Elysium 4K UHD recensie – Modern Myths

Elysium 4K UHD recensie – Schitterend sciencefiction popcornspektakel

Na District 9 is ook de tweede film van regisseur Neill Blomkamp – Elysium – op 4K UHD verschenen. Dit sciencefiction popcornspektakel uit 2013 met Matt Damon en Jodie Foster komt zo helemaal tot zijn recht. Helaas is het verhaal nog steeds zeer actueel en zijn we blijkbaar nog niet genoeg met de duimendikke moraal om onze oren geslagen. André neemt je in zijn Elysium 4K UHD recensie mee terug naar het ruimtestation waar de rijkste 1% van de wereldbevolking de ellende op aarde is ontvlucht.    

Regisseur Neill Blomkamp breekt in 2009 door met District 9, een scifi-mockumentary gebaseerd op zijn korte film Alive in Joburg. Na het zien van Blomkamps korte film besloot Peter Jackson (The Lord of the Rings, King Kong) de film te produceren, wat meehielp aan het succes van District 9.

In dit debuut van Blomkamp debuteerde ook zijn jeugdvriend Sharlto Copley (Maleficent, The A-Team). Nu zien we de twee terug in Elysium die net uit is op 4K UHD bij Sony Pictures Home Enterainment.

Sharlto Copley en Alice Braga

Dezelfde problemen, maar dan nog groter

In 2145 zijn de problemen uit onze huidige tijd alleen nog maar groter geworden. Vervuiling, ziekte en overbevolking zijn zo gigantisch dat de rijkste 1% van de wereldbevolking gevlucht is naar Elysium. Dit ruimtestation is een paradijs waar met name de gezondheidszorg zo geavanceerd is, dat er door de aanwezige medbays eigenlijk geen ziekte meer is. Ieder huishouden is standaard voorzien van zo’n compact ziekenhuis dat alle kwalen op genetisch niveau kan oplossen.

Ondertussen loopt de gezondheidszorg op aarde ontzettend achter en zijn de wachtlijsten gigantisch lang. De armen proberen met illegale vluchten op Elysium te komen om daar hun zieken in een medbay te genezen. Echter is hier wel een genetisch paspoort voor nodig, waar criminelen grof geld aan verdienen.

Elysium 4K UHD recensie

Elysium 4K UHD recensie – Geen uitweg meer op aarde

Elysium zit hier natuurlijk niet op te wachten en zet geheim agenten in op aarde. Deze psychopaten worden aangestuurd door de Minister van binnenlandse zaken Delacourt (Jodie Foster (The Silence of the Lambs, Hotel Artemis)). Als ex-crimineel Max (Matt Damon (Interstellar, The Brothers Grimm)) radiatievergiftiging oploopt, ligt zijn enige kans op Elysium. Zijn jeugdvriendin Frey (Alice Braga (I Am Legend, Predators)) heeft een dochter met acute leukemie en ziet ook geen uitweg meer op aarde. Als Max de kans krijgt een ticket naar Elysium te verdienen door een klus te doen voor bendeleider Spider, pakt hij deze met beide handen aan.

Jodie Foster als Delacourt

De District 9 uitstraling

Elysium is een vrij lineair verhaal met een goede dosis actie en veel popcorn vermaak. Er ligt natuurlijk wel een duimendik moraal op, want Neill Blomkamp doet niet aan subtiel. De effecten in de film zijn erg goed gemaakt door Weta Workshop en het design van Elysium is prachtig. Er zijn wel duidelijke overeenkomsten met District 9 wat gevoel en uitstraling betreft: diezelfde vuile, hopeloze uitstraling past ook perfect in deze dystopische toekomst.

Matt Damon speelt de vastberaden Max uitstekend. Dat hij actie kan neerzetten zagen we al in de Jason Bourne-films, maar ook hier overtuigt hij als iemand die van wanten weet. De grootste verrassing is echter Sharlto Copley als de psychopatische Kruger. Bij deze acteur denk je niet direct aan een fysieke rol als de Elysium agent die niets liever doet dan moorden. Maar hij speelt de gek ontzettend geloofwaardig. Jodie Foster speelt Delacourt, maar zet een willekeurig andere generieke actrice met kort haar en een boze blik neer en veel verschil had het niet gemaakt.

Elysium 4K UHD

Elysium 4K UHD recensie – Uitstekend beeld en geluid

Elysium komt op een BD100 schijf met een uitstekende HEVC H.256-codering van een 4K Digital Intermediate. De HDR10 zorgt voor een perfecte balans tussen contrast en helderheid, waardoor met name de buitenscènes van je scherm spatten. De schittering van de brandende zon en de glans op de metalen oppervlakken lijken levensecht. Ook de computermonitoren en de vonken van de wapens zijn ontzettend scherp. Op de bleke gelaten van de aardbewoners en de gebruinde, gezonde tinten van de mensen op Elysium zijn alle poriën te tellen en de haren afzonderlijk te zien. Daarmee is deze 4K-uitgave een grote upgrade van de blu-ray versie.

De Dolby Atmos soundtrack is ook erg goed gelukt. Aan het begin zijn het voornamelijk de front kanalen tijdens de flashback die van zich laten horen. Maar als je in het heden komt, verbreedt het geheel zich naar de drie kanalen aan de voorkant en naar boven, waardoor je in de drukke stad getrokken wordt. Tijdens de heftige actiescènes blijven de dialogen goed verstaanbaar, maar wel met goede akoestiek voor de knallen en overvliegende ruimteschepen. Je subwoofer krijgt een flinke workout met enkele muurtrillende lage noten in de 10Hz. De soundtrack geeft geen volledig meeslepende ervaring zoals de allerbeste dat doen, maar deze van Elysium is zeker zeer geslaagd.

Sharlto Copley als Kruger

Extra’s met oog voor de kleinste details

De extra’s gaan vooral dieper in op de effecten van de film. Dit zorgt voor meer respect voor Elysium, waar naast het digitale, toch ook nog erg veel praktisch is gemaakt. Het is hierbij erg interessant om te zien hoeveel aandacht gegeven wordt aan zelfs de kleinste details. Uiteraard moet er ook wat verteld worden over de, hoogstwaarschijnlijk gesponsorde, erg dure auto’s. Maar ook de verschillende personages en enkele weggeknipte scènes komen aan bod. De trailers maken het geheel compleet.

William Fichtner als John Carlyle

Elysium 4K UHD recensie – Compleet pakketje popcornvermaak

Elysium is een sciencefictionfilm met flink wat actie en een boodschap. Toch is het vooral popcornvermaak en dat doet hij goed. Bijna tien jaar na de release werkt deze film nog steeds en met de komst van de 4K UHD is er een compleet pakket van beeld, geluid en extra’s dat bij niemand in de kast zou misstaan.

Elysium is nu verkrijgbaar op 4K UHD. Bekijk hier de trailer:

Titel: Elysium
Regisseur: Neill Blomkamp
Acteurs: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Medium: 4K UHD
Genre: Sciencefiction

Modern Myths Shop

Koop Elysium via Bol.com, Amazon.nl of Zavvi.nl:

Elysium 4K UHD recensie – PackshotElysium 4K UHD:
Bol.com – Elysium – € 20,68
Amazon.nl – Elysium – € 14,99
Zavvi.nl – Elysium – € 25,99

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2021 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Sony Pictures

Elysium 4K UHD recensie - Matt Damon als Max

Matt Damon en Alice Braga

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise