Spellenspektakel 2023 sfeerverslag – Modern Myths

Spellenspektakel 2023 sfeerverslag – Nog drukker en diverser

In 2022 was de jaarlijkse spellenbeurs Spellenspektakel volledig uitverkocht. Daarom was er deze afgelopen nieuwe editie maar liefst 20.000 m2 vrijgemaakt in de Jaarbeurs Utrecht met extra speeltafels voor de geïnteresseerde spellenliefhebber. Maar er waren ook meer activiteiten, zoals het Speelgoed Festival, het Onderwijsplein en de Scholenfinale. En daardoor was het wederom bijzonder druk en stond Modern Myths gewoon weer schouder-aan-schouder met het enthousiaste publiek. Maak het mee in ons Spellenspektakel 2023 sfeerverslag! 

Door Jeroen Geelhoed en Vicky Swers. Ga voor onze bordspelrecensies naar de Modern Myths Spellenavond.

De spellenwereld kent een groeiend aantal spelers. Niet alleen op het gebied van het klassieke bordspel, maar ook roleplaying games, miniature wargames en trading card games zijn steeds populairder. De grenzen tussen al deze spellen vervagen ook steeds meer, waardoor je bij sommige spellen met kaarten in je hand een verhaal uitspeelt in de rol van een bepaald personage die op het speelbord als plastic figuurtje uitgebeeld wordt.

Daarnaast zie je op de vloer van het Spellenspektakel 2023 hoe divers de makers en aanbieders van spellen zijn. Uiteraard zijn er de grote namen als Asmodee, 999 Games, Koninklijke Jumbo en Ravensburger, maar ook uitgevers als Happy Meeple Games, HOT Games en Identity Games. Naast de indie ontwikkelaars en veel spellenwinkels en aanbieders van spelaccessoires.

Spellenspektakel 2023 sfeerverslag – Nog drukker en diverser

Terra Nova in het groot
Terra Nova in het groot
Flying Gang piratengame
Flying Gang piratengame

Asymmetrisch oorlog voeren: Rite

Rite - Karl van Stiphout
Rite – Karl van Stiphout

Jeroen: Een van de indie ontwikkelaars waar ik bij aanschoof, was Dotwood Games. Op tafel lag het zeer uitgebreide asymmetrische spel Rite. Hierin gaan verschillende facties de strijd met elkaar aan: Humans, Goblins, Undead, Chaos en Primals. Er was nog ruimte voor een aanvoerder bij de Primals, of beter gezegd: de dino’s!

In de wereld van de machtige Firelord moet je je strijders oproepen en zorgen dat ze sterker worden. In het geval van de Primals betekent dat: vreet je tegenstanders op! Zo evolueert je hatchling in een raptor die op zijn beurt weer verandert in Rex. Elke dino heeft zijn eigen specialiteiten en – als je genoeg energie hebt verzameld – kun je veranderen in het allesvernietigende monster, de Ultimatosaur.

Rite - assymetrisch tactisch bordspel
Rite – assymetrisch tactisch bordspel
Rite bordspel - de Primals
De Primals van Rite

Spellenspektakel 2023 sfeerverslag – Van Neverland naar de Gay Sauna

Adventures in Neverland - packshot
Adventures in Neverland

Gezien Rite een asymmetrisch spel is, hebben de andere facties compleet andere mogelijkheden en krachten en is de leercurve van het spel ook best hoog. De ontwikkelaar vertelde me dat het zo’n drie jaar aan ontwikkelen, testen en op beurzen spelen gekost heeft, voor de balans in orde was. De paar rondes die ik speelde, waren ook meteen spannend en voor spelgroepen die van een uitdaging houden, is deze eentje om in de gaten te houden.

Natuurlijk was ook Black Box Adventures aanwezig, met onder andere Adventures in Neverland van onze eigen Vicky! Na Neverland kwam ik ineens weer heel ergens anders terecht: in de Gay Sauna! Het spel Gay Sauna the boardgame wordt uitgelegd als een thematisch rollenspel waar je een wedstrijdje daten met je vrienden speelt. Zie het als een “dungeon crawler” spel, maar in plaats van dat je tegen monsters vecht, pik je vriendjes op. Ik had het woord “diversiteit” al genoemd, toch?

Gay Sauna The Board Game
Gay Sauna The Board Game

Verover een planeet of bouw een pretpark

The Warp - box vrijstaand
The Warp

Vicky: Je kon de stand van Jumping Turtle Games niet missen. Verschillende levensgrote ruimtewezens staarden je aan om je te overtuigen om The Warp te proberen. Dit expertspel is een verteerbaar 4X-spel, ontworpen door Thomas Snauwaert. Als je interesse hebt in spellen zoals Eclipse of Twilight Imperium, moet je deze zeker eens bekijken. We hebben er alvast een The Warp recensie over geschreven.

Meteen langs de indrukwekkende aliens, vond ik enkele kleine, drukbezette tafels van Meeple Master. Er was veel aandacht voor hun eerste Kickstarter succes: Theme Park Mania. Het spel begint als een tegellegger, waarbij we om de beurt aan ons gemeenschappelijk pretpark bouwen. Zodra de poorten openen, is het ieder voor zich. Bezoekers die je attractie bezoeken leveren geld op, waarmee je weer nieuwe attracties, faciliteiten en werknemers kunt vergaren. Je kunt op verschillende manieren punten scoren waardoor het tot op het einde spannend blijft! Helaas was het spel nog niet te koop op de beurs. Heb je interesse? Dan kun je Meeple Master volgen via Instagram en Facebook.

Theme Park Mania
Theme Park Mania

Spellenspektakel 2023 sfeerverslag – Goud van oud: D&D, Pokémon en Magic

Jeroen: Rollenspelen kwamen uiteraard ook terug bij de aanbieders van Dungeons & Dragons dat – nu het al vijftig jaar bestaat – nog steeds populair is. Na series als Stranger Things en een nieuwe eigen film – Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves – groeit de populariteit weer enorm. Maar ook Pokémon en Magic: The Gathering worden nog altijd flink gespeeld.

Dungeons and Dragons, Magic The Gathering
Dungeons & Dragons en Magic: The Gathering
Spellenspektakel 2023 recensie - Een groot aanbod aan rollenspellen
Een groot aanbod aan rollenspellen

Verder zag ik Horrified: American Monsters, De Weervolven van Wakkerdam, Marrakesh, Paladijnen van het westelijk koninkrijk, Claim, De verdwenen ruïnes van Arnak en nog veel, veel meer.

Horrified - American Monsters op Spellenspektakel 2023
Horrified – American Monsters
De Weerwolven van Wakkerdam huiskamer
De Weerwolven van Wakkerdam beschikte over een gezellige huiskamer

Nog meer spellen en speelgoed

Het Disney Lorcana trading card game was met een grote stand aanwezig en trok veel bezoekers. Met thuis een spellenkast die uitpuilt van de Magic-kaarten, liep ik hier met een grote boog omheen. Aan Escape Room The Game viel echter niet te ontsnappen, want met talloze edities waren er nog steeds puzzels die ik nog niet had gespeeld.

Disney Lorcana stand
Disney Lorcana
Escape Room the Game toren
Een toren van Escape Room: the Game

Naast spellen was ook speelgoed dit jaar goed vertegenwoordigd. Niet alleen op het “Speelgoed Festival”, waar kinderen (en ouders) terecht konden om te spelen, maar ook in een arena van ZURU X-Shot, waar de kunststof pijltjes je om de oren vlogen.

Klimaathelden - Missie Klimaat
Klimaathelden – Missie Klimaat
Zuru X-Shot arena
Zuru X-Shot arena

Leuk en leerzaam – Scholenfinale en Onderwijsplein

Gozert - Pieter Koolwijk
Gozert – Pieter Koolwijk

Ook was er een flinke ruimte voor de “Scholenfinale”, waar kanshebbers aanwezig waren met hun inzendingen voor het kinderboekenspel. Op 9 november werd de winnaar van deze wedstrijd bekend gemaakt: basisschool Onder de Bogen met hun spel gebaseerd op het kinderboek Gozert. Dit spel zal daadwerkelijk geproduceerd worden.

Ook was er een “Onderwijsplein” met spellen die docenten in de klas gebruiken. Spellenspektakel 2023 was deze editie dus niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Spellenspektakel 2023 - Finale Kinderboekenspel
Finale Kinderboekenspel

Spellenspektakel 2023 sfeerverslag – Toernooien en Speelgoed van het Jaar

Naast spelen en kopen, zijn er ook een groot aantal liefhebbers die naar het Spellenspektakel komen om hun krachten te meten in verschillende toernooien. Zo kon je op de Dutch Open Series terecht voor Magic: The Gathering en Yu-Gi-Oh!

Yu-Gi-Oh! toernooi
Yu-Gi-Oh! toernooi

Daarnaast waren deelnemers voor Speelgoed van het Jaar aanwezig. De winnaars van de Gouden Publieksprijzen editie 2023 zijn onder andere Dixit Disney van Asmodee, Betoverde Torens van HOT Games, De Verraders van Identity Games en Wolven van 999 Games. Nu weet je wat je deze komende donkere dagen op tafel moet zetten.

Wolven - 999 Games
Wolven – 999 Games

De Nederlandse Spellenprijs verloot hun genomineerden

Flamecraft recensie - Standaard edition boxshot
Flamecraft

Vicky: Met Sleeping Gods naar huis voor de prijs van een lotje? Het waren twee gelukkigen gegund. Zowel zaterdag als zondag kon je de organisatie van de Nederlandse Spellenprijs steunen door lotjes te kopen bij hun stand. Om vier uur was het nagelbijten en afwachten of je een mooi spel had gewonnen. Ja, het was gegarandeerd een goed spel dat je kon scoren, want de Nederlandse Spellenprijs verlootte uitsluitend de negen genomineerden van dit jaar. In afwachting van de uitreiking kon je alvast de spellen uitproberen op hun stand.

Splendor Duel, Wonder Woods en De Betoverde Torens kwamen in aanmerking voor het beste familiespel. Flamecraft, Wolven en Heat konden de kenners bekoren. Tenslotte waren de nominaties voor de expertcategorie de spellen Bitoku, Marrakesh en Sleeping Gods. De winnaars waren precies een week voor Spellenspektakel bekend gemaakt: De Betoverde Torens, Heat en Sleeping Gods. Ongetwijfeld gingen de gelukkigen met het juiste lotje tevreden naar huis.

De verloting bij de Nederlandse Spellenprijs was druk bezocht - foto Melvin van der Stoop
De verloting bij de Nederlandse Spellenprijs was druk bezocht – Foto: Melvin van der Stoop
Spellenspektakel 2023 recensie - Marrakesh
Marrakesh

Kijken, kijken en toch kopen

Jeroen: Wilde je niet kopen, maar wel kijken, dan was er voldoende om je aan te vergapen. Miniature war games als Warhammer 40.000 gaan ook al heel wat jaren mee, maar met moderne 3D printers zijn de creatieve mogelijkheden schier eindeloos geworden. En dus zie je veel prachtige miniaturen, “scenery” en andere aanvullingen op de hobby. En workshops hoe je dit alles kunt schilderen.

Spellenspektakel 2023 sfeerverslag - Wargames op tafel

Monster kerstboom

Dungeons & Dragons tovenaar
Dungeons & Dragons in stijl: tovenaar

Bij de winkels op de beurs was het de hele dag dringen. Ondanks de grotere oppervlakte van de beurs in zijn totaliteit, was het bij de stands met spellen gewoon druk. Al schuifelend kon je de aanbiedingen bekijken en hopen dat je je gekochte stapel in balans kon houden.

Terra Mystica en andere spellen

Een groot aanbod van spellen op Spellenspektakel 2023

Spellenspektakel 2023 sfeerverslag – Kom op tijd en met het OV!

Volgend jaar vindt het Spellenspektakel 2024 op 9 en 10 november plaats, zoals gebruikelijk in de Jaarbeurs Utrecht. Bij deze alvast wat tips: kom op tijd en kom met het openbaar vervoer. Tot aan het begin van de middag was de editie van dit jaar op zaterdag namelijk prima te doen, maar daarna werd het vol, warm en dringen.

Toch zijn het de spellen en het spelplezier waar we de warmste herinneringen aan overhouden. Ook Spellenspektakel 2023 was weer een feest van spelers en spellenmakers. De één nog creatiever dan de andere!

Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.

© 2023-2024 Modern Myths / Foto’s: © Modern Myths – Jeroen Geelhoed

Spellenspektakel 2023 sfeerverslag - The Arena of Baradum - figuurtjes
The Arena of Baradum – figuurtjes
Spellenspektakel 2023 sfeerverslag - Rick and Morty rollenspel
Rick and Morty rollenspel
Spellenspektakel 2023 sfeerverslag - Angry Raccoons
Angry Raccoons

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.