Watchmen HBO serie recensie - Modern Myths

Watchmen: an HBO limited series blu-ray recensie – Vervolg vol eerbetoon

In 1986 zetten schrijver Alan Moore en tekenaar Dave Gibbons de comicwereld op z’n kop met hun twaalfdelige comicreeks Watchmen. Het verhaal over een bijzondere groep superhelden was niet te vergelijken met de avonturen van andere superheldenteams, zoals The Avengers of Justice League. Moore en Gibbons vertelden een duister en gelaagd verhaal in een alternatieve geschiedenis. Dit verhaal is de inspiratie voor de gelijknamige film uit 2009 van regisseur Zack Snyder. En alsof dat niet genoeg is, is nu ook de HBO limited series Watchmen op blu-ray en dvd verschenen. Lees in onze Watchmen HBO serie recensie hoe schrijver Damon Lindelof het verhaal voortzet. 

De Watchmen HBO serie winnen op blu-ray/dvd? Doe mee met onze Watchmen HBO serie winactie! Meer over Watchmen in de Watchmen: The Ultimate Cut recensie van André!

Al in 2015 werd er gesproken over een mogelijke Watchmen televisieserie. Vanwege het succes van de Watchmen-film van regisseur Zack Snyder benaderde HBO hem voor de eerste besprekingen. In 2017 onderhandelde de studio met Damon Lindelof (Prometheus, Lost), omdat Snyder niet meer betrokken was bij het project. Als kleine jongen kreeg Lindelof van zijn vader een aantal Watchmen comics. Hij heeft hier hele goede herinneringen aan en was gefascineerd door het verhaal. Hij wist dat hij voor altijd spijt zou krijgen als hij het aanbod van HBO niet met beide handen zou aanpakken. Voor hem is de Watchmen-serie een jongensdroom die in vervulling ging.

Who Watches the Watchmen?

Bovenstaande leuze komt verschillende malen naar voren in de graphic novel. Het is een kritische vraag die als graffiti op de muren is gekalkt. Hoeveel macht mogen superhelden hebben en wie houdt ze in de gaten? Het vraagstuk staat centraal in de Watchmen graphic novel en wederom ook in deze nieuwe serie. Je kunt de zin ook toepassen op de serie zelf, want voor wie is Watchmen: an HBO limited series nu het meeste interessant?

HBO zet in op een breed publiek. Allereerst natuurlijk de fans van de oorspronkelijke graphic novel en/of de film. Daarnaast zijn er de huidige liefhebbers van superhelden, hoewel je Watchmen niet echt kan bestempelen als een standaard superheldenverhaal. Er zit zoveel meer in. Ten slotte is de serie ook toegankelijk voor nieuwe kijkers die niet bekend zijn met het Watchmenuniversum. Voor al deze groepen bevat de serie een goed verhaal met flink wat drama en actie. Niet voor niets heeft de serie al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Voor de Emmy Awards is Watchmen: an HBO limited series zelfs genomineerd voor 26 Emmy’s.

Watchmen HBO serie recensie - Tulsa

Watchmen HBO serie recensie: Een ware sterrencast

Er is een behoorlijke sterrencast voor de serie binnengehaald. Regina King (The Leftovers, The Big Bang Theory) speelt hoofdpersonage Angela Abar  – “Sister Night”. Acteur Tim Blake Nelson (Colossal, The Ballad of Buster Scruggs, The Incredible Hulk) is Wade Tillman – “Looking Glass” – een personage dat veel weg heeft van Rorschach. Jeremy Irons (Die Hard with a Vengeance, Dungeons & Dragons, Justice League) vertolkt een andere belangrijke rol. Verder zien we nog Don Johnson (Miami Vice, Harley Davidson and the Marlboro Man, Knives Out) en Louis Gossett Jr. (Iron Eagle, The Punisher, Enemy Mine).

Watchmen HBO serie recensie - Sister Night

Watchmen, 34 jaar later…

De serie start in 1921 tijdens de Black Wall Street slachting in de stad Tulsa. Een blanke menigte valt donkere burgers en hun bedrijven aan. Er vallen honderden doden, maar in de chaos weet een jongetje met een baby te ontsnappen. In het Tulsa van 2019 lopen de gemoederen weer hoog op als de agent Charlie Sutton wordt neergeschoten door een lid van de Seventh Kavalry, een racistische groep die geweld niet schuwt. De politie, onder leiding van Chief Judd Crawford (Don Johnson), gaat de strijd aan met deze groep. Een aantal gekostumeerde helden helpt hen.

Een daarvan is Sister Night, die in het dagelijkse leven de liefhebbende huismoeder Angela Abar is. Als de stad later wordt opgeschrikt door een brute moord raakt Angela persoonlijk betrokken bij het onderzoek, waarvan de oorsprong in het verleden ligt. Watchmen: an HBO limited series speelt 34 jaar na de gebeurtenissen uit de oorspronkelijke graphic novel, maar gaat ook verder terug in de geschiedenis. Meer verklap ik niet over het verhaal. Je moet de serie gewoon kijken en ervaren.

Chief Judd Crawford

Watchmen HBO serie recensie:
Moore, Gibbons en Lindelof – wie schrijft, die blijft

Alan Moore is een excentrieke Engelse (strip)schrijver. Hij is verantwoordelijk voor een groot aantal bijzondere comics, zoals V for Vendetta, Watchmen, Batman: The Killing Joke, From Hell en The League of Extraordinary Gentleman. Veel van zijn verhalen bleven niet onopgemerkt in Hollywood en er zijn er ook een aantal verfilmd. Maar nooit volgens de visie van de schrijver. Dat kan ook niet, want Moore wil het liefst niets met het eindresultaat te maken hebben. Dit geldt ook voor de Watchmen-film en -serie. De schrijver wil zijn naam niet eens op de aftiteling zien.

Van alle comics die Moore heeft geschreven, blijft Watchmen toch wel mijn favoriet. In 1988 ontving hij voor de strip maar liefst twee Will Eisner-awards, een belangrijke prijs in de comicwereld, vernoemd naar de Amerikaanse striptekenaar Will Eisner. De prijzen waren voor de beste limited serie en de beste graphic novel. Helaas heeft Moore zich in 2019 teruggetrokken uit de comic industrie.

Rorschach

Dave Gibbons als producent

Om Watchmen te maken werkte Moore samen met de Engelse tekenaar en schrijver Dave Gibbons. Naast deze klassieker heeft Gibbons nog veel meer gedaan. Andere bekende comics van zijn hand zijn het Superman-verhaal For the Man Who has Everything, dat hij eveneens maakte met Alan Moore. Ook tekende hij voor Dark Horse de reeks Give me Liberty, in samenwerking met Frank Miller (Sin City, 300, Cursed).

In tegenstelling tot Alan Moore blijft Gibbons wel betrokken bij zijn figuren. Op de aftiteling van deze nieuwe serie wordt hij zelfs twee keer genoemd. Allereerst omdat de serie gebaseerd is op de figuren die hij mede gecreëerd heeft. Daarnaast omdat hij meewerkt als consultant producer. Wil je genieten van het tekenwerk van Gibbons, kijk dan op het derde schijfje in de box naar de feature Notes from the Watchmen Graphic Novel Artist Dave Gibbons. Hierin laat Gibbons zien wat een prachtige gave hij heeft om figuren tot leven te brengen op papier.

Ozymandias

Watchmen HBO serie recensie:
pre- en sequels door anderen

Een vervolg op Watchmen van Moore en Gibbons is er nooit gekomen. Wel gaf DC Comics nog verschillende prequels uit onder de titel Before Watchmen. In verschillende limited series wordt een personage uit de oorspronkelijke graphic novel nader belicht. Daarnaast is er nog de sequel Doomsday Clock. In dit verhaal staat het Watchmen-universum los van het DC universum. De personages uit elk universum beschouwen de personages uit het andere universum als fictief. In deze reeks zien we naast bekende Watchmen-personages ook Batman, Superman, Lex Luthor en Wonder Woman. De ideeën zijn leuk, maar zijn niet te vergelijken met het originele verhaal.

De man achter deze HBO limited series is dus Damon Lindelof. Hij is vooral bekend als schrijver van series als Lost en The Leftovers. Toen zijn naam in verband werd gebracht met Watchmen was ik in het begin sceptisch, vooral omdat ik halverwege Lost ben afgehaakt. Na het zien van Watchmen: an HBO limited series kan ik niet anders concluderen dat Lindelof het bronmateriaal van Moore en Gibbons met heel veel respect heeft behandeld. De echte Watchmen-fans zullen genieten van de vele verwijzingen naar het originele werk. Lindelof weet de serie een moderne look te geven en geeft er ook zijn eigen draai aan, zonder daarbij het Watchmen-gevoel te verliezen. De serie is een stuk minder bombastisch dan de film van Zack Snyder en bevat zelfs meer drama dan actie.

Regina King

Een realistische alternatieve geschiedenis

In de oorspronkelijke graphic novel en film staat de Koude Oorlog centraal. In deze nieuwe serie is het hoofdthema duidelijk racisme. Het is ongelofelijk hoe actueel het verhaal is. Lindelof houdt Amerika een enorme spiegel voor. Hij weet ontzettend goed werkelijkheid en fictie naadloos in elkaar over te laten lopen. Ik moet bekennen dat ik, voor het zien van deze Watchmen-serie, nog nooit van de rassenrellen in Tulsa had gehoord. Toen ik de feature 2019 New York Comic Con keek, kwam ik erachter dat deze gebeurtenis werkelijk heeft plaatsgevonden. Het is een zwarte pagina uit de Amerikaanse geschiedenis, waarover lang werd gezwegen.

Watchmen: an HBO limited series zorgt ervoor dat dit niet vergeten wordt en laat zien dat de wonden, zowel fictief in de serie als in de werkelijkheid, nog steeds niet geheeld zijn. Racisme en misbruik van macht door onder andere de politie is in Amerika helaas nog steeds aan de orde van de dag. Je krijgt ook nog een ander stukje geschiedenis te zien aan het begin van de serie, voordat de rellen uitbreken. Een jongetje kijkt in de bioscoop naar de avonturen van Marshall Bass Reeves, een ontsnapte slaaf die zich heeft opgewerkt tot de eerste Afro-Amerikaanse Marshall. Reeves wordt gezien als de inspiratie voor The Lone Ranger en Django Unchained van Quentin Tarantino. Recentelijk wordt er bij uitgeverij Sylvester een stripreeks uitgegeven die gebaseerd is op de avonturen van Reeves. Zo zie je in iedere aflevering wel echte geschiedenis naar voren komen. Net als in de graphic novel komt er ook alternatieve historie terug in de serie, zoals Amerika die de Vietnamoorlog wint en Robert Redford als president.

Hooded Justice

Watchmen HBO serie recensie:
Who Watches the Extra’s?

Ik ben dol op extra’s en wil altijd zoveel mogelijk te weten komen over de productie van een film of serie. Wil jij dat ook? Dan zit je met de blu-ray versie van Watchmen: an HBO limited series goed. Alle drie de schijfjes bevatten flink wat bonusmateriaal. Niet alle features zijn interessant en sommige hadden juist wat langer mogen duren. Maar bij elkaar geven ze een goed en divers beeld van hoe de serie tot stand is gekomen.

De eerste schijf bevat Character trailers – Sister Night, Blonde Man en Looking Glass. Hier werp je een snelle blik op de belangrijkste helden uit de serie. In It’s Raining Squids laten de makers zien hoe ze het inktvisjes laten regenen op een diervriendelijke manier. In Watchmen: Masked and Dangerous wordt er gekeken naar de complexiteit van het dragen van maskers. Heel informatief is de feature 2019 New York Comic Con. Hierin komt de volledige cast aan het woord tijdens een van de panels. Damon Lindelof vertelt over zijn liefde voor het oorspronkelijke verhaal. De acteurs vertellen wat meer over hun rol en hoe ze die hebben gekregen. In Becoming Sister Night wordt kort stil gestaan bij het personage. Watchman: Alternate History laat zien hoe de realiteit en de alternatieve realiteit in de serie door elkaar lopen.

Watchmen Tulsa politie briefing

Maskers, stunts en special effects

Op de tweede disc beginnen de extra’s met Watchmen: Unmasked, waarin dieper wordt ingegaan op het dragen van maskers. Wie is goed en wie is slecht? Wat doet het dragen van een masker met een persoon? In Andrij Parekh on Directing vertelt een van de regisseurs wat meer over de productie van de serie. De schuilkelder van Looking Glass wordt onthuld in Squid Shelter with Tim Blake Nelson. Het keiharde gevecht van Hooded Justice tegen de leden van de Ku Klux Klan wordt onder de loep genomen in Anatomy of a Fight Scene.

Op de laatste schijf worden een aantal helden uitgelicht in Immortal Vigilante – Hooded Justice Documentary en Adrian Veidt: The Colossal King Documentary. De serie bevat veel special effects en Glimpses – The Visual Effects of Watchmen laat in sneltreinvaart zien welke effecten er zijn gebruikt en hoe die tot stand zijn gekomen. Een van de mooiste extra’s is toch wel Notes from the Watchmen Graphic Novel Artist Dave Gibbons. Hierin tovert de tekenaar van de oorspronkelijke graphic novel Sister Night op papier. In de Rorschach Featurette wordt teruggekeken op de nalatenschap van een van de oorspronkelijke Watchmen. De extra’s worden afgesloten met Sadiqua Bynum Runs, Jumps en Falls For. Hierin laat de stuntdubbel van Regina King zien wat ze allemaal in huis heeft als Sister Night.

Sister Night

Watchmen HBO serie recensie:
prachtige aanvulling op het origineel

Watchmen HBO serie recensie - blu-ray packshotDamon Lindelof heeft zichzelf overtroffen met deze HBO limited series. Ik ben blij met de keuze voor een limited series en niet een nieuwe lopende serie die misschien later als een pudding in elkaar zakt. Het is echter nog niet uitgesloten of er een tweede seizoen komt van Watchmen: an HBO limited series, maar er zijn nog geen concrete plannen. De schrijver laat in het midden of hij nu de aangewezen persoon is voor een tweede seizoen, of dat er juist iemand anders met een fris idee moet komen. De serie bevat in ieder geval genoeg losse eindjes waarmee je een tweede seizoen zou kunnen starten, maar op zich is Watchmen: an HBO limited series een mooi afgerond verhaal. Daarbij heb je als kijker ook de ruimte om zelf verder invulling te geven aan het einde. Heel goed gedaan!

Watchmen : an HBO limited series is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Titel: Watchmen : an HBO limited series
Regisseurs: Divers
Acteurs: Regina King, Jeremy Irons, Tim Blake Nelson, Don Johnson
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: Blu-ray
Genre: Superhelden / drama

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths

Tulsa politiemacht

Jeremy Irons

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.