Paranormal recensie - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Paranormal recensie – Egyptische Netflix Original over mythologie en folklore

De Egyptische Netflix Original Paranormal speelt zich af in het Egypte van de jaren zestig. Refaat Ismail is professor in de hematologie, het medisch specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen en de lymfeklieren. Hij gelooft alleen maar in wetenschappelijk bewijs en in de wetten van Murphy. En zeker niet in het “paranormale”, terwijl hij als kind een traumatische ervaring had op dat gebied. Dan komt het bovennatuurlijke weer op zijn pad… Lees onze Paranormal recensie.

Paranormal recensie - posterParanormal is gebaseerd op de boekenserie Ma Waraa Al Tabiaa van auteur Ahmed Khaled Tawfik. Professor Refaat (Ahmed Amin) gaat in deze serie op een “ journey of doubt” waar zijn wetenschappelijk beredeneren steeds meer moet wijken voor lokale mythologie en folklore.

Depressieve professor

Ik heb me in de eerste tien minuten van de serie enorm geërgerd aan het nagesynchroniseerde Engels. Daarna heb ik verder gekeken in de originele Arabische versie. Dat is wat mij betreft een echte aanrader, want professor Refaat krijgt veel meer diepgang in zijn eigen taal.

Het karakter van Refaat is depressief; met zwarte humor kijkt hij tegen het leven aan. Hij zou in de 40 moeten zijn, maar lijkt eerder 70 door zijn hangende schouders en droopy ogen. Ook kampt hij met nogal wat gezondheidsklachten. Hij is verloofd met zijn veel jongere nichtje, Huwaida, die hem opgedrongen is door zijn zus. Refaat voert hier een inwendige strijd over. Zeker als Maggie (Razane Jammal (Djinn)) – zijn oude studiegenote uit Schotland – weer ten tonele verschijnt en er gevoelens bij hem naar boven komen die hij had onderdrukt.

Refaat en Maggie Mckillop

Paranormal recensie – Zes afleveringen, vijf mythologieën

In Paranormal vinden verschillende horror-achtige gebeurtenissen plaats, vaak met de familieleden van Refaat in de hoofdrol. Iedere aflevering heeft als hoofdthema een mythe. Zo is er de mythe van het huis, de mythe van de zwarte farao, de mythe van de Naiad (waternimfen), de mythe van de bewaker van de grot, etc. Uiteindelijk draait het allemaal om de vraag: wie of wat is het meisje Shiraz? En wat is er gebeurd in het huis van Al Khadrawy?

Paranormal recensie - Shiraz

The Ring-achtige horror

Er zit een goede dosis spanning in de serie, maar die is niet zoals je gewend bent van Amerikaanse horror story’s met de beroemde schrikeffecten. Toch blijft Paranormal een spannende serie met The Ring-achtige griezelscènes, labyrinten en moorden.

Fear the reaper

Paranormal recensie – Niet echt eng, maar wel spannend

Uiteindelijk vond ik Paranormal niet echt eng, maar er is wel voldoende spanning om het niet saai te maken. De originele taal heeft mijn voorkeur boven de nagesynchroniseerde versie. Het is leuk om een keer een Arabische serie te kijken en ik ben blij dat Netflix Paranormal in Nederland heeft uitgebracht.

Paranormal streamt nu op Netflix. Bekijk hier de trailer:

Titel: Paranormal
Regisseurs: Amr Salama en Majid Al Ansari
Acteurs: Ahmed Amin, Razane Jammal, Reem Abd El Kader
Distributeur: Netflix
Genre: Horror / fantasy

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix

Paranormal recensie - Aya Samaha als Huwaida Abdel Moniem

Refaat Ismail

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken