The Mandalorian seizoen 2 kijkgids - Modern Myths
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

The Mandalorian seizoen 2 kijkgids – Ahsoka Tano, de Darksaber en meer uit Star Wars

In 1977 verscheen de eerste Star Wars-film. De decennia daarna werd het universum hier heel ver vandaan steeds groter. Sinds Disney de rechten in handen kreeg, zijn de meeste boeken en strips geen onderdeel meer van deze wereld. Toch wordt er in Star Wars: The Mandalorian seizoen 2 veel geput uit eerdere films en series. Volg je deze niet op de voet, dan kunnen sommige knipogen in deze Disney+ serie ongemerkt langs je heen gaan. Daniel praat je daarom bij in deze The Mandalorian seizoen 2 kijkgids, zodat je straks de belangrijkste achtergrondinformatie hebt! 

Lees ook onze Modern Myths Merchandise – Star Wars: The Mandalorian.

The Mandalorian seizoen 2 winactie – posterNa onder andere de Darksaber is eindelijk Ahsoka Tano in The Mandalorian opgedoken in een live action-bewerking. Ook zijn er genoeg verwijzingen naar Star Wars: The Clone Wars en Star Wars: Rebels in de serie te vinden. Hoewel deze animatieseries zeker aan te raden zijn, snappen we dat niet iedereen de tijd heeft om ook alle animatieseries te volgen. Om al die redenen bespreken we in dit artikel de belangrijkste verwijzingen uit seizoen 2 van The Mandalorian. Het moge duidelijk zijn, ben je nog niet begonnen aan seizoen 2, let op: spoilers!

Chapter 9 – Het harnas

De eerste verwijzing in de eerste aflevering van seizoen 2 is er een die vast niet onopgemerkt is gebleven. In zijn zoektocht naar de Jedi wil de Mandalorian andere Mandalorians zoeken. Op Tatooine gaan geruchten over een Mandalorian, maar dit blijkt slechts iemand te zijn die een harnas heeft gekocht. Het betreffende harnas blijkt van Boba Fett te zijn.

In de originele Star Wars-trilogie is Boba Fett een premiejager die in opdracht jaagt op Han Solo. Wanneer misdaadbaas Jabba the Hutt besluit om Solo te voeren aan een sarlacc – een wezen dat in een zandput op Tatooine leeft – is het Boba Fett die erin belandt. Het was een teleurstellend einde voor een personage dat enorme populariteit kreeg. Toch zien we aan het einde van The Mandalorian seizoen 2, aflevering 1 iemand opduiken. Misschien was het toch de sarlacc die niet opgewassen was tegen beskar, het metaal waar de Mandalorians hun harnassen van smeden.

Boba Fett zien we als kleine jongen terug in The Clone Wars. Zijn vader vormt de genetische basis voor de Clone Troopers. In deze serie zien we hoe de jonge Boba omgaat met het verlies van zijn vader en steeds kundiger wordt als premiejager.

Boba Fett - het harnas

The Mandalorian seizoen 2 kijkgids: Chapter 10 – De spinnen

Natuurlijk zien we in The Mandalorian aflevering 2 de X-Wings, daar hoeven we niet stil bij te blijven staan. De monsterlijke krykna waren een meer opvallende verschijning. Nadat The Child besluit om een ei te openen en zijn inhoud op te slurpen, verschijnen deze spinachtige wezens die steeds groter lijken te worden. Hoewel ze in deze aflevering worden neergezet als monsterlijke gedrochten, hebben ze in Star Wars: Rebels nog een andere rol.

Zo is er een rebellenbasis op dezelfde planeet als waar de zes potige krykna leven. Hoewel hun pantser probleemloos de meeste kogels en lasers afkaatst, zijn ze wel gevoelig voor zogenoemde “sensor beacons”. De rebellen konden dus relatief veilig in hetzelfde gebied leven. Daar leert de Jedi Kanan Jarrus dat de krykna enorm gevoelig zijn voor emoties en vooral reageren op negatieve emoties. Ze kunnen slecht gecontroleerd worden door de Force, vooral door hun heftige reactie erop. Toch lukt het Kanan, door zijn gevoelens onder controle te houden, een nest van hen te betreden. Doordat de krykna hem niet als dreiging zien, vallen ze niet aan. Had de Mandalorian dat maar geweten.

Star Wars - krykna

Chapter 11 – De erfgename

Tijdens de Clone Wars leer je Satine Kryze kennen, de hertogin van Mandalore en een belangrijk figuur in wat er op Mandalore is gebeurd. Satine wilde dat er een einde kwam aan de gewelddadige historie van Mandalore, iets wat niet door het volk werd omarmt. Als vredesbewaker werd Obi-Wan Kenobi samen met zijn Jedi-meester aangesteld om haar te beschermen. Obi-Wan en Satine brachten veel tijd met elkaar door en er bloeide een romance op. Toen Satine na een burgeroorlog aan de macht kwam, namen ze afscheid van elkaar. Satine was zo gefocust op vrede dat de planeet neutraal bleef tijdens de Clone Wars. Dit ondanks aansporingen van beide kanten.

Het was uiteindelijk de terroristische Mandalorian splintergroep de “Death Watch” die met Darth Maul de planeet wist te veroveren. Toen Maul de planeet wilde opeisen, kwam er verzet. Want Mandalore moest natuurlijk van de Mandalorians blijven. De Death Watch verzette zich tegen hem en onder hen was Satines zuster Bo-Katan Kryze. Actrice Katee Sackhoff (Battlestar Galactica, Another Life) sprak niet alleen haar stem in voor de animatieserie, maar speelt het personage ook in deze aflevering van The Mandalorian.

The Mandalorian seizoen 2 kijkgids - Death Watch

Bo-Katan was regentes van Mandalore, maar deed afstand van de titel toen keizer Palpatine aan de macht kwam. Tijdens het laatste seizoen van The Clone Wars helpt Ahsoka Tano met het verslaan van Darth Maul. Niet vreemd dat Bo-Katan de Mandalorian dus doorstuurt naar Ahsoka. Veel clans op Mandalore zien Bo-Katan als de ware erfgename van de troon van Mandalore. Dit zorgt ervoor dat Bo-Katan tijdens de gebeurtenissen in Star Wars: Rebels de “Darksaber” krijgt aangeboden. We weten dat schurk Moff Gideon (Giancarlo Esposito (Breaking Bad, The Boys)) deze in The Mandalorian in zijn bezit heeft. Wat de Darksaber precies is en waarom hij zo belangrijk is voor Bo-Katan? Daar komen we zo op.

The Mandalorian seizoen 2 kijkgids - Katee Sackhoff als Bo-Katan Kryze

Chapter 12 – De M-count

Deze aflevering kom je erachter dat het bloed van “The Child” wordt gebruikt voor experimenten. De M verwijst naar “midichlorians” die voor het eerst benoemd worden in de prequel trilogie. Deze microscopische wezens zouden ervoor zorgen dat een levend wezen verbonden is met de Force. Daarom wordt de focus op Anakin gelegd, omdat zijn bloed er vol van zou zitten. Blijkbaar heeft The Child er ook genoeg.

The Mandalorian S2 - Grogu

The Mandalorian seizoen 2 kijkgids: Chapter 13 – De Jedi

Eindelijk maakt Ahsoka Tano (Rosario Dawson (Daredevil, Zombieland: Double Tap)) dan haar opwachting. Wie onze recensie heeft gelezen van Star Wars: The Clone Wars seizoen 7 weet ondertussen wel wie Ahsoka is. Er valt genoeg over dit personage te schrijven, aangezien zij een vergelijkbare reis doormaakt als Anakin met alle bijbehorende verleidingen. Een volledig artikel over dit personage is zo gevuld. Voor nu is het echter genoeg om te weten dat Ahsoka Tano een leerling was van Anakin Skywalker. Het was een idee van Yoda zelf om Anakin een Padawan (Jedi-leerling) te geven om hem zo verantwoordelijker te maken. Hij koos daarvoor iemand die al net zo direct is als Anakin zelf. De chemie tussen de twee is fantastisch en door Ahsoka’s ogen krijg je een diepere laag te zien van The Clone Wars.

Rosario Dawson als Ahsoka Tano

Richting het einde  van de serie wordt Ahsoka erin geluisd en verdacht van een aanslag. Niemand gelooft haar en Ahsoka moet zelf haar onschuld bewijzen terwijl ze opgejaagd wordt door de Jediraad. Hoewel haar dit lukt en de Jedi’s uiteindelijk hun spijt betuigen, is Ahsoka haar vertrouwen kwijt in de Jedi die ooit zo’n hoog aanzien hadden. Ze besluit hen de rug toe te keren. Tijdens de strijd om Mandalore keert ze nog even terug. Maar hierdoor raakt ze ook betrokken bij Order 66 (het bevel om alle Jedi uit te schakelen).

In Star Wars: Rebels verschijnt Ahsoka in een andere rol. Ze is een kundige vechter en heeft nieuwe lightsabers. Nu vervult ze als bijfiguur vooral een coachende rol. Aangezien zij nog heeft getraind in de Jedi-tempel is ze goed op de hoogte van de mystieke kant van de Force en ze weet dan ook regelmatig de hoofdrolspelers hierin te begeleiden. Ondanks haar vechttechnieken heeft ze haar leven te danken aan Ezra Bridger, de jonge Jedi-padawan in Star Wars: Rebels. Aan het einde van Star Wars: Rebels neemt Ezra Bridger het op tegen de grote vijand van de serie. Op zijn thuisplaneet barst het gevecht los en Ezra offert zich op, maar niet voordat hij de strijd kan beslissen. Hij en zijn aartsrivaal admiraal Thrawn verdwijnen.

De serie eindigt jaren later wanneer Ahsoka samen met Sabine Wren (ook een Mandalorian en degene die Bo-Katan de Darksaber geeft) besluit om Ezra op te sporen. Aangezien hij voor het laatst is gezien met de admiraal, verduidelijkt dat waarom Ahsoka in The Mandalorian op Corvus was. Het geeft ook wat uitleg waarom Ahsoka niet in de gelegenheid is om The Child te trainen, al kan dat ook komen door het feit dat ze lang geleden al haar rug toekeerde naar de Jediraad.

The Mandalorian seizoen 2 kijkgids - Rosario Dawson als Ahsoka Tano

Chapter 14 – De Darksaber

Natuurlijk zien we de terugkeer van Boba Fett in deze aflevering, maar voor nu focussen we ons op een minder bekend onderdeel van het Star Wars-universum: de Darksaber. Dit wapen is al op verschillende manieren opgedoken in zowel The Clone Wars en Rebels. En nu dus ook in The Mandalorian. Op de een of andere manier is hij in Moff Gideons handen beland, nadat Bo-Katan hem heeft gekregen.

Boba Fett is terug

In deze aflevering houdt Gideon de saber in de buurt van The Child alsof het een lekker snoepje is. De Darksaber is niet zomaar een wapen, maar heeft ook een belangrijke functie. In Star Wars: Rebels wordt dit goed uitgelegd in een korte animatie. Samenvattend legt het uit dat de Darksaber toebehoorde aan de eerste Mandalorian die toetrad tot de Jediraad. Deze Jedi heette Tarre Vizsla en zijn wapen werd een symbool voor leiderschap binnen zijn clan/familie. Na Tarres dood bleef zijn speciale lightsaber in de Jedi-tempel, waar hij gestolen werd door Vizsla’s familie. De leider van de Death Watch, ook een Vizsla, gebruikte het wapen tijdens de slag om Mandalore om de planeet te bevrijden, maar werd vlak na de overwinning door Darth Maul vermoord.

Hoewel de Darksaber toebehoort aan de Vizsla-clan wordt hij gerespecteerd door alle clans op Mandalore. Dit omdat het wapen eens saamhorigheid bracht. Nu vervult het dus een soort “Excalibur”rol. Nadat het wapen verloren raakte, bracht Sabine Wren (een Mandalorian uit Star Wars: Rebels) het terug naar Mandalore. Zij gaf het wapen, met toestemming van de andere clans, aan Bo-Katan Kryze. Bo-Katan moest het wapen gebruiken om de clans opnieuw te verenigen en de Empire van Mandalore te verdrijven. Hoewel we weten dat de Empire uiteindelijk verslagen wordt, weten we niet precies wat er op Mandalore is gebeurd en waarom Bo-Katan de Darksaber niet meer heeft. Wellicht dat we in The Mandalorian daar meer over te weten gaan komen.

The Mandalorian seizoen 2 kijkgids - de Darksaber

The Mandalorian seizoen 2 kijkgids – In a galaxy van Star Wars fans

Zoals je merkt, zit er nog best veel informatie achter sommige personages en voorwerpen uit The Mandalorian. Het zien van de films alleen geeft je niet alle informatie. De serie durft wel duidelijk te maken dat er meer is, zeker voor de Star Wars-fan. Zo zien we heel nadrukkelijk dat Bo-Katan vraagt naar Moff Gideon (vanwege de Darksaber) en benoemt Ahsoka Tano haar zoektocht naar Thrawn.

Gaat The Mandalorian ons antwoorden geven op het open einde van Star Wars: Rebels? Of zijn de uitspraken van Bo-Katan en Ahsoka vooral bedoelt als introductie voor de nieuwe live-action Star Wars-series Ahsoka Tano en Rangers of the New Republic? Hoe dan ook, er komen binnenkort genoeg nieuwe Star Wars-verhalen bij. Maar voor nu zitten wij op het puntje van onze stoel om te zien hoe de reis van de Mandalorian en The Child verdergaat. En mochten er nog meer verwijzingen komen naar de animatieseries, uiteraard ook in The Mandalorian seizoen 3, houd Modern Myths dan in de gaten! This is the way.

The Mandalorian is nu te zien op Disney+. Bekijk hier de trailer van seizoen 2:

Titel: Star Wars: The Mandalorian seizoen 2
Regisseurs: Divers
Acteurs: Pedro Pascal, Gina Carano, Giancarlo Esposito
Distributeur: Disney+
Genre: Sciencefiction / avontuur

Lees meer Modern Myths achtergronden!

The Mandalorian seizoen 2 kijkgids: © 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Disney

Giancarlo Esposito als Moff Gideon

The Mandalorian seizoen 2

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise
  • Films en seriesFilms en series