Elfhame: De Verbannen Koningin recensie - Modern Myths

Elfhame 3: De Verbannen Koningin recensie – Het einde komt veel te snel

Anouk werd al twee keer eerder door Holly Black meegenomen in de wereld van Elfhame. Nu mag ze zich voor de derde – en laatste keer – onderdompelen in die wereld vol intriges en verraad. Waar ze na het tweede deel (De Gevallen Koning) vol vragen achterbleef, kan ze nu haar hart ophalen met de nieuwe avonturen van Jude Duarte. Lees in onze Elfhame: De Verbannen Koningin recensie of dit laatste deel van de trilogie haar net zo kan bekoren als de voorgaande boeken! 

Lees ook Anouks boekrecensies van Elfhame 1: De Wrede Prins en Elfhame 2: De Gevallen Koning.

Nadat Jude Duarte verbannen en verraden is door koning Cardan, probeert ze haar leven in de mensenwereld weer op te pakken. Maar wanneer op een dag haar tweelingzus Taryn in paniek in de mensenwereld verschijnt, moet Jude snel schakelen. Dit zou weleens de kans kunnen zijn om terug te keren naar Elfhame en terug te pakken wat Cardan haar afgenomen heeft.

Elfhame is echter niet meer het Elfhame waar ze uit verbannen werd. Er zijn meerdere conflicten en de wereld balanceert op het randje van oorlog.

Haar “vader” Madoc staat lijnrecht tegenover Cardan. Jude belandt hier middenin. Wanneer de spanningen steeds verder oplopen en Jude van het ene gevaar in het andere rolt, wordt er ook een krachtige vloek ontketend. Jude staat nu voor een moeilijke keuze: volgt ze haar hart of houdt ze vast aan haar ambities?

Weer een plaatje

Met de eerste twee boeken zette uitgever Boekerij al een trend met mooie omslagen en illustraties. Waar boek een gouden pagina’s had en boek twee zilveren, wordt er deze keer gekozen voor roségouden pagina’s. Alleen al hiervoor zou je de complete serie in je kast willen hebben staan. Het is werkelijk waar een genot om te zien.

De voorkant toont een slang en een gebroken kroon. Het wordt pas op het einde van het verhaal duidelijk waar dit voor staat. De binnenzijde van het boek wordt gesierd met een illustratie van Cardan en Jude. Deze illustratie is ontzettend mooi en magisch; het weerspiegelt helemaal het gevoel van het boek.

Een stoomlocomotief zonder rem

Het verhaal begint vrij rustig. We worden in de mensenwereld meegenomen in het leven dat de verbannen Jude daar leidt. Haar leven daar is behoorlijk saai en eentonig. Zeker vergeleken met alles wat ze op een normale dag in Elfhame meemaakte. Het duurt daardoor ook even tot het verhaal echt op gang komt. Net als een stoomlocomotief beginnen we vrij traag.

Maar zodra de vaart erin zit, is er ook geen stoppen meer aan. Dat zorgt er wel voor dat ik op het einde van het boek regelmatig een lichte teleurstelling voel. Het gaat gewoon allemaal te snel. Oorlog, intriges, moordaanslagen en vloeken volgen elkaar in een moordtempo op. En dan ineens is daar het einde. Eind goed al goed?

Elfhame: De Verbannen Koningin recensie – Meer detail had gemogen

Door de snelheid van het verhaal krijg ik soms het gevoel dat er belangrijke details achterwege worden gelaten. Elfhame 3: De Verbannen Koningin leest wel heerlijk weg en het verhaal is op geen enkel moment saai of slaapverwekkend. Maar toch is daar op het einde dat kleine gevoel van ongenoegen. Niet alleen omdat ik eigenlijk nog niet klaar was voor het einde van de avonturen van Jude, maar vooral omdat ik liever nog 100 pagina’s extra had gehad met iets meer detail en uitbreiding van alles wat er gebeurd is. Het verhaal is dus als een stoomlocomotief waarvan de rem verwijderd is.

De magische schrijfstijl

Holly Black weet met haar manier van schrijven je wederom mee te sleuren in haar bedachte wereld Elfhame. De gruwelijkheden daar worden zo omschreven dat het kippenvel je soms op de armen staat. De wonderen worden zo levendig omschreven dat je de bizarre feesten met alle fantasiewezens voor je ogen ziet plaatsvinden. En natuurlijk wil ik ook een zilveren jurk die zo mooi aangesloten zit alsof het een vederlicht harnas is dat je lichaam perfect omsluit. Haar schrijfstijl pakt je vast en laat je niet meer los.

Elfhame: De Verbannen Koningin recensie – Het einde van een mooi avontuur

En daar was hij dan, het laatste boek in de Elfhame trilogie. Holly Black heeft met haar voorgaande delen opgebouwd naar een knallend einde. Zonder voorkennis is dit boek lastig te lezen, daarom raad ik iedereen aan om de complete serie in huis te halen. Dompel je maar heerlijk onder in de fantastische wereld van Elfhame.

Maar het verhaal van Jude is voor nu ten einde. En dat vind ik erg jammer. Wat heeft zij zich gedurende het verhaal weten te ontpoppen tot een echte powervrouw. Het liefste zou ik nog tal van boeken over de intriges aan het hof en haar verdere avonturen willen lezen. Elfhame 3: De Verbannen Koningin is een waardig einde van de trilogie. Je vliegt er dus echter wel doorheen en komt eigenlijk veel te snel bij het einde aan. Voor iedereen die even wil ontsnappen aan de normale wereld en behoefte heeft aan mooie intriges en verraad; laat Holly Black je meenemen naar Elfhame!

Titel: Elfhame 3: De Verbannen Koningin
Auteur: Holly Black
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978-90-225-9284-7

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Elfhame: De Verbannen Koningin recensie - banner

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.