Good Omens op Amazon - openingsbeeld
Official Superhero Merchandise

Good Omens op Amazon: het einde der tijden door Terry Pratchett en Neil Gaiman

In het begin was er een tuin en een appel – dat weten we allemaal. Hier ontstaat de bijzondere vriendschap tussen de Principaliteit Aziraphale, Engel van de Oosterpoort en de demon Crowley, het Serpent van Eden. Crowley is niet zozeer een gevallen engel, als wel eentje die vagelijk naar beneden slenterde. Al zesduizend jaar zijn zij door hun hoofdkantoren gestationeerd op aarde om Goed en Kwaad in balans te houden. Maar nu is in Good Omens op Amazon het einde der tijden nabij. 

Fans hebben lang moeten wachten op de verfilming van het briljante boek Good Omens (in Nederland uitgegeven als Hoge Omens) van Neil Gaiman en Terry Pratchett. Het boek werd al in 1990 gepubliceerd. Nadat eerdere pogingen tot verfilmen mislukten, was het eind vorig jaar eindelijk zover. Al heeft Terry Pratchett dat helaas niet meer mogen meemaken. Hij overleed in 2015. Co-auteur Neil Gaiman was nauw betrokken bij het tot stand komen van deze tv-serie die werd geregisseerd door Douglas Mackinnon. Deze regisseur was verantwoordelijk voor vele afleveringen van de tv-serie Dr. Who en de aflevering The Abominable Bride van BBC’s Sherlock. Ook regisseerde hij twee afleveringen van Dirk Gently’s Holistic Detective Agency voor Netflix.

Good Omens op Amazon

Good Omens gratis kijken? Neem nu eenproefabonnement Amazon Prime Video

Lourdes Faberes 2

Aanrader: lees eerst het boek

Good Omens is een van mijn favoriete boeken. Als je hem nog niet gelezen hebt, raad ik je ten zeerste aan om dit eerst te doen voordat je de serie gaat bekijken. Lees het boek bij voorkeur in het Engels. De hilarische (woord)grappen van de twee briljante schrijvers komen dan nog beter tot hun recht. Mocht dat niet je ding zijn, kijk dan meteen de tv-serie geproduceerd door Amazon in samenwerking met de BBC. Wel meteen even een kleine waarschuwing vooraf wat het intronummer betreft: het deuntje blijft de hele dag in je hoofd hangen.

Jon Hamm

Het was geen donkere, onstuimige nacht …

Het verhaal begint op een kerkhof in Engeland. De demon Crowley (David Tennant (Doctor Who, Jessica Jones)) krijgt de zoon van Satan (De Tegenstander, Heer der Duisternis etc. etc.) overhandigd met de opdracht hem af te leveren bij een orde van Satanische nonnen. Daar is de vrouw van de Amerikaanse ambassadeur aan het bevallen. Tegen zijn zin voert Crowley zijn opdracht uit, maar slaat daarna meteen alarm bij de engel Aziraphale (Michael Sheen (The Queen, Slaughterhouse Rulez)), die een antieke boekenwinkel heeft geopend in Soho in Londen. Samen bedenken zij een plan om Armageddon te stoppen. In hun zesduizend jaar samen op aarde zijn de heren namelijk best gesteld geraakt op dingen als boeken, muziek en sushi. En de mensheid die dat allemaal heeft bedacht natuurlijk. Aziraphale ziet het niet zitten om tot in de eeuwigheid alleen nog de Sound of Music te mogen luisteren en Crowley moet er niet aan denken om de eeuwigheid door te moeten brengen met demonen die niet eens weten wat een computer is. Wat de mensheid ook is, saai zijn we zeker niet!

Good Omens op Amazon - bizarre personages

Good Omens op Amazon:
Een flinke portie menselijke incompetentie

Zoals wij gewend zijn van zowel Terry Pratchett als Neil Gaiman gaat dit uiteraard niet zonder slag of stoot en komt er een flinke portie menselijke incompetentie bij kijken. Naast onze engel en demon volgen wij een Professionele Afstammeling, een leger van Heksenvinders (twee), Madame Tracy (Jezebel en medium), het Stel, Hond, de vier Ruiters van de Apocalyps, een pakketbezorger, een klassieke Bentley, het Boek van Oprechte en Secure voorspellingen van Agnes Nutter (heks) en een aantal geterroriseerde kamerplanten. En de legers van de Hemel en de Hel natuurlijk, die al zesduizend jaar wachten op de uitvoering van het Grote Plan en zich door niets zullen laten dwarsbomen. Het verhaal wordt verteld door de stem van God.

Good Omens op Amazon - menselijke incompetentie

Please do not lick the walls

De vormgeving van de serie komt heel dichtbij het idee dat ik had van het boek. Crowley gaat doorgaans in het zwart gekleed met rode accenten en draagt altijd een zonnebril om zijn gele slangenogen te verbergen. Zijn haarstijl verandert met elk tijdperk. Aziraphale daarentegen is meer van de neutrale kleuren, wit en beige in Victoriaanse stijl, met ergens een paar engelenvleugels verstopt. Hemel en Hel, oftewel de Hoofdkantoren, hebben allebei een totaal eigen karakter. Hel is overbevolkt en smerig, met flikkerende lichten en lekkende pijpen en vol behulpzame office memo’s als ‘Please do not lick the walls’. De Hemel daarentegen is een steriel en koud kantoorgebouw. De engelen zijn allemaal gekleed in neutrale kleuren en hebben weinig persoonlijkheid en emoties. De duistere, smerige Hel en de steriel witte Hemel staan weer in groot contrast met de kleurige normale wereld van Londen en Tadfield, het dorpje in Engeland waar Armageddon zal plaatsvinden.

Crowley en Aziraphale

Het zit hem in de details

Grappig is dat de special effects die gebruikt worden in de show in het algemeen klein en subtiel zijn. Zo zet Crowley zijn handtekening met hellevuur als hij tekent voor de ontvangst van de Antichrist. Maar de special effects vloeien als het ware vanzelf voort uit de aard van de personages en zijn niet zozeer een doel op zich, zoals bij veel series wel het geval is. Je zult in Good Omens dan ook niet enorme actiespektakel-scenes vinden, zoals we die bijvoorbeeld van Game of Thrones gewend zijn. Maar dat maakt de serie in mijn ogen zeker niet minder de moeite waard.

Crowleys Bentley moet hier ook zeker genoemd worden. Wie de boeken kent, weet dat dit bijna een personage op zichzelf is. De Bentley uit de tv-serie komt echter niet uit 1926 zoals die in het boek, maar uit 1933, omdat Neil Gaiman vond dat dit model beter paste bij het idee dat hij en Terry Pratchett van Crowleys auto hadden. Gelukkig weet deze Bentley zich net zo goed uit te drukken via de ‘Best of Queen’ als de auto in het boek.

Bentley

Good Omens op Amazon: come and see

Ik vind de verfilming van Good Omens zeer goed getroffen. De tv-serie is net zo hilarisch als het boek. Ook als je het boek niet gelezen hebt, is het verhaal heel goed te volgen. Als je houdt van de absurde humor en fantasie van Discworld – de beroemde boekenserie van Pratchett – dan is dit zeker een serie voor jou! Ook fans van Dr. Who kunnen hun hart ophalen. David Tennant speelde eerder de tiende Doctor en in Good Omens zijn diverse Easter Eggs verstopt die verwijzen naar die tv-serie. En wie kan Neil Gaiman zelf spotten? Het enige minpuntje dat ik kan noemen, is dat de serie al na zes afleveringen is afgelopen. Dus get a wiggle on en ga snel kijken!

Good Omens streamt op Amazon Prime. Je kunt een proefabonnement voor 30 dagen nemen op Amazon Prime Video, maar pas op: zeer verslavend!

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Amazon Prime Video

Michael Sheen en David Tennant

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.