IT Chapter Two - The Losers Club weer bij elkaar uitsnede

IT: Chapter Two op blu-ray – Kingsize verfilming met gebreken

Na hun overwinning op de monsterlijke clown Pennywise in het eerste deel van IT zijn de Losers uit Derry vertrokken. De invloed van het monster is duidelijk merkbaar als de groep alle gruwelijkheden langzaam vergeet en elk van hen een eigen leven opbouwt. Iedereen behalve Mike. Als er na zevenentwintig jaar weer mensen verdwijnen in het stadje is hij de enige die weet wat er moet gebeuren. Hij belt zijn oude kameraden op om hen aan hun bloedeed te houden. Beetje bij beetje herinnert de Losers Club weer wat hen te wachten staat. André kijkt wat IT: Chapter Two op blu-ray je te bieden heeft en bespreekt de verschillen tussen het boek, de miniserie en deze moderne verfilming.

Na een geslaagd eerste deel van de moderne verfilming van IT was ik erg benieuwd naar het tweede deel. Zeker met de nieuwe cast die de volwassen versies van de Losers Club vormen: James McAvoy (His Dark Materials, Split, X-Men: Dark Phoenix), Jessica Chastain (Crimson Peak, Interstellar), Bill Hader (The Dark Crystal: Age of Resistance, The Angry Birds Movie 2), Jay Ryan, James Ransone en Isaiah Mustafa.

IT Chapter Two - The Losers Club

Te lang en toch te kort

IT omslag boek
IT, het boek van Stephen King

Waar het beroemde boek van Stephen King de twee tijdlijnen door elkaar weeft, heeft het eerste filmdeel ervoor gekozen zich enkel op de kinderen te focussen. Deze lineaire vertelstructuur is logisch voor een adaptatie, omdat je zo de toekomst voor de personages onzeker laat. In IT: Chapter Two krijgen we echter behoorlijk wat flashbacks te zien als de Losers zich de traumatische gebeurtenissen uit hun jeugd weer gaan herinneren. Met twee uur en vijftig minuten speelduur is hier ook meer dan genoeg tijd voor. Echter voelt de film bij vlagen erg lang aan. Dit is een duidelijk probleem met tempo, mede omdat er erg weinig karakterverdieping plaatsvindt. Een film als The Green Mile – ook gebaseerd op een verhaal van Stephen King – heeft hier met een twintig minuten langere speeltijd veel minder last van. Daarin wordt echt de tijd genomen voor het verhaal.

Jeugdtrauma’s

De cast speelt wel sterk met het materiaal wat ze krijgen. Voornamelijk Bill Hader springt eruit, maar die krijgt ook de interessantste ontwikkeling. Waarschijnlijk probeert de film er een punt van te maken dat iedereen langzaam hun jongere ik herinnert. Bill gaat weer stotteren en Eddie zoekt ineens naar zijn inhalator. Maar we krijgen te weinig te zien van hun volwassen versie. De film probeert ze zo snel mogelijk in Derry te krijgen om daarna te verzanden in lange stukken met weinig verhaal.

IT: Chapter Two Pennywise griezel

Pennywise bij daglicht

IT miniserie uit 1990
IT, de miniserie uit 1990

Bill Skarsgård (Castle Rock, Deadpool 2) zet opnieuw een kwaadaardige Pennywise neer. Tim Curry (Loaded Weapon 1, The Rocky Horror Picture Show) gaf een geweldige draai aan de enge clown in de miniserie uit 1990, maar Bills visie mag er ook zijn. De boosaardigheid druipt ervan af. Helaas is er voor gekozen om te veel van de clown te laten zien. De scenes die het beste werken zijn toch als we niet precies zien wat er in het donker zit. De boeman staat het meest in de spotlight in een put, of onder een tribune met slecht licht. In Chapter Two zien we hem teveel rondlopen in het daglicht en in open velden. Dit doet afbreuk aan de opgebouwde spanning. Zo zet de haatmoord op de homoseksuele Adrian Mellon, gebaseerd op de echte moord op Charlie Howard, waarmee de film opent gelijk de toon. We zien Pennywise meteen in volle glorie, samen met een getuige waar we verder niets meer van horen. Het is goed dat deze gebeurtenis uit het boek wel is verwerkt in de film. De miniserie uit 1990 koos ervoor dit gedeelte over te slaan. Dat is logisch, omdat deze op televisie werd uitgezonden en dus geen R-rating (zeg 18+) kon gebruiken. De introductie van Pennywise in IT: Chapter Two had echter beter opgebouwd kunnen worden.

IT: Chapter Two Pennywise en kindje

Boek vs. films: wiskunde van de IT-winterslaap

De opening is echter niet het enige verschil tussen het boek en de twee verfilmingen. Zo is er wat gerommeld met de tijdlijnen. In het boek zit er zevenentwintig jaar tussen de moordpartijen van IT. De beschreven tijdlijn van de jeugd van de Losers speelt in 1957 en in 1984 maken ze een eind aan de moordpartijen. De miniserie doet daar dertig jaar over: van 1960 tot 1990. Deze nieuwe films gaan weer terug naar de zevenentwintig jaar, maar verplaatsen de tijdlijnen naar 1989 en 2016. In het boek wordt uitgelegd dat de ‘winterslaap’ van IT altijd tussen de zeventwintig en dertig jaar duurt en altijd wordt ingeluid door een extreem gewelddadige gebeurtenis. Met name de volwassenen zijn dusdanig onder de invloed van IT dat dit gegeven nooit echt wordt onderzocht, maar eerder vergeten.

IT Chapter Two - de jonge Losers Club

IT: Chapter Two op blu-ray – Andere angsten

In het boek hebben de kinderen allemaal een ontmoeting met IT waar ze geconfronteerd worden met hun diepste angsten. Vanwege de andere tijdlijn, maar misschien ook wel vanwege een rechtenkwestie, zijn de verschijningen van Pennywise veranderd. De kinderen krijgen in de griezelroman te maken met de weerwolf uit I was a Teenage Werewolf, Boris Karloff als de mummie, een gigantische vogel en twee verdronken kinderen bij een watertoren. In IT: Chapter One is dit vervangen door een onthoofd kind van de ijzerfabriek explosie, een kamer vol clownpoppen, het spookachtige figuur dat zo weggelopen is uit een schilderij op het kantoor van Stanleys vader of Mike die de dood van zijn ouders van dichtbij meemaakt. De miniserie uit 1990 heeft dan weer de scène in de badkamer waarbij Pennywise uit het putje kruipt. Beverly (Jessica Chastain / Sophia Lillis) krijgt in de films te maken met haar vader die haar emotioneel misbruikt en soms wel eng dichtbij komt. Haar moeder is al overleden, maar in het boek is zij in Beverly’s jeugd nog wel in haar leven. Ze werkt bijna altijd om haar gezin te onderhouden, maar kan daardoor haar dochter niet beschermen.

IT - je schoonmoeder!

Bijzonder weinig Bowers

Ook het einde is behoorlijk herschreven. Psychopaat Henry Bowers (Teach Grant en Nicholas Hamilton) – die het de Losers Club in Chapter One erg moeilijk maakt – heeft eigenlijk geen impact in de tweede film. Het lijkt erop dat hij er alleen inzit, omdat het moet. Als je hem volledig wegdenkt uit Chapter Two zou je hem niet missen. In het boek is Bowers een homofobe, racistische bullebak, een weerspiegeling van zijn ‘redneck’ vader die hem mishandelt. Zijn kameraad Patrick Hockstetter (Owen Teague) wordt ook neergezet als een psychopaat in de dop, maar in het bronmateriaal hebben de twee een relatie die verder gaat dan vriendschap. Iets wat Beverly ziet als ze de twee bespiedt. Hiervan zien we niets terug in de verfilming en miniserie. Ook heeft de volwassen Bowers in het boek een veel grotere impact op de groep dan in de film. Let op – spoilers (ik meen het, spoilers!). In IT: Chapter Two gaat Henry Bowers achter Eddie aan, maar deze bijt terug. Als hij vervolgens Mike vindt en de confrontatie aangaat, lukt het ook niet erg. Hierdoor speelt Mike een grote rol in het gevecht tegen Pennywise. In zowel het boek als de miniserie ligt Mike echter in het ziekenhuis en is het Audra, de vrouw van Bill, die een veel grotere rol speelt. In Chapter Two zie je hier niets van.

IT Bowen

Het ritueel van Chüd

In het boek is IT te verslaan door het ritueel van Chüd uit te voeren, gebaseerd op Tibetaanse legendes. Dit is echter onverfilmbaar geacht. En met goede reden, hoe breng je een gigantische schildpad die ons universum heeft uitgekotst in beeld, die Bill en Richie vertelt hoe ze Pennywise de baas kunnen? Dat is al gek genoeg, zeker als het betekent dat je het monster in zijn tong moet bijten en hem in de ogen moet kijken. Kortom, in zowel de miniserie als de films is de juiste keuze gemaakt om dit niet te gebruiken.

IT Chapter Two Isaiah Mustafa als Mike

IT: Chapter Two op blu-ray

IT: Chapter Two komt op een blu-ray schijf met een aparte schijf voor de extra’s. De film zelf heeft een 1080p/AVC MPEG-4 codering, waardoor we elke angstige gezichtsuitdrukking tot in perfectie kunnen zien. Ook als een personage wit wegtrekt. Elk straatbordje en elke put is haarscherp te zien. Het beeld wordt nergens onscherp en bevat enkele momenten waarmee je je thuisbioscoop aan je buurman wilt laten zien om op te scheppen. Met name het contrast waarmee het zwart en witte spectrum wordt weergegeven komt tijdens het eindgevecht tot zijn recht. In het donker zijn de schaduwen geweldig en kun je de actie goed volgen. Ook de primaire en secundaire kleuren spatten van het scherm. De aspectratio van 2:39:1 is zoals bedoeld en laat alles in volle glorie zien.

Een van de grootste pluspunten van de blu-ray is de Dolby Atmos soundtrack. Deze is prachtig vol. Het geluid is demowaardig en vult alle kanalen, waarbij de hoge en middenkanalen afzonderlijk goed definieerbaar zijn. De spraak is altijd duidelijk te horen, maar waar de schijf in uitblinkt, is het lage kanaal. De bassen lijken bij vlagen op een aardbeving en komen in het ultralage spectrum van 20Hz. Dankzij de achterspeakers is het in sommige scènes net alsof je tussen de bezoekers van de kermis loopt, of zelf door het bos rent. De Atmos soundtrack is natuurlijk pas compleet als de bovenste kanalen ook meedoen en in sommige van de intensere scènes hoor je Pennywise boven je gillen. IT: Chapter Two op blu-ray is echt bedoeld om van je Atmos-apparatuur te genieten.

IT Chapter Two - Pennywise om je vingers bij af te likken

Meer Pennywise: de extra’s

De extra’s bestaan uit een tweedelige documentaire en drie making of’s. The Summers of IT beslaat de twee producties en bestaat uit interviews met de cast en crew plus veel materiaal van achter de schermen. Chapter One: You’ll Float Too duurt zesendertig minuten en Chapter Two: IT Ends duurt veertig minuten. The meeting of The Losers’ Club has officially begun is een acht minuten durend interview met de cast over hoe de personages opgroeien en in Pennywise Lives Again krijg je tien minuten om met Bill Skarsgård over Pennywise te praten. Tot slot is er Finding the Deadlights, waarin Stephen King over zijn boek praat.

IT: Chapter Two The Losers Club James McAvoy

IT: Chapter Two op blu-ray – mooi, maar matig

IT Chapter Two op blu-ray - IT Chapter Two blu-ray packshotIT: Chapter Two is een film die eigenlijk te lang duurt voor wat het vertelt. De Losers komen weer bij elkaar, gaan elk hun eigen weg om een voorwerp te vinden en gaan de strijd aan met Pennywise de dansende clown. Toch krijgt regisseur Andy Muschietti (The Flash, Attack on Titan) het voor elkaar om hier bijna drie uur over te doen. Daarbij wordt Pennywise, zoals gezegd, gelijk ten volste ingezet, waardoor dit tweede deel nergens echt eng wordt. De CGI is bij vlagen ook matig. De cast doet goed haar best met waar ze mee moeten werken, al zit er weinig karakterverdieping in deze versie. Toch wordt het verhaal mooi afgerond, al had er meer in moeten zitten na een zeer vermakelijk eerste deel. IT: Chapter Two op blu-ray is echter zeer de moeite waard met prachtig beeld en geweldig geluid. De extra’s die je krijgt, zijn niet om over naar huis te schrijven, maar de making of geeft wel wat leuke inzichten in de film. Mocht Muschietti nog met zijn IT-supercut versie komen die zeven (!) uur moet duren, spreekt Modern Myths je weer. Voor nu kunnen we prima vooruit met deze blu-ray.

IT: Chapter Two is nu verkrijgbaar op blu-ray, dvd en 4K UHD.

Titel: IT: Chapter Two
Regisseur: Andy Muschietti
Acteurs: James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Hader), Jay Ryan, James Ransone
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: blu-ray
Genre: horror

Modern Myths service: koop IT: Chapter Two op Bol.com of Zavvi.nl:

Blu-ray:
IT: Chapter Two blu-ray – € 19,99 op Bol.com
IT: Chapter Two blu-ray – € 17,99 op Zavvi.nl

Dvd:
IT: Chapter Two dvd – € 18,99 op Bol.com
IT: Chapter Two dvd – € 11,99 op Zavvi.nl

4K UHD:
IT: Chapter Two 4K UHD – € 34,99 op Bol.com
IT: Chapter Two 4K UHD – € 29,99 op Zavvi.nl
IT: Chapter Two 4K UHD Steelbook – € 35,99 op Zavvi.nl

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

IT - James McAvoy

IT: Chapter Two Pennywise send in the clowns

IT: Chapter Two Jessica Chastain

IT Chapter Two - Pennywise close-up

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.