Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage - Modern Myths
Official Superhero Merchandise

Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage – Spektakel, zonneschijn en storm(breakers)!

De Dutch Comic Con is inmiddels een begrip in Nederland. Elk jaar vinden er twee spetterende edities van dit leuke evenement plaats in de Jaarbeurs Utrecht: de Zomer- en de Wintereditie. Modern Myths is daar elke keer bij en zoals je van ons gewend bent, doen we achteraf verslag. Zo ook van de Dutch Comic Con 2023 Summer Edition die plaatsvond tijdens het snoeihete weekend van 24 en 25 juni. Er was ditmaal ook een buitenruimte (waar we de schaduw opzochten) en uiteraard waren er veel speciale gasten, waaronder Gwendoline Christie, Danny Trejo, Ben Barnes en de Marvel’s Stormbreakers! Lees er meer over in onze Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage door Jeroen en Joany!

Lees ook Jeroens CB Cebulski interview met Marvel hoofdredacteur C.B. Cebulski en binnenkort die met tekenaar Elena Casagrande. Voor meer foto’s van de cosplayers op HDCC 2023 SE kijk je op onze Facebook-pagina.

Jeroen: Gaandeweg de eerste dag van de Dutch Comic Con 2023 Summer Edition stond ik even stil in de mensenmassa om te genieten van de speciale sfeer die de duizenden bezoekers van het evenement met elkaar creëerden. Het voelde deze editie alsof de organisatie van de Comic Con extra hun best hadden gedaan om een spektakel te leveren. Het was niet alleen de drukte, of wellicht de temperatuur die dat weekend bijzonder hoog opliep, maar vooral het aanbod van belevingen. Daarbij zorgden de gasten en de aankleding voor een compleet, kleurrijk plaatje.

Zo stonden er niet alleen rijen voor de stands van Marvel’s Secret Invasion, Indiana Jones and the Dial of Destiny en het spectaculaire hindernissenparcours van de Netflix-serie The Witcher, maar kwam het publiek ook massaal af op de interviews met de speciale gasten. Zowel in de “cozy corner” als bij het hoofdpodium moest je snel zijn om een stoel te bemachtigen. Dat de airco’s het dat weekend niet zo goed trokken was een ongemak, maar desondanks zat de sfeer er dus behoorlijk goed in. En dat zie je terug aan onze foto’s!

Art books op HDCC SE 2023
Boeken, comics en manga
Cosplayers doen Netflix The Witcher obstakelroute
Siri cosplayer waagt de Netflix The Witcher obstakelroute

De dag begint met een lastige keuze

Zoals gebruikelijk moeten de gasten bij binnenkomst op de Dutch Comic Con meteen een moeilijke keuze maken. Ren je naar binnen om vooraan in de rij bij de belevenissen te staan, of wil je als eerste naar de Dealer Hall om de beste koopjes te bemachtigen? Veel bezoekers kozen voor dat laatste, waardoor je aan het begin van de dag meteen schouder-aan-schouder voor de stands van de verkopers stond. Hieronder een blik op die steeds uitgebreidere stands vol bijzondere merchandise:

Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage - merchandise statues
Statues!
Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage - merchandise shirts
T-shirts!
Japanse merchandise op HDCC 2023 SE
Chopsticks!

Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage – In de rij voor de belevenissen

Secret Invasion - Jeroen is een Skrull
Er is een Skrull op de Modern Myths redactie!

Naast de grote Dealer Hall was ook de Experience Hall van de Dutch Comic Con 2023 Summer Edition deze editie tot de nok toe gevuld met stands. Het nadeel van de keuze om bij binnenkomst eerst naar de Dealer Hall te gaan, is dat je daarna in de Experience Hall in ellenlange rijen mocht aansluiten. Daarom ging ik de tweede dag linea recta naar Marvel’s Secret Invasion. Daar werd gekeken of je niet een Skrull in vermomming was. Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, viel ik helaas door de mand…

Ook kon je op de foto in een Indiana Jones and the Dial of Destiny setting. Wilde je liever je leven wagen? Dan was er de trainingsbaan van The Witcher, net als in de gelijknamige show op Netflix. Ook FOX, Hasbro, Donald Duck, Sky Showtime, Intertoys en meer waren aanwezig.

Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage - Marvel's Secret Invasion stand
Een rij voor Marvel’s Secret Invasion stand

House of Wax pakt uit met The Lord of the Rings

Maar ook in de Activities-hal was spektakel te vinden. Zo is House of Wax Entertaiment ieder jaar te vinden op de Dutch Comic Con. Maar deze zomereditie hadden ze wel bijzonder groots uitgepakt. Er was een bijzonder uitgebreide doorloop met meerdere kamers geïnspireerd door The Lord of the Rings! Het ging van het vrolijke Hobbitstee, via Rivendel, tot in het land van Mordor. Vele Hobbits en elven begroetten je, waarna de Orcs en de Nazgûl je de stuipen op het lijf jaagden. De maskers, kostuums en decors waren prachtig en ook sfeervol belicht. Een ware belevenis.

House of Wax - The Lord of the Rings op HDCC 2023 SE
House of Wax – Rivendell
House of Wax - Heroes Dutch Comic Con 2023 SE
The Lord of the Rings – Orcs

House of Wax - The Lord of the Rings

Uiteraard liepen er ook veel andere cosplayers rond op de Comic Con. Helaas hadden die wel te lijden onder het warme weer. De eerste dag zag je nog uitgebreide kostuums en spectaculaire wapenuitrustingen, maar de tweede dag was iedereen luchtiger gekleed. Toch hebben we weer een aantal leuke foto’s kunnen maken. De meeste hiervan vind je op onze Facebook-pagina terug. In de Activities-hal was verder een Jurassic Park-omgeving te vinden en kon je Dungeons & Dragons spelen. Je creativiteit kon je inzetten bij de workshop miniaturen schilderen van Studio Ginart.

Cosplay mozaiek Dutch Comic Con 2023 Zomereditie
De cosplayers van Dutch Comic Con 2023 Summer Edition
Studio Ginart - workshop Warhammer miniaturen schilderen
Studio Ginart – workshop Warhammer miniaturen schilderen

Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage – De Gouden Stronk in de Artist Alley

Joany: Als ik de zomereditie 2023 van de Dutch Comic Con in één woord moest beschrijven, is dat: “druk”! Oké, en misschien “warm”, maar met de airco recht boven onze stand was het, ondanks de dertig graden buiten, goed vol te houden. Dit keer stonden we met de Gouden Stronk – een collectief van tekenaars en andere makers – in de Artist Alley. Na de vorige editie, die al boven verwachting druk was, hadden we ons ingesteld op een intensieve beurs. Maar onze verwachtingen werden overtroffen: vanaf het begin tot het eind was het druk. Vaak zo druk, dat we niet meer aan de voorkant van de stand kwamen. Enerzijds was dat heel fijn, want de verkoop van onze illustraties, sleutelhangers en andere spullen ging dus voorspoedig!

Dat het zo druk was, betekende anderzijds echter ook dat ik (wederom) het grootste gedeelte van de beurs achter de stand heb doorgebracht. En helaas dus niet veel van de rest van de conventie heb meegemaakt. Wel heb ik nog een ronde door de Dealer Hall kunnen maken en veel bijgepraat met andere artists. De Artist Alley was in ieder geval erg gezellig en iedere artist die ik sprak, had het goed druk. Hopelijk komen we de volgende editie opnieuw binnen in de Artist Alley en wordt het weer zo prettig druk!

Artist Alley - HDCC 2023 SE
Kleurrijk artwork in de Artist Alley

André’s Dutch Comic Con 2023 Summer Edition

André: Het was een hete editie deze zomer! Nu zal dat in de toekomst wel vaker voor gaan komen, dus een kwestie van wennen, zullen we maar zeggen. De zondag begon rustig, voornamelijk omdat we bijtijds binnen waren. Het was opvallend dat er deze editie veel gedaan is aan de “beleving”. Stands waar je gescand werd op Skrull-genen voor Secret Invasion; waan je in een achtervolging a la Indiana Jones; zelfs een heel The Witcher-trainingsparcours stond al klaar. Ook “House of Wax” (zie hierboven) had uitgepakt met een tour door Midden-Aarde. De ruimte was ook goed geregeld, er was altijd wel een plekje waar je even rustig kon zitten of je spullen wat op orde kon maken.

Het aanbod in de dealerruimte was behoorlijk en we zagen een kleine, doch opvallende daling in het aanbod van Funko’s. Wel was er een kleine groei in het aantal handelaren dat films aanbood, al was het wel van de graaibakken variëteit. Maar het is beter dan de voorgaande edities!. De D&D-area die dit jaar voor het eerst de kop opstak, had iets indrukwekkender gemogen. Misschien is het een idee om de handelaren met specifieke TTRPG-merchandise hier ook neer te zetten. Nu was het zoeken in de dealerroom naar b.v. Jack of Dice. Zeker met mijn navigatievaardigheden was dit een behoorlijke uitdaging. Al heb ik Wondertoys wel meerdere keren voorbij zien komen in mijn zoektocht. Die stand had een behoorlijke afmeting en wist heel wat verleidingen onder mijn neus te duwen…

Ook een heks wil een Swirl
Ook een heks wil wel eens een Swirl

Een Comic Con in balans

De horeca was ook prima geregeld met voldoende keuze. Helaas zijn de prijzen op dit moment behoorlijk, maar dat is tegenwoordig marktconform te noemen. Wel was er in het restaurant van de Jaarbeurs in alle rust – en tegen een iets (iets) lager tarief – ook genoeg te consumeren.

Maar Comic Cons zijn in de eerste plaats een commerciële onderneming: er moet geld verdiend worden. Het drijft erg op de fans van verschillende franchises, cosplayers, comic- en filmfans. Veel vrijwilligers offeren hun tijd op om het evenement plaats te laten vinden en het is voor mij belangrijk dat de commerciële drijfveer niet de enige is. Er moet een balans zijn tussen het geld verdienen (meer geld is nu eenmaal meer evenement) en het luisteren naar wat de bezoeker wil en verwacht. Uiteraard moeten ook die verwachtingen reëel zijn, maar ik denk dat Heroes Dutch Comic Con momenteel op de juiste weg zit en dit hopelijk doorzet in de komende edities.

Frederick van de Bunt - Adventures in Neverland
Frederick van de Bunt – Illustrator van Adventures in Neverland

Marvel’s Stormbreakers – Toegankelijk nieuw comic talent

Jeroen: Voordat een editie van de Dutch Comic Con van start gaat, ben ik een aantal uren zoet in mijn stripkamer om een stapel comics te selecteren die ik tijdens het evenement wil laten signeren. De laatste jaren is er telkens een bijzondere selectie tekenaars en schrijvers van zowel Marvel als DC aanwezig en heb ik meestal van elke speciale gast wel werk in huis. Op de Dutch Comic Con 2023 Summer Edition was er zelfs een thema: de “Marvel Stormbreakers” waren aanwezig, onder aanvoering van Marvel hoofdredacteur C.B. Cebulski!

Jeroen Geelhoed en Marvel Hoofdredacteur C.B. Cebulski
Hoofdredacteuren C.B. Cebulski (Marvel) en Jeroen Geelhoed (Modern Myths)

Het Marvel’s Stormbreakers-programma werd in 2020 gelanceerd, waarin de beste opkomende Marvel-comic artiesten in de spotlights worden gezet. Elke artiest in de Stormbreakers “klassen” van Marvel wordt geprezen voor zijn stijl, creativiteit en baanbrekende portfolio. De Stormbreakers klas van 2023 zijn: Chris Allen, Elena Casagrande, Nic Klein, C.F. Villa, Jan Bazaldua, Martin Coccolo, Lucas Werneck en Federico Vicentini. Helaas moest Nic Klein wegens omstandigheden afzeggen, maar de overige tekenaars waren aanwezig en goed benaderbaar. Op het hoofdpodium vond nog een “jam drawing” sessie plaats, waar alle Stormbreakers een gezamenlijke tekening maakten die geveild werd onder de aanwezigen. De opbrengst ging naar War Child. Lees meer over de Marvel Stormbreakers in mijn interview met C.B. Cebulski en binnenkort in die met Elena Casagrande.

Marvel's Stormbreakers - Chris Allen
Marvel’s Stormbreakers – Chris Allen
Marvel's Stormbreakers jam drawing - War Child tekening
Marvel’s Stormbreakers jam drawing – War Child tekening

Space Invaders XL, taco’s en Shakespeare

Had je nog tijd over na al het spektakel in de Experience Hall, de Activities Hall, de Dealer Hall en de Comics Area, dan was er ook nog de Gaming Area en de Entertainment Hall. In de Gaming Area kon je los met mCon eSports en gaming toernooien en kon je zelfs live Space Invaders XL spelen. In de Entertainment Hall was er vooral ruimte voor het hoofdpodium. En dat was ook terecht, want onder andere de speciale gasten Gwendoline Christie, Danny Trejo, Natalia Tena en Ben Barnes trokken een volle zaal.

Megekko Space Invaders XL
Megekko Space Invaders XL

Danny Trejo (Machete, Spy Kids, From Dusk Till Dawn) was in een bijzonder vrolijke stemming. Mocht het zo zijn dat zijn Trejo’s Tacos restaurant een vestiging in Nederland krijgt, dan komt dat door de suggestie van presentator Brainpower en het enthousiasme van het aanwezige publiek. Ben Barnes (The Punisher, Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities, The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, Shadow & Bone) zag hoeveel Nederlandse meiden nog een “crush” op hem hebben en beantwoordde een ingewikkelde ontbijt-kwestie: doe je eerst de cornflakes of eerst de melk in je kom? Gelukkig liet Barnes ook zien dat hij op diepere vragen antwoord kon geven en citeerde Shakespeare uit zijn hoofd toen hem om zijn motto gevraagd werd. Uit Hamlet: “This above all: to thine own self be true” en “If we are true to ourselves, we can not be false to anyone”. Een acteur met meerdere lagen dus.

Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage - Danny Trejo
Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage – Danny Trejo
Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage - Ben Barnes
Ben Barnes citeert Hamlet

Dutch Comic Con 2023 Summer Edition reportage – Grootser dan ooit

Boeken, comics, manga, anime, merchandise in alle soorten en maten; het was allemaal te weer te vinden op de Dutch Comic Con. Dit jaar was er ook de mogelijkheid om op de Outdoor Area van de Jaarbeurs Utrecht een drankje te doen. De bedoeling was dat de Landmacht daar een stand zou neerzetten, maar door de hoge temperaturen dat weekend, was die naar binnen verplaatst. De Outdoor Area was daarom niet zo interessant, maar bij een volgende editie is dat wellicht anders.

Want wat wel duidelijk werd, is dat de Dutch Comic Con 2023 Summer Edition met veel liefde in elkaar gezet was. Grootser en met nog meer spektakel dan anders. Als dat elke editie de norm wordt, gaan we mooie jaren tegemoet. De Dutch Comic Con 2023 Winter Edition is de eerstvolgende, en wel op 18 en 19 november. Zelfde locatie, zelfde insteek. We houden je op de hoogte van wie er die editie aanwezig zal zijn en kijken er nu al naar uit!

Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.

© 2023-2023 Modern Myths / Foto’s: © Modern Myths – Jeroen Geelhoed

Mortal Kombat speelt Terminator Salvation
Mortal Kombat speelt Terminator: Salvation
Het publiek bij het hoofdpodium van Dutch Comic Con 2023
Volle zaal voor het hoofdpodium van Dutch Comic Con 2023 SE
Cosplayers extravaganza - HDCC 2023 SE
Tot de volgende editie!

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.