October Faction - The Familie Allen uitsnede

October Faction – Puberen met monsterjagers op Netflix

Ook dit jaar zet streaminggigant Netflix groots in op eigen, originele content. Ons fantastisch genre is daarin rijk aanwezig en in alle hoeken en gaten wordt naar bronmateriaal gezocht. Voor de nieuwe horrorserie October Faction is gekeken naar de gelijknamige comicserie van Steve Niles en Damien Worm. De basis is een familie van monsterjagers, waar Netflix een grote schep young adult-problematiek doorheen mixt. Monsters en pubers; een combinatie die zo logisch is, dat het haast eng wordt.

The October Faction comicMet het bronmateriaal van October Faction, de nieuwe Netflix Original, ben ik niet heel bekend. Maar de horrorcomicserie The October Faction van Steve Niles en Damien Worm heeft een zeer interessante opzet. De Netflix-serie pakt een aantal van de punten uit de comics, maar daar houden de overeenkomsten ook wel op. We zien een aantal personages met dezelfde naam en een paar grove lijnen in de opzet, waarna de serie zijn geheel eigen weg kiest. Dat hoeft niet altijd verkeerd uit te pakken, maar in dit geval snijdt het mes aan twee kanten. Teveel young adult-invloeden zorgen voor een onevenwichtig eindproduct.

Mysterieuze familie in een kleine gemeenschap

Fred (J.C. MacKenzie (The OA, The Irishman)) en Deloris Allen (Tamara Taylor (Altered Carbon, Serenity)) keren terug naar hun geboorteplaats voor de begrafenis van Freds vader. Hun twee kinderen Geoff (Gabriel Darku (American Gods)) en Viv (Aurora Burghart (The Stranger)) moeten in hun kielzog volgen. Fred had een problematische relatie met zijn vader en de gemeenschap van Barrington-on-Hudson heeft het ook niet zo op de steenrijke Allens. Deels jaloezie en deels het onderbewuste gevoel dat er iets niet aan ze klopt zorgt voor wrijving tussen de familie en de inwoners. Voor de buitenwereld (en hun kinderen) zijn Fred en Deloris accountants, maar in werkelijkheid zijn ze veldagenten voor de geheime organisatie Presidio.

Fred en Deloris Allen

Presidio – monsters bestaan echt

In de wereld van October Faction bestaan monsters in het echt en iemand moet de mensheid ertegen beschermen. Vampierclans, warlockfamilies, weerwolfkuddes; de laatste verdedigingslinie tegen de wezens van de nacht is Presidio. De Allens zijn al generaties verweven met deze clandestiene organisatie en reizen de hele wereld over. Nu beslissen Fred en Deloris echter pas op de plaats te houden in het dorpje en dat valt niet lekker bij hun kinderen. Dan haalt het verleden de Allens ook al snel in.

Geoff en Viv Allen

October Faction: donkere humor en tienerproblemen

October Faction heeft veel donkere humor, een scala aan verschillende monsters en een sterke bron om uit te putten. Toch voelt de serie te gehaast en te veilig aan. Er zit ontzettend veel diversiteit in de serie (wat goed is natuurlijk) maar het voelt erg gemaakt aan. Misschien ben ik gewoon niet hip genoeg om zo ‘woke’ te zijn, maar als het er zo dik op ligt, wordt het bijna irritant. J.C. MacKenzie en Tamara Taylor spelen de rol van monsterjagers goed en de chemie tussen de twee helpt wel. De tweeling Geoff en Viv gaan nog naar high school en krijgen daar te maken met typische tienerproblemen. Maar de serie gaat hier veel te veel op in, waardoor je soms het idee hebt naar een soap te kijken. Ook maken de twee pubers zeer dubieuze keuzes, wat irriteert.

October Faction - Aurora Burghart

Geen Supernatural, maar Men in Black

Gelukkig krijgen we na een wat traag begin een betere tweede helft met een verhaallijn die wel interesseert. Via de nodige flashbacks wordt ons een kijkje in het verleden van de Allens en het dorpje gegund, waardoor we steeds wat antwoorden krijgen, maar ook nieuwe vragen worden opgeroepen. Waar de comics meer doen denken aan de serie Supernatural, die ook om een familie monsterjagers draait, gaat de serie meer de kant op van de Men in Black-films. Dat komt door de toevoeging van de Presidio-organisatie die een geheime oorlog voert tegen monsters. In de comics is Presidio er niet. Toch heeft de serie een eigen identiteit waardoor het déjà vu gevoel wegblijft.

Skeletten in je kast

October Faction: guilty pleasure

Damian Kindler is de showrunner – de ontwikkelaar en schrijver – van October Faction. Hij is zeker geen onbekende met het genre. Na series als Stargate SG-1, Sanctuary en Sleepy Hollow blijft hij met October Faction in het genre. Helaas is de serie dus erg wisselvallig. Maar er is wel potentie voor verbetering, mocht Netflix ervoor kiezen de serie te verlengen. Ik zie dan graag iets minder high school drama, of in ieder geval betere high school drama, zoals Buffy the Vampire Slayer al eerder heeft laten zien. Dat zou een goede stap in de richting zijn. Tot die tijd is October Faction vooral een guilty pleasure.

October Faction streamt nu op Netflix.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2022 Modern Myths / Beeldmateriaal © Netflix

October Faction - bloedbad

Tamara Taylor en J.C. MacKenzie

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise