Into the Dark: Flesh & Blood - Dermot Mulroney en Diana Silvers uitsnede
BoekenBoeken

Into the Dark: Flesh & Blood – Feestdagen horror op Horrify

De horrorbloemlezing Into the Dark van Blumhouse Productions neemt twaalf maanden lang elke aflevering een feestdag als onderwerp en geeft daar een twist aan. Inmiddels is aflevering twee – Into the Dark: Flesh & Blood – verschenen, die over Thanksgiving gaat. André streamde de film op Horrify om te zien hoe dankbaar we voor deze slasher mogen zijn.  

Gratis Flesh & Blood kijken? Doe mee met de Modern Myths Horrify (win)actie en meld je aan voor een gratis maand Horrify kijken. Je maakt daarmee automatisch kans op een gratis jaarabonnement op de horror-streamingdienst!

Dat feestdagen het goed doen in horrorfilms blijkt wel uit de talloze films met festiviteiten als uitgangspunt. Nu is Halloween natuurlijk een voor de handliggende feestdag voor een horrorfilm en films als Black Christmas (1974), Christmas Evil (1980) en Silent Night, Deadly Night (1984) lieten ons zien dat ook de kerstman niet altijd zo jolig is. Of wat dacht je van Sint, een horror-Sinterklaasfilm van eigen bodem, geregisseerd door Dick Maas? Een paar decennia eerder kregen we met The Phantom Carriage (1921) een zeer sfeervolle horror over Oud en Nieuw en zelfs Chanoeka kreeg dit jaar met de horror anthology Holiday Hell een segment. Dan hebben we het nog niet eens over Walpurgis, Midzomer, St. Patrick, 1 april of het dankfeest Thanksgiving.

Into the Dark: Flesh & Blood - Diana Silvers

Thanksgiving: achterblijver in het horrorgenre

Thanksgiving wordt gevierd in Noord-Amerika en Canada en heeft behoorlijk wat iconische elementen die goed zouden werken in een horrorfilm. Zou je denken. Echter zijn het hoofdzakelijk slashers als Home Sweet Home (1981) en Bloodrage (1987) die de feestdag als achtergrond gebruiken. En dan is er ook nog het bijzonder slechte ThanksKilling (2008) over een demonische kalkoen. Into the Dark’s tweede episode van Blumhouse Productions zou hier echter verandering in kunnen brengen.

Into the Dark: Flesh & Blood - Diana Silvers angst

Vlees en bloed

Into the Dark Episode 2: Flesh & Blood kiest ervoor om niet voor de iconische kalkoen te gaan maar draait om de ware betekenis van de feestdag: familie. Kimberly (Diana Silvers (Glass, Ma)) is een tiener die een ernstige vorm van pleinvrees heeft ontwikkeld na de moord op haar moeder. Ze woont samen met haar vader Henry (Dermot Mulroney (Insidious: Chapter 3, Young Guns)) die zijn verlies probeert te verwerken door constant te verbouwen. Hun eerste Thanksgiving samen willen ze vieren met een uitgebreid feestmaal ter ere van hun verloren vrouw en moeder. Echter begint Kimberly te vermoeden dat haar vader iets te maken heeft met de meisjes die vermist raken in hun omgeving. Maar is dit echt zo of zijn het de medicijnen die ze voorgeschreven krijgt door Dr. Saunders (Tembi Locke (Sliders, Eureka)) die voor paranoia zorgen?

Into the Dark: Flesh & Blood - Dermot Mulroney en Diana Silvers klussen

Geloofwaardig geïsoleerd

Kimberly is volledig toegewezen op haar vader. Haar enige sociale contact is een kleine online praatgroep over agorafobie en de sessies aan huis met Dr. Saunders. Aanvankelijk vindt ze het wel prima dat haar vader alles regelt, tot blijkt dat ze wel heel geïsoleerd is. Deze opbouw werkt mee aan de geloofwaardigheid van de situatie en geeft goed weer hoe deprimerend de routine van Kimberly is. Ook zorgt dit voor een goede basis voor de spanningsopbouw.

Into the Dark: Flesh & Blood - Dermot Mulroney

Doe-het-zelf

Henry is dus met een eeuwige verbouwing bezig. Niet van het Help Mijn Man is Klusser-niveau, maar zijn rondslingerende gereedschap en de stofdoeken die overal hangen werken zeker mee aan de claustrofobische sfeer die de episode probeert neer te zetten. Maar verder is het klusgedrag van Henry niet meer dan een excuus om sloophamers en reciprozagen uit het niets tevoorschijn te toveren en om te gebruiken als handige hulpmiddelen voor Kimberly’s ontsnappingspogingen.

Modern Myths Horrify winactie - Into the Dark Episode 2 Flesh and Blood

Into the Dark: Flesh & Blood –
Doe eens wat anders met Thanksgiving

De aflevering Flesh & Blood van Into the Dark is een dappere poging eens iets anders te doen met de feestdag. En waar de kern van het verhaal goed in elkaar steekt, rammelt de uitvoering voornamelijk door de lengte. Deze minifilm had prima gewerkt als 45 minuten durende aflevering van bijvoorbeeld Tales from the Crypt, maar voelt nu iets te repetitief aan. De acteerprestaties zijn goed, wat een must is, gezien de gehele film wordt gedragen door Silvers en Mulroney. De fragiele Kimberly maakt een mooie ontwikkeling door die geloofwaardig overkomt en de sympathieke Henry laat beetje bij beetje meer van zichzelf zien. Al draaft acteur Dermot Mulroney tegen het einde misschien een beetje door. Gezien de lengte van de aflevering had de twist wel wat beter uitgespeeld kunnen worden. Al met al is de eerste helft van Flesh & Blood tot nu toe de beste van Into The Dark. In de tweede helft laten de filmmakers de bal echter vallen. Maar niet getreurd, we hebben de kerst-aflevering nog deze maand!

Into the Dark: Flesh & Blood streamt nu op Horrify.

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths

Modern Myths Horrify winactie Twitter
Meld je aan voor een gratis maand Horrify kijken!

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.