heeft de New Dawn hun zinnen gezet op de Burgue, waar politiek hoog spel wordt gespeeld door de nieuwe kanselier Jonah Breakspear en de leider van de oppositie Sophie Longerbane.

Mark Lewis Jones als Magistrate Flute

Steampunk fantasy noir

Carnival Row heeft een steampunk/fantasy-gevoel en doet denken aan een alternatief Victoriaans Londen. De sfeer van de serie is duister, waarbij het gebruik van bloed en ingewanden niet geschuwd wordt (letterlijk, in het geval van de haruspex op de Row). De scriptschrijvers van Carnival Row – Travis Beacham en René Echevaria – zijn ook duidelijk geïnspireerd door de werken van horrorschrijver H.P. Lovecraft. Zij gebruiken deze horror in combinatie met de meer klassieke mythische wezens als elfen, faunen, kobolden, centauren en weerwolven.

Tel daarbij een detective op die een moordmysterie moet oplossen en voeg veel politieke intriges toe. Het resultaat is een serie met veel verschillende verhaallijnen die allemaal interessant en belangrijk zijn. En uiteindelijk tot een spannende ontknoping komen in de seizoensfinale.

David Gyasi als Agreus Astrayon en Tamzin Merchant als Imogen Spurnrose

Carnival Row seizoen 2 recensie – Spannend, duister en onvoorspelbaar

Het is alweer een hele tijd geleden dat het eerste seizoen van Carnival Row verscheen. Ik raad je aan om seizoen 1 vooral (opnieuw) te kijken voor je aan seizoen twee begint. Beide seizoenen zijn de moeite van het kijken zeker waard. De serie is spannend en duister, prachtig gemaakt en onvoorspelbaar tot het laatste moment.

Het enige dat ik jammer vind, is dat de makers hebben aangekondigd dat dit tweede seizoen ook meteen het laatste zal zijn. Erg jammer zelfs, want ik heb het gevoel dat er nog veel meer uit de complexe wereld die in Carnival Row geschetst wordt, te halen zou zijn. Er blijven nu veel interessante vragen onbeantwoord over politieke-, sociale- en rassenverhoudingen tussen de mensen en de Fae. Maar helaas wordt deze – in mijn ogen – veelbelovende fantasy-serie door Prime Video na slechts twee seizoenen geschrapt. Tenminste, voor nu, hopen we…

Carnival Row seizoen 2 streamt vanaf 17 februari op Prime Video. Bekijk hier de trailer:

Titel: Carnival Row seizoen 2
Regisseurs: Thor Freudenthal, Wendey Stanzler, Julian Holmes
Acteurs: Orlando Bloom, Cara Delevingne, Simon McBurney, Tamzin Merchant
Uitgever: Amazon
Medium: Prime Video
Genre: Fantasy

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Prime Video

Carnival Row seizoen 2 recensie - Faun

Carnival Row seizoen 2 recensie - Revolutie

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.