Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag cosplayers uitsnede
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

DUTCH COMIC CON 2018 SFEERVERSLAG – HELDEN, DRONES EN DE SLAPPE LACH

De Dutch Comic Con 2018 was grootser dan ooit. Naast de vaste elementen als cosplayers, games en Hollywoodsterren – waar dit jaar grote namen tussen zaten – vonden tegelijkertijd ook de Stripdagen 2018 plaats en kon je kijken naar het spectaculaire Drone Racing. Daniel en Jeroen waren voor Modern Myths aanwezig op deze bijzondere editie. Een Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag.

Door Jeroen Geelhoed en Daniel Warmoeskerken


Muziek: Get Up van Audiobinger, Free Music Archive.org

Inmiddels is de wintereditie van Dutch Comic Con 2018 al aangekondigd: op 24 en 25 november barst het spektakel weer los in de Jaarbeurs Utrecht. Je hebt echter nog het sfeerverslag van de Dutch Comic Con 2018 van ons tegoed die begin april plaatsgevonden heeft. Modern Myths was erbij en Daniel en Jeroen begaven zich tussen de cosplayers, Hollywood-sterren en drone racers. Een Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag.

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag Cosplayers 1
Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag: een bonte verzameling cosplayers

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag: Jeroen bezoekt het Drone Racing

Ik heb me prima vermaakt tussen de prachtig uitgedoste bezoekers van de Dutch Comic Con 2018 en het ‘reguliere’ publiek, de acteurs en de standhouders. De hele dag is een grote, positieve bubbel van energie, wat ook zeker vertegenwoordigd werd door de Utrecht Internationals – 2018 Drone Racing Series die plaatsvonden op de Con.

In een door netten afgezet parcours streden 16 professionele teams met vier piloten per team en eigen gebouwde drones om een prijzenpot van 10.000,- dollar en voldoende punten om naar het Wereldkampioenschap te mogen afreizen. De wedstrijd werd georganiseerd door de International Drone Racing Association (IDRA).

De piloten van de teams besturen hun drones in Virtual Reality. Op een verhoogd podium zie je de spelers met hun VR-maskers op en hun controllers in de hand in luxe gamestoelen tegen elkaar strijden. De actie zelf vindt dus op het parcours plaats, waar de drones in duizelingwekkende snelheid hun rondjes afleggen tussen poortjes en andere obstakels door. Voor het blote oog is het nauwelijks te volgen, tot een drone crasht of ze tegen elkaar aanvliegen. Dan springen de stukken er vanaf.

Drone Racing: geduld, solderen en repareren

De robuuste drones worden door de technische teams echter snel opgelapt en al gauw hoor je weer het zoemen van de voorbijrazende apparaatjes. Ik sprak met Johan van Geek van RotorLife, een enthousiaste droneliefhebber die de race van commentaar voorzag. Hij vertelde me dat het de uitdaging in een dronerace is om vooral de muren niet te raken en ook de grond te vermijden. Dat klinkt logisch, maar doe het maar eens, als je je drone met 80 km per uur door een kleine ruimte moet manoeuvreren. De professionele racedrones kunnen daarbij nog eens snelheden behalen tot wel 140 km per uur!

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag Johan van Geek Rotorlife
Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag: Johan van Geek – RotorLife

Om mee te doen met dronesraces heb je volgens Johan geduld nodig, enige kennis van solderen en een startbudget. Naarmate je enthousiast wordt, zal je meer quadcopters – drones – gaan bouwen en heb je ook meer accu’s nodig. En dan zijn er natuurlijk nog de kosten van reparaties, als je tegen een boom of ander obstakel aanvliegt. Op de Dutch Comic Con 2018 werd dit wel duidelijk tijdens het race spektakel.

Stripdagen en Tony Stark

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag Jeroen en Ash
Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag: Jeroen en Ash (Evil Dead)

Naast het Drone Racing was er uiteraard ook meer dan voldoende ander spektakel tijdens de Dutch Comic Con 2018. De Con was druk bezocht, maar door de flinke ruimte in de hallen en de naastgelegen Stripdagen 2018 die tegelijkertijd plaatsvonden, kreeg je nergens het gevoel dat het te druk was. Sterker nog, de hallen van de Stripdagen deden behoorlijk leeg aan, in vergelijking met de kant van de Comic Con. Ondanks het prachtige aanbod aan stripboeken en bijvoorbeeld de stripveiling waar schitterende pakketten strips voor weinig van de hand gingen, kon je de meeste bezoekers toch bij de evenementen van de Comic Con vinden. Volgend jaar mogen de afzonderlijke delen best bij elkaar gevoegd worden, om er écht een ‘Comic’ Con van te maken.

Terug aan de kant van Dutch Comic Con 2018 zag ik, net als voorgaande edities, weer een LEGO-stand vol prachtige bouwwerken. Zo was er een geweldige set van Tony Stark tussen (al?) zijn Iron Man-harnassen, 19 stuks in totaal!

Howling Mad Murdock en de slappe lach van Emilie

Ook bij het hoofdpodium was het druk. Dit jaar waren er dan ook weer zeer veel interessante gasten, waaronder Dwight Schultz – die onder andere ‘Howling Mad’ Murdock van The A-Team heeft gespeeld! Uiteraard ging het vraaggesprek met de acteur over die cultserie en zijn eerdere bezoek als zijn bekendste personage Murdock aan Nederland in 1984. Maar daarnaast werd het ook een interessant vraaggesprek met het publiek over het acteervak en de invloeden die Schultz geïnspireerd hebben.

Later op de dag werd ook Emilie de Ravin geïnterviewd, die – zoals Stephanie al aangaf – een vrolijke en pittige tante is. De humor in het gesprek liep op en uiteindelijk hadden Emilie en haar interviewer de slappe lach. Net als het publiek. Een mooier voorbeeld van de sfeer op de Dutch Comic Con 2018 kon je niet treffen.

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag Dwight Schultz
Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag: Dwight Schultz

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag: Daniel op zoek naar merchandise

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag Daniel Kaname Kuran
Daniel als Kaname Kuran uit de anime Vampire Knight – Foto: Ingrid van Veen

Ik ben dol op conventies. Als zestienjarige was ik al te vinden op anime- en mangacons. Later werd ik een vaste bezoeker van Elfia en nu liep ik weer binnen bij Dutch Comic Con 2018. Wat deze evenementen zo leuk maakt, is de sfeer. Alle leeftijden duiken op, mensen zijn vriendelijk en durven met je in gesprek te gaan als ze zien dat je iets draagt van hun favoriete serie.

Van de vaste activiteiten maak ik weinig mee, want de meeste tijd spendeer ik tussen de merchandise. Dit keer heb ik wel een bezoekje gebracht aan de Q&A met Katie Cassidy (Arrow, The Flash, Gossip Girl) en heb ik een wandeling gemaakt tussen de Game of Thrones-cosplayers. Maar uiteindelijk werd mijn verzamelaarshart weggeleid naar de koopjes.

Ook dit keer was de dealerhal goed gevuld met alles van jouw favoriete films, series en games. Het Funko-virus bleek duidelijk besmettelijk, aangezien bijna elke kraam wel een paar groothoofdige poppetjes verkocht. Ook ik maakte me schuldig door er weer een mee te nemen (een Jack Sparrow voor mijn moeder). Naast actiefiguren vond je ook weer genoeg replica’s, cosplays, kunst, auteurs die hun boeken kwamen signeren, manga en ga zo maar door. Zelfs Five Night’s a Freddy’s, waar ik al een recensie over schreef, was aanwezig in verschillende merchandise. Kortom: een topdag voor mij, al was mijn portemonnee minder tevreden.

Meer Modern Myths-sfeerverslagen kun je vinden in onze rubriek Reportages.

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag kleine tank

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag Iron Men LEGO

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag Griezelbus
Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag: de Griezelbus van Paul van Loon

Dutch Comic Con 2018 sfeerverslag Cosplayers 2

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise