Zuiderspel 2023 reportage – Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Zuiderspel 2023 reportage – Een uitgebreid spellenweekend in Veldhoven

Afgelopen 18 en 19 maart was er weer een editie van Zuiderspel op de NH Koningshof in het Noord-Brabantse Veldhoven. Dit jaar was er voor het eerst een derde zaal toegevoegd aan het evenement, waardoor er nog meer spellen waren om uit te proberen. Ook vond het NK Carcassonne plaats tijdens dit spellenweekend. Modern Myths was er bij. Lees onze Zuiderspel 2023 reportage!

Zuiderspel - logoTijdens Zuiderspel 2023 presenteren meerdere uitgevers, winkels en verenigingen hun (bord)spellen. Alles staat deze dagen in het teken van het kennismaken met verschillende gezelschapsspellen, of dit nu kaartspellen, bordspellen, RPG’s of totaal nieuwe dingen zijn. Grote namen in de bordspelwereld zoals White Goblin Games en Asmodee waren aanwezig, maar ook vele kleinere uitgevers.

Ook een oude bekende van Modern Myths – Paco Sako – stond er met een mooie grote stand waar je hun knuffelschaakspel kon proberen. Bekijk ons interview rond het spel in het Spellenspektakel 2019 sfeerverslag. Naast de grote spelers en bekende verenigingen, waren dit jaar natuurlijk ook weer meerdere nieuwe stands aanwezig.

Space Kraken op Zuiderspel

Dockfighters: The Ale Wars – Een opvallende aanwezigheid

Space Kraken - IllustratieZo presenteerde de kleine uitgever Games and Cookies van Markus Geiger de spellen Dockfighters: The Ale Wars en Space Kraken in een indrukwekkende stand. Meteen toen ik binnenkwam in de hal was ik gebiologeerd door de grote houten zeppelin die in de verte te zien was, daar moest ik naartoe!

Aangekomen bij de stand werd ik vol enthousiasme onthaald door Patrick, zelf een groot fan van het spel Dockfighters. Zo’n groot fan, dat hij zelf aan de maker van het spel voorgesteld had om voor hem een stand te runnen op Zuiderspel 2023.

Patrick presenteert Dockfighters The Ale Wars - Zuiderspel 2023 reportage
Patrick presenteert Dockfighters: The Ale Wars

Zuiderspel 2023 reportage – Innovatief vliegtuigspel

Dockfighters The Ale Wars vliegtuigjes
Dockfighters: The Ale Wars vliegtuigjes

Dockfighters: The Ale Wars introduceert een unieke spelervaring met miniatuurvliegtuigen die op ingenieuze manier hoger of lager over het speelbord kunnen bewegen, door middel van prachtig vervaardigde plateaus. Enthousiast vertelde Patrick dat de bedenker van het spel alles zelf maakt, van de speelborden, miniaturen en plateaus tot aan de enorme zeppelin die boven de stand prijkt. Hierdoor kan hij de nieuwe spellen – die nu beide nog in de productiefase van de Kickstarter zitten – voor relatief lage kosten aanbieden. Volg de link om je (dobbel)steentje bij te dragen!

Ook kan hij vrij kleine oplages produceren, iets wat vooral bij nieuwe concepten belangrijk is, omdat de drempel voor massale productie vaak hoog is. En worden er toch enorm veel spellen verkocht? Dan kan hij alsnog verschillende onderdelen in een fabriek laten maken. Zoals bijvoorbeeld nu al met de vliegtuigjes van Dockfighters is gebeurd.

Zuiderspel 2023 reportage - Dockfighters The Ale Wars

Op pad met een jong gezin

Paco Sako - packshot
Paco Sako – Vredesschaak

Zelf was ik dit jaar voor het eerst op de spellenbeurs aanwezig met ons hele gezin. Een nieuwe ervaring, maar totaal geen vervelende! Zuiderspel is fijn ruim opgezet en het voelde geen moment te druk. Er is voor elke bezoeker ook lekker veel te doen. Overal staan tafeltjes met spelletjes om uit te proberen onder het toeziend oog van vele begeleiders. Altijd is er wel een plekje vrij om aan te schuiven, waardoor we nergens hebben hoeven wachten.

Ook aan de kleine bezoekers was gedacht met het kinderplein. Hier konden de kinderen veel spelletjes proberen, net zoals de volwassenen dat deden in de andere stands van het evenement. Mijn kleine spelletjesfanaten stortten zich meteen op een spel met grote emmers en een enorme bel. Het was een favoriet bij meerdere peuters en kleuters, maar stiekem ook bij grotere kinderen die enthousiast mee deden. Ook een potje Blocky Mountains zorgde voor een hoop plezier.

Zuiderspel 2023 reportage - Een potje Blocky Mountains
Een potje Blocky Mountains

Zuiderspel 2023 reportage – Speuren met Roll The Dice

Roll the Dice logoEen flink deel van onze tijd op Zuiderspel 2023 speelden mijn man, of ik, spelletjes met onze jongens op het kinderplein, terwijl de ander rustig de tijd had om nieuwe ontdekkingen te doen in de overige stands.

De spelletjesvereniging Roll The Dice had daarnaast nog een leuke speurtocht over het hele evenement. Zo konden wij lekker rondneuzen, terwijl onze kinderen enthousiast bij alle stands speurden. Met een snoepzak als beloning op het eind.

NK Carcassonne 2023

NK Carcassonne 2023Ook dit jaar organiseerde Roll the Dice in samenwerking met 999 Games het Nederlands Kampioenschap Carcassonne. Er waren 112 spelers naar Veldhoven gekomen om te strijden met hun ridders, boeren, struikrovers en monniken. Het doel? Zo veel mogelijk punten scoren!

De spelers waren aan elkaar gewaagd en het werd nog een spannende strijd. Op de finale tafel was er op het einde van het toernooi namelijk een gelijkspel in punten. De jury hanteert een tiebreaker score voor Carcassonne, waarmee de uiteindelijke winnaar bepaald kon worden: Michiel B. Met 32 punten en een tiebreaker score van 7,89 was hij de winnaar!

Zuiderspel 2023 reportage - NK Carcassonne

Zuiderspel 2023 reportage – Dit smaakt naar meer!

Carcassonne - packshot
Carcassonne – het basisspel

Voor ons was het bezoek aan Zuiderspel 2023 dit jaar veel te kort, doordat de kinderen nodig naar huis moesten. Volgend jaar komen we zeker terug en dan nemen we een weekendticket. Een dag mét kinderen, want die willen nu alweer terug.

Maar we gaan ook lekker een dag met z’n tweeën, om in alle rust ook de langere spellen uit te proberen. En om een praatje te maken met standhouders en te genieten van wat de spellenwereld ons te bieden heeft. Zuiderspel is namelijk heerlijk. Het is ruim en niet te druk, maar wel ontzettend divers!

Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.

© 2023-2024 Modern Myths / Foto’s: © Modern Myths – Yvette Wolters

Zuiderspel 2023 reportage – Modern Myths

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.