Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage - Modern Myths

Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage – Veel comic creators en exclusieve Funko’s

Op 19 en 20 november bleek tijdens de Heroes Dutch Comic Con 2022 Winter Edition dat de afgelopen jaren waarin niet veel mogelijk was, nu echt achter ons lagen. De Jaarbeurs Utrecht was namelijk afgeladen. Schouder aan schouder liep het publiek door de uitgebreide hallen, waar weer special guests en comic creators werden ontvangen, merchandise te zien was zo ver je kon kijken en de popcultuur gevierd werd zoals het hoort. Modern Myths was er ook bij en Jeroen en André doen verslag. Lees onze Heroes Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage!

Door: André en Jeroen. Lees ook Jeroens interview met stripschrijver, auteur en advocaat Charles Soule.

Heroes Dutch Comic Con 2020 - logoDat de Heroes Dutch Comic Con 2022 Winter Edition was gemist, kon je duidelijk zien bij binnenkomst van de Jaarbeurs Utrecht. Rijen en rijen fans – al dan niet in cosplay outfit – verdrongen zich om binnen te komen. De sfeer was in de ontvangsthallen al opperbest en gedurende het weekend veranderde die vrolijke stemming ook geen moment. Hier had iedereen naar uitgekeken!

Eenmaal binnen, sprong meteen een levensgrote Star Wars TIE Fighter in het oog, waar Stormtroopers, Mandalorians en Jedi in alle soorten en maten klaarstonden om op de foto te gaan. Jeroen: Die eerste dag ging ik meteen naar de Artist Alley waar alle comic creators te vinden waren die deze editie als speciale gasten waren uitgenodigd. Ik had een afspraak om een tijdstip af te spreken om Charles Soule te interviewen. Deze veelzijdige auteur werkt op dit moment voor Marvel als hoofdschrijver van de Star Wars-comics en is ook creative consultant bij Lucasfilm voor alle verhalen uit dat verafgelegen universum uit lang vervlogen tijden. Het interview lees je in mijn Charles Soule interview.

HDCC 2022 WE - Star Wars
Star Wars TIE Fighter

Merchandise - HDCC 22 WEKnokken voor exclusieve Funko’s

André: Aangezien mijn zoon toch wat van mijn genen heeft meegekregen, bestaan onze eerste vijf minuten op de Dutch Comic Con uit een rechte lijn naar de Intertoys-stand voor enkele DCC-exclusive Funko’s. Hij is fervent verzamelaar en kon de verleiding natuurlijk niet weerstaan.

We waren niet de enige. Mijn zoontje kon er door wat ellebogenwerk van toch echt wat oudere enthousiastelingen niet in slagen zijn zo felbegeerde Groot te bemachtigen. Daar kwam mijn oerinstinct toch even naar boven en bleek ik wel “Groot” genoeg om er eentje van de schappen te plukken. Gelukkig net voor de horde verzamelaars zich als een kudde ondoden uit de pas afgeronde The Walking Dead zich op de doosjes met een exclusive sticker stortten.

Fantasy wapen replica's
Fantasy wapen replica’s
Chucky seizoen 2
Chucky seizoen 2 bij FOX

Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage – Niet uit de comic-hal te slaan

Batman Damned 1
Batman: Damned

Jeroen: Mijn interview met Charles Soule zou plaatsvinden rond een uur of vier in de middag, dus ik had voldoende tijd om de andere striptekenaars en – schrijvers te ontmoeten. En dat was maar goed ook, want ik had een enorme stapels comics mee om te laten signeren. Van bijna elke speciale gast op deze wintereditie had ik wel een of meerdere series.

En alle stripmakers waren zeer toegankelijk. Ik begon met Lee Bermejo, een tekenaar die bekend staat om zijn duistere stijl die perfect past bij Batman. Ik liet mijn drie delen van Batman: Damned signeren, waar Bermejo op voorbereid was. Hij signeert met een gouden pen die leesbaar is op zijn meestal pikzwarte covers. Ook Rod Reis, Pere Pérez, Elena Casagrande en Julian Totino signeerden mijn comics en vertelden vrijuit over hun voorkeur voor digitaal of met de hand tekenen, het Marvel Cinematic Universe en de huidige stripwereld. Toen twee cosplayers als Joker en Batman verschenen in de stijl van Lee Bermejo, ging hij er uiteraard mee op de foto.

Lee Bermejo ontmoet Batman en Joker
Lee Bermejo ontmoet Batman en Joker
Chris Conroy over comics
Chris Conroy over comics
CIA Comics in de striphallen
CIA Comics in de striphallen

Hoe word je een comic creator?

November - Thomas Olde Heuvelt
November

Ook DC Comics redacteur Chris Conroy was aanwezig. Hij werkt momenteel aan de “Black Label”-series van DC en bij hem kon je je portofolio achterlaten voor tips en trucs en commentaar. Conroy gaf ook een lezing in de Cozy Corner, waar hij vertelde over hoe je bij de grote uitgevers kan komen werken. Later vroeg ik dat ook aan Charles Soule en hun antwoord was hetzelfde: Schrijf zoveel mogelijk eigen verhalen en zorg dat ze – waar dan ook – gepubliceerd worden. En als ze goed genoeg zijn, is de kans groot dat je een ingang hebt naar de redacteurs van Marvel en DC. Je mag ze zelfs mailen als je daaraan toe bent.

Uiteindelijk bleef ik een groot deel van die eerste dag van de Heroes Dutch Comic Con 2022 Winter Edition in de comic-hal. Van de artist alley naar de cosy corner en via de striphandelaren – waaronder mijn eigen stamwinkel CIA Comics – weer terug, ik kwam tijd en ogen tekort. Verderop zag ik echter ook een mooie stand waar Nederlands horror-auteur Thomas Olde Heuvelt zijn nieuwste boek November signeerde. Gezien ik de November recensie op Modern Myths heb verzorgd, liet ik de auteur graag persoonlijk weten hoe ik van zijn duivelse verhaal genoten had. Ook Olde Heuvelt presenteerde zijn nieuwe werk op het podium en beantwoorde vragen van het publiek.

Jeroen en Thomas Olde Heuvelt
Jeroen en Thomas Olde Heuvelt
Charles Soule, C.L. Clark en Solomonica de Winter in de Cozy Corner
Charles Soule, C.L. Clark en Solomonica de Winter in de Cozy Corner
Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage - Retro Masters of the Universe toys
Retro Masters of the Universe toys

Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage – Cosplayers en schrijvers

Terra Fabula 6 - De Geheime Scepter
Terra Fabula 6 – De Geheime Scepter

Pas de tweede dag van de comic con had ik de mogelijkheid om rustig rond te dwalen door de andere hallen van de stripbeurs. Onderweg schoot ik plaatjes van de bonte cosplayers die deze editie aanwezig waren. Kijk in ons Facebook-fotoalbum wie ik tegen het lijf liep. Mijn persoonlijke favoriet: Een levensechte WALL-E die zo uit zijn gelijknamige animatiefilm kwam rijden. Maar ook “Chainsaw-Man” trok veel bekijks.

Opvallende merchandise-handelaren waren deze editie voor mij die met vintage Masters of the Universe action figures en een stal waar ik Jim Henson’s Labyrinth tarot-kaarten zag liggen. Die ik uiteindelijk niet gekocht heb. Uiteraard feliciteerde ik Peter DeWillis met het alweer zesde deel van zijn Terra Fabula fantasy-serie: De Geheime Scepter. Yvette W. is ondertussen druk bezig met haar recensie van dit dubbeldikke deel! Verderop kwamen we ook Patrick Berkhof tegen, wiens Project Dizary ook elk festival een grotere stand nodig lijkt te hebben. Maar liefst twee nieuwe boeken zijn verschenen: Jalvin en de magie van de Wold (door Patrick zelf) en De Zielenlezer van Turion (geschreven door Marieke Frankema). En Patrick is met nog veel meer leuke projecten bezig. Daniel leest inmiddels de twee nieuwe delen en zijn recensies verschijnen binnenkort op Modern Myths.

Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage - Chainsaw-Man
Chainsaw-Man
Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage - Lady bird
Lady bird
Terra Fabula 6 - De Geheime Scepter door Peter DeWillis
Terra Fabula 6 – De Geheime Scepter door Peter DeWillis

Dungeons & Dragons en (horror)films

Jalvin en de Magie van de Wold
Jalvin en de Magie van de Wold

André: Wondertoys had dit jaar een fikse stand waar liefhebbers van action figures, Funko’s, kerstornamenten, spelletjes; dus eigenlijk iedereen, wel iets kon vinden. Voor mij is de merchandise hal nog steeds een geweldige aanvulling voor een beurs als Dutch Comic Con. Nu ik pas weer begonnen ben met Dungeons & Dragons viel het me op dat er deze editie best wat standjes waren met miniaturen, verf en boeken. Zelfs een heuse stand met “scenery” voor je tabletop-avonturen! Misschien lette ik er in het verleden niet op, maar het was opvallend dit jaar.

Thomas Olde Heuvelt stond zijn nieuwe boek November te promoten, een boek waar ik erg benieuwd naar ben. Het was nog niet heel druk toen ik er vrij vroeg stond en tijdens een praatje bleek wel dat de man zijn horrorfilms kent. En gelukkig zijn er deze editie ook meer films te vinden op de beursvloer! Hopelijk is dit een kentering in de trend, want de afgelopen jaren waren er steeds minder schijfjes te vinden. Sowieso was het aanbod deze editie veel gevarieerder als tijdens eerdere edities.

Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage - Handgemaakte merchandise
Handgemaakte merchandise
Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage - Comics
Comics, comics, comics!
Cosplayers op de main stage van Dutch Comic Con 2022 Winter Edition
Cosplayers op de main stage van Dutch Comic Con 2022 Winter Edition

Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage – Nooit met lege handen naar huis

Batman Curse of the White Knight - Sean Murphy
Batman: Curse of the White Knight

Jeroen: Ook Sophia Drenth sprak ik over haar geweldige boeken rond De bloedstollende avonturen van Vladimir von Rotenbeck: De Nepvampier en De Pestmachine. Uiteindelijk trok ik toch nog de portemonnee voor twee fijn geprijsde stripbundels bij Cheap-Comics.com: The Injection 3 van Warren Ellis en Declan Shalvey en Batman: Curse of the White Knight van Sean Murphy.

Het weekend vloog op die manier voorbij. Zoals al aan het begin vermeld, had iedereen er overduidelijk heel veel zin in. De stemming tijdens de Heroes Dutch Comic Con 2022 Winter Edition was opperbest, wat misschien extra opviel, omdat het de voorgaande jaren niet mogelijk was om je er zo uit te kunnen leven. Dat belooft veel goeds voor de komende edities, waarvan de eerste alweer gepland staat voor 24 en 25 juni 2023. Heb je nog niet eerder een “HDCC” meegemaakt, grijp dan begin volgende zomer je kans. Dan zien we je daar!

Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.

© 2022-2024 Modern Myths / Foto’s: © Jeroen Geelhoed

Patrick Berkhof - Project Dizary op Dutch Comic Con 2022 Winter Edition
Patrick Berkhof – Project Dizary op Dutch Comic Con 2022 Winter Edition
Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage - Sophia Drenth en Vladimir von Rotenbeck
Sophia Drenth en Vladimir von Rotenbeck
Dutch Comic Con 2022 Winter Edition reportage - Lord of the Rings Lego Mûmakil
Lord of the Rings Lego Mûmakil

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.