Mulan recensie - Modern Myths
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het lange wachten waard: Mulan op Disney+

Disney brengt de laatste jaren grote titels uit hun animatieportfolio terug naar het grote doek in een nieuw, live-action jasje. Ditmaal is het de beurt aan de klassieker Mulan. We hebben door de COVID-19 lang op het verschijnen van de film moeten wachten. Maar nu is het dan eindelijk zover en kun je hem op streamingdienst Disney+ bekijken. Lees in onze Mulan recensie of je de film meteen in je thuisbioscoop in première moet laten gaan.    

Mulan recensie - posterHua Mulan (Liu Yifei (The Forbidden Kingdom)) groeit op als oudste dochter van oorlogsveteraan Hua Zhou (Tzi Ma (Arrival)). Als de keizer (Jet Li (The Expendables, The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor)) verlangt dat een man van ieder gezin zich moet melden voor dienstplicht, vermomt Mulan zich als jongen om de plaats van haar vader – die te oud en zwak is om het leger te overleven – in te kunnen nemen. Als Hua Jun belandt ze in een groot avontuur dat draait om haar zoektocht naar zichzelf en haar chi.

Geen copy-paste van de tekenfilm

Mulan is een nieuwe interpretatie van het bekende verhaal, dat nog slechts op enkele plaatsen overlapt met de tekenfilm. Dit zie je ook terug in de speelduur. Waar de tekenfilm slechts een uur duurt en vol liedjes zit, is deze nieuwe live-action film bijna het dubbele aantal minuten. Terwijl in vorige live-action films als Belle en het Beest, Aladdin en The Lion King het oude script vrijwel op de minuut wordt gevolgd, wijkt Disney hier bij Mulan vanaf. Waar de tekenfilm kan worden bestempeld als een musical-komedie, is deze nieuwe versie eerder een actiefilm.

Bori Khan - Jason Scott Lee

Mulan recensie: Maar ook geen Mushu

Mushu (ingesproken door Eddie Murphey), het kleine draakje dat zichzelf in de tekenfilm wil bewijzen aan de voorouders, ontbreekt compleet in deze nieuwe versie. Aangezien Mushu continue grappen maakt, verdwijnt daarmee ook de humoristische kant van deze film. De voorouders spelen hierdoor slechts een zeer beperkte rol, waardoor er meer aandacht gevestigd wordt op het trainingsproces en de ontwikkeling van Mulan zelf.

Sommige details uit de tekenfilm worden wel geëerd en krijgen meer diepgang. Zo is de schurk in het verhaal, Böri Khan (Jason Scott Lee (Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny)), bijna een één-op-één kopie en zo van het tekenbord naar de werkelijkheid gelopen. Maar zijn spionerende valk is vervangen door de vrouwelijke heks Xianniang (Gong Li (Hannibal Rising)). Zij is een verwijzing naar wat er kan gebeuren als je opgroeit in een samenleving die je niet accepteert zoals je bent.

Gong Li - Xianniang

Een sterke Mulan, maar waar is Li Shang?

Mulan kwam niet zonder slag of stoot op de markt. Er werd al in 2010 gesproken over een live-action verfilming. Toen al kwam er vanuit de Aziatische gemeenschap kritiek, omdat ze bang waren dat Mulan een verwesterde vorm zou aannemen. Daarom is er expliciet gezocht naar Aziatische acteurs. Ik denk dat iedereen erg tevreden kan zijn met Liu Yifei, die een vertrouwde en krachtige vertolking van Mulan neerzet.

Zoals ik al eerder benoemde, zijn er bepaalde keuzes gemaakt in deze nieuwe vorm van Mulan. Sommige daarvan begrijp ik niet helemaal. Zo zou producent Jason Reed hebben verklaard dat het personage kapitein Li Shang uit het verhaal is geschreven als reactie op de #MeToo beweging. Hij zou hebben gezegd dat een leidinggevende officier neerzetten als een lustobject voor Mulan ongepast en ongemakkelijk zou zijn. Tenslotte ontbreken de klassieke sing-a-long liedjes. Je herkent op de achtergrond soms wel wat van deze liedjes uit de tekenfilm, maar er wordt nooit gezongen. Dit wijkt af van de gebruikelijke Disney-stijl, maar werkt in deze film goed.

Mulan recensie - Yifei Liu

Duurste productie geregisseerd door een vrouw

Voordat ik begon met kijken naar de live-action Mulan, was ik erg sceptisch over het idee van deze verfilming van de tekenfilm. De tekenfilm doet veel met karikaturen en ik was bang dat dit in een live-action film weleens verkeerd zou kunnen vallen. Maar Disney heeft groots ingezet voor deze film. Het is zelfs de duurste filmproductie gemaakt door een vrouwelijke regisseur (Niki Caro (The Zookeeper’s Wife)) ooit. Wat volgt is een prachtige actiefilm, wat naar mijn mening het best tot zijn recht was gekomen in een bioscoopzaal.

Crouching Tiger Hidden Mulan

Mulan recensie: Een spektakel en een enorm gemis in de bioscoop

Nadat de filmpremière enkele keren is uitgesteld, heeft Disney besloten Mulan nu enkel op Disney+ uit te brengen. Erg jammer, want de film is een prachtig spektakel van vechtkunsten, welke mij doet denken aan Crouching Tiger, Hidden Dragon. De nieuwe Mulan is exclusief te zien tegen betaling van € 21,99, voordat de film op 4 december regulier op Disney+ verschijnt. Ik vind dit persoonlijk erg veel geld, bovenop je Disney+ abonnement. Wees dus niet getreurd als je dit geld er niet voor over hebt, je moet dan nog even geduld hebben tot de film in december beschikbaar is om te streamen. En mocht Mulan uiteindelijk toch nog in de bioscoop te zien zijn, dan zal ik daar zeker naartoe gaan om op het grote scherm nog een keer te kunnen genieten van dit spektakel!

Mulan streamt tegen betaling van € 21,99 en met abonnement op Disney+. Vanaf 4 december valt de film onder je Disney+ abonnement.

Bekijk hier de trailer:

Titel: Mulan
Regisseur: Niki Caro
Acteurs: Yifei Liu, Donnie Yen, Li Gong, Jet Li
Distributeur: Disney
Genre: Actie / Avontuur

Lees meer Modern Myths-recensies!

Mulan recensie: © 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Jet Li

Donnie Yen

Mulan recensie - Mulan

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.