Afgelopen 15 en 16 maart vond de eerste editie van Heroes Made in Asia plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Drie hallen werden gevuld met Aziatische (pop)cultuur, cuisine en zo’n beetje alles wat je je verder kan bedenken met betrekking tot het thema. André is gek op anime en manga en was aanwezig. Lees hier zijn Heroes Made in Asia 2025 reportage!
Heroes Made in Asia 2025 (HMiA) was niet de eerste Made in Asia-beurs, want eerder zijn er al diverse edities geweest in Gorinchem (lees ook onze Heroes Made in Asia 2022 reportage). Uiteraard waren er speciale gasten, in dit geval hoofdzakelijk stemacteurs (uit o.a. Attack on Titan, My Hero Academia, Demon Slayer en Dragon Ball Super) en mangaka’s (schrijver/tekenaars van manga).
En een event als dit is natuurlijk pas compleet met een fiks aantal cosplayers. Ook deze editie was er een jury aanwezig van professionele cosplayers voor de onvermijdelijke wedstrijd. Dit jaar waren Katiedoescosplay, Asayu, SayoChuu, youcancallmerose en Desca aanwezig.
Yokai en de Call of Cthulhu manga
Voor jou als lezer van Modern Myths was Zack Davidsson misschien wel de interessantste gast op Heroes Made in Asia 2025. Naast het vertalen van manga heeft Zack namelijk ook een boek geschreven over Yokai: The Ultimate Guide to Japanese Yokai. Dit boek over Yokai – de verzamelnaam voor Japanse spoken, monsters en andere bovennatuurlijke wezens – heeft hij uitgebreid besproken op de conventie. Het boek was er uiteraard ook te koop. Een andere leestip is zijn vertaling van de manga Call of Cthulhu.

Heroes Made in Asia 2025 reportage – Meer manga en anime graag
De opzet van Heroes Made in Asia doet sterk denken aan Heroes Dutch Comic Con. Dat is op zich niet vreemd, want “never change a winning formula” toch? De entree verloopt vlotjes, de ochtend is niet overdreven druk. Gelukkig, want dan heb je de tijd en ruimte om even goed rond te kijken.
Wat me opvalt in de dealerruimte is een vrij mager aanbod aan manga en anime. Iets wat op zich wel thuis zou zijn op een beurs als deze. Wellicht heeft dit te maken met het Comic Film Manga Fest dat tegelijkertijd plaatsvond in Rotterdam.
De strijd der iron chefs
Wel is er zeer veel aanbod aan knuffels, art en Pokémon en zijn er grote Aziatische “supermarkten”. Deze editie zette sowieso in op de Aziatische cuisine als uniek verkooppunt. Er zijn chefs en er is zelfs een soort “iron chef”-achtig event waarin twee keukens het tegen elkaar opnemen!
De foodcourt is behoorlijk groot, maar zou iets diverser kunnen. Wil je ook een keer gaan, neem dan wel een goed gevulde portemonnee mee. De prijzen liegen er namelijk niet om. Voor 25 euro heb je een okonomiyaki (een soort Japanse pannenkoek met een doorsnede van tien centimeter gevuld met kool, ei en normaliter iets van vis), vijf stukjes karaage (gefrituurde kip) en “korean bbq chicken” (in dit geval dezelfde kipnuggets met BBQ saus).
Heroes Made in Asia 2025 reportage – Iets vriendelijker geprijsd voedsel?
De prijzen op de foodcourt zijn overal vrij hoog, maar een evenement als dit lijkt me juist een uitgelezen kans voor bezoekers om verschillende dingen te proeven voor een redelijke prijs. Ik snap zeker dat iedereen wat moet verdienen, maar een andere opzet lijkt me hier meer op zijn plaats.
Misschien is een systeem met tokens die je bij de ingang van de foodcourt aanschaft een idee, waarbij je meer street fingerfood hapjes krijgt. In ieder geval iets dat vriendelijker is voor de bezoekers wat prijs en mogelijkheden betreft.
Anime-kenners en Pokémon-verzamelaars
De vendor area op HMiA is natuurlijk behoorlijk Aziatisch georiënteerd, waarbij we al aangaven dat het eerder genoemde manga en anime aanbod best groter mag. Go Anime, de jonge anime streamingdienst in Nederland, stond er met een stand voor de naamsbekendheid en enkele blu-rays en dvd’s. Enkele goeie titels als Perfect Blue en Neon Genesis Evangelion (ik ben al wat ouder, ik weet het) en uiteraard Dragon Ball-films lagen er in nette stapels. De bemanning van de stand wisten ook waar ze het over hadden, wat niet iets vanzelfsprekends is op dit soort beurzen. Een pluspunt dus!
Ook de Pokémon-kaartenverzamelaar kan zijn hart ophalen op HMiA in een hele hal met in- en verkopers.
Heroes Made in Asia 2025 reportage – Voor ieders budget wat wils

Dit keer was ik op Heroes Made in Asia 2025 met het hele gezin, en iedereen heeft het zowaar naar zijn zin gehad. De interesses binnen mijn gezin zijn vrij gevarieerd, maar er was voor iedereen wel iets te vinden. Top natuurlijk, maar voor een beurs met een specifiek thema als Made in Asia stonden er wel veel stands die ook te vinden zijn op de Dutch Comic Con en niet veel Aziatisch brachten. Tenzij “made in China” telt natuurlijk.
Uiteraard was ik blij met TTRPG-stands als GlassStaff en ook de ABC boekwinkel had een aardige manga sectie. De bezoekers konden hun collectie weer flink uitbreiden, maar in hoeverre dit echt iets met “Made in Asia” te maken heeft is discutabel. Toch zijn dat allemaal kleine puntjes, want de beurs zelf had wat aanbod betrof genoeg om je budget erdoorheen te jagen.
Lezingen en cosplay
Wat ik zelf miste was iets meer interactie. Er waren zeker kookworkshops op voorinschrijving en enkele lezingen over Japanse mythen, tekenen en vechtsportlessen, maar bijvoorbeeld een scherm om wat anime te kijken zou niet misstaan. Ook de huidige K/J-Pop boom had misschien iets toe kunnen voegen op het hoofdpodium.
Er was dus wel de nodige aandacht voor cosplay. Ook nu hadden de bezoekers weer alles uit de kast getrokken en kon je hen bewonderen tijdens de cosplay catwalk.
Heroes Made in Asia 2025 reportage – Geslaagd met kleine verbeterpunten
Alles bij elkaar was Heroes Made in Asia 2025 een geslaagde beurs, met dus wel enkele verbeterpuntjes. Voor het hele gezin is het evenement aan te raden (mits er een beetje interesse is in de Aziatische cultuur natuurlijk).
Het was de eerste keer dat HMiA op deze schaal werd georganiseerd en ik heb me zeker vermaakt. Maar het zou mijns inziens nog beter kunnen met wat kleine aanpassingen. Volgend jaar vind Heroes Made in Asia 2026 opnieuw plaats in de Jaarbeurs Utrecht, en wel op 21 en 22 maart!
Zelf naar Heroes Made in Asia? Hou de beurs in de gaten via Heroes Made in Asia.
Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.
© 2025-2025 Modern Myths / Foto’s: © Heroes Made in Asia / Bart Nijs fotografie
Reactie plaatsen