Cinderella op Prime Video - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Cinderella op Prime Video – Een oud sprookje in de maatschappij van nu

Vraag tien willekeurige mensen op straat om het sprookje van Assepoester na te vertellen en de meesten zullen daar prima toe in staat zijn. Dit betoverende sprookje laat je dromen over betere tijden en is het ultieme voorbeeld van “Rags to riches”. Uiteraard is dit verhaal al talloze keren verfilmd, maar nu brengt Amazon Studios het verhaal opnieuw naar je televisie in een musical jasje. Lees in onze Cinderella op Prime Video recensie of dit sprookje opnieuw weet te betoveren!  

Ella (Camila Cabello) leeft in de kelder van haar stiefmoeder Vivian (Idina Menzel (Frozen, Enchanted). Tussen haar klusjes door ontwerpt Ella jurken en droomt ze van betere tijden. Vivian is er echter op gefocust haar dochters uit te huwelijken aan een rijke partner, zodat ze een zorgeloos leven kunnen leiden.

Wanneer de koning (Pierce Brosnan (Tomorrow Never Dies, Mamma Mia!) een bal aankondigt om zijn zoon Robert (Nicholas Galitzine (The Craft: Legacy) uit te huwelijken, ziet Vivian een kans.

Idina Menzel als stiefmoeder Vivian

Een sprookje van deze tijd

Hoewel het sprookje misschien iets is om bij weg te dromen, past het eigenlijk niet meer in de huidige tijdsgeest. Cinderella heeft er dan ook een iets modernere vertelling van gemaakt. Het speelt zich nog wel af in een koninkrijk lang geleden, maar Ella is meer dan alleen de poetshulp. Deze Ella heeft een droom en spendeert al haar vrije tijd in het ontwerpen en naaien van jurken. Ze droomt niet van een prins op een wit paard, maar over het openen van haar eigen winkel.

Dit maakt haar meteen een stuk wilder dan haar voorgangers. Het dorp is ook nog niet klaar voor een sterke, zelfstandige zakenvrouw. En stiefmoeder Vivian waarschuwt dat je als vrouw alleen succes kunt hebben door rijk te trouwen. Deze twee tegenpolen brengen het verleden met het heden in aanraking. Dit vormt een interessante invalshoek.

Assepoester op Amazon Prime Video

Inclusiviteit

Daarnaast is deze film een mengelmoes van inclusiviteit. Op sommige momenten wordt daar leuk mee gespeeld. Zo zijn er tijdens het bal een aantal prinsessen die de prins het hof willen maken onder het nummer “Whatta Man”. De prinsessen komen van over de hele wereld en vormen een prettiger palet om naar te kijken dan de standaard westerse prinsessen in enorme, typische baljurken.

Ook de feeënpeetmoeder Fab G, gespeeld door Billy Porter (Pose, American Horror Story) steelt de show in zijn fantastische kleding. Toegegeven, soms voelt het bijna alsof er een afvinklijst naast is gehouden, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Billy Porter als Fabulous Godmother

Cinderella op Prime Video – Een muzikaal sprookje

Wat in Cinderella meteen opvalt is de muzikale insteek. Deze musical bestaat niet alleen uit bekende nummers als “Somebody to Love” van Queen en “Let’s Get Loud” van Jennifer Lopez. Het biedt ook ruimte voor nieuwe originele nummers als “Million to One” (waar Cabello zelf aan meewerkte) en “Dream Girl” (van de hand van onder andere Idina Menzel).

Deze combinatie is leuk, al werkt het niet altijd. Bij originele liedjes heb je namelijk het voordeel dat je de tekst helemaal kan aanpassen naar het verhaal wat je wilt vertellen. Bij musicals die gebaseerd zijn op bestaande liedjes (Mamma Mia, Across the Universe, We Will Rock You) bouw je het verhaal om een reeks liedjes van dezelfde artiest, waarbij je altijd een coherente factor hebt. Liefhebbers kijken zo’n musical en kunnen alles met volle borst meezingen.

Bij Cinderella ben je soms even zoekende. Het ene moment zing je een hit uit je jeugd mee en het volgende moment vraag je je af of je toch niet zo’n muziekkenner bent als je eerst dacht. Het niveau van de liedjes verschilt ook nogal. En een nummer van Queen mag echt wel met iets meer flair gezongen worden, anders laat het meteen een gevoel van gemis achter. En dat terwijl het gebruikt werd als introductie voor prins Robert.

Nicholas Galitzine als Prince Robert

Moeders weten beter

Voor mij steelt Idina Menzel de show in Cinderella. Ze brengt de liedjes gelaagd en heeft een fijne stem om naar te luisteren (je weet wel, die ook “Let it Go” zong). Het is ook leuk dat ze de stiefmoeder iets meer diepgang hebben gegeven. Er wordt echt bij stilgestaan waarom ze is wie ze is.

Praat het haar gedrag goed? Nee, maar het geeft je wel meer sympathie voor haar keuzes. Even leek het erop dat zij de enige vrouw was die nog vastzat in het verleden, maar ook dit personage wordt uiteindelijk neergezet als een krachtige vrouw.

Idina Menzel als stiefmoeder in Assepoester - Cinderella

Cinderella op Prime Video – Voor de klok 12 slaat

Uiteindelijk is Cinderella op zijn best op de momenten dat de film zichzelf niet te serieus neemt. De grappen over het sprookje en over de film zelf maken het allemaal net iets luchtiger. Het doet je de makers vergeven dat de CGI niet altijd de beste is en dat de kostuums soms wat als “carnaval” ogen.

Die luchtige toon had dan ook nog wat meer gemogen. Soms is het verhaal prekerig, maar voor de jongere kijkers is het wel een betere les dan maar afwachten of die prins een keer voorbij komt. Geluk moet je toch zelf maken. Verzamel daarom mensen om je heen die je steunen en zet jezelf op de eerste plaats. Mocht je dus die mensen op straat vragen om het sprookje na te vertellen, dan is dat een moraal dat nog mist. Wellicht als we het in de toekomst nog eens proberen?

Cinderella streamt vanaf 3 september op Amazon Prime Video. Bekijk hier de trailer:

Titel: Cinderella
Regisseur: Kay Cannon
Acteurs: Camila Cabello, Idina Menzel, Nicholas Galitzine
Uitgever: Amazon Prime Video
Genre: Musical / Sprookje / Feelgood

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Amazon Prime Video

Pierce Brosnan als King Rowan

Cinderella en Prince Robert

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.