The Curse of La Llorona bos uitsnede
Bol AlgemeenBol Algemeen

The Curse of La Llorona – Een concept waar meer in zat

De legende van ‘La Llorona’ komt uit de Mexicaanse folklore. Een vrouw neemt wraak op haar overspelige echtgenoot door hun twee kinderen te vermoorden. De toegang tot de hemel wordt haar ontzegd, zodat ze gedoemd is huilend rond te dwalen op zoek naar haar kinderen. In The Curse of La Llorona – nu op blu-ray en dvd – maakt dit griezelverhaal deel uit van het Conjuring-universum. 

Roep de vloek over jezelf af in onze The Curse of La Llorona blu-ray/dvd Winactie!

Na The Conjuring, The Conjuring 2, Annabelle, Annabelle: Creation, Annabelle: Comes Home en The Nun is The Curse of La Llorona de zevende film die uitgebracht wordt onder de vlag van New Line Cinema, The Safran Company, Atomic Monster Productions en Warner Bros. Pictures. De film maakt onderdeel uit van het zogenaamde The Conjuring Universe en werd geproduceerd door James Wan die we kennen als regisseur van o.a. Saw, Insidious, The Conjuring en Aquaman. De filmseries van The Conjuring, The Nun, Annabelle en La Llorona vallen onder de noemer ‘shared universe’, wat wil zeggen dat alle films op zichzelf staan, maar wel degelijk onderliggende verbanden hebben. Wat The Curse of La Llorona aan dit gedeelde universum koppelt, is het feit dat acteur Tony Amendola (Once Upon a Time, Dirk Gently’s Holistic Detective Agency) de rol van Father Perez weer op zich neemt. Hij speelde deze geestelijke in Annabelle.

The Curse of La Llorona priester

Mexicaanse folklore

The Curse of La Llorona is zoals gezegd gebaseerd op de Mexicaanse folklore La Llorona waarin een vrouw wraak neemt op haar overspelige echtgenoot door hun twee kinderen te vermoorden. De toegang tot de hemel wordt haar ontzegd, zodat ze gedoemd is huilend rond te dwalen op zoek naar haar kinderen. Er gaan verschillende varianten van deze legende rond en als oorsprong wordt de meer bekende Keltische legende van de Banshee genoemd.

De film speelt zich af in 1973. De sociaal werkster Anna (Linda Cardellini (Avengers: Endgame, Bloodline, Green Book)) poogt na de dood van haar man haar twee kinderen op te voeden. Na verloop van tijd bemerkt ze verontrustende overeenkomsten tussen een zaak waaraan ze werkt en bovennatuurlijke verschijnselen die haar familie teisteren. Ze begint een onderzoek naar het verhaal van een Mexicaanse folklore-figuur die bekendstaat als ‘La Llorona’. Deze zou ooit haar kinderen hebben verloren en brengt nu, waar ze ook gaat, ongeluk met zich mee.

The Curse of La Llorona - La Llorona

Clichématig werk

Is The Curse of La Llorona een plaats in het The Conjuring-universum waardig? Nee, niet echt. Zoals hierboven beschreven is de enige link met dit gedeelde universum de rol van Tony Amendola. Flinterdun dus en niets meer dan een makkelijke marketingstrategie. Daarvoor hadden de makers het niet hoeven doen. Om een of andere manier beklijft het verhaal en de hele film als totaal niet. Hoe dat komt is lastig te zeggen. Aan het acteerwerk ligt het niet. Alle rollen worden prima vervuld. De cinematografie is prachtig, ook daar ligt het niet aan. Wellicht valt het te wijten aan het clichématige wat over de film hangt. Echt origineel is alles niet, de jumpscares zie je al van ver aankomen en dan is er nog de onhebbelijke gave van ‘personages die domme beslissingen nemen’.

De naïeve reactie van Anna, die te nonchalant reageert als haar zoon haar wijsmaakt dat de brandplekken op zijn arm door een valpartij komen, is echt ongeloofwaardig. En als dochterlief (gespeeld door Jaynee-Lynne Kinchen) het hele gezin in gevaar brengt door een actie uit te halen waarvan haar net twee minuten van tevoren verteld is dit absoluut niet te doen, ontsnapt er toch wel een zucht van irritatie. Tot slot is de gestoorde moeder die wraak wil en daarna toch het licht ziet de kers op de taart. Het rijtje clichés is compleet. Helaas, dit is allemaal niet vindingrijk te noemen.

The Curse of La Llorona kind

Prima acteerwerk en cinematografie

Maar om te zeggen dat deze film het niet waard is om aan te zien gaat erg ver. Zoals gezegd is het acteerwerk goed, filmtechnisch ziet het er allemaal prima uit en sommige scénes zijn wel degelijk spannend. Raymond Cruz (Breaking Bad, The Closer) mag credits krijgen voor zijn rol als Rafael Olvera. Hij speelt in de film een zogenaamde ‘curandero’ (een Mexicaanse medicijnman), waardoor je meteen geïnspireerd wordt meer te weten te komen over deze folklore.

The Curse of La Llorona medicijnman

The Curse of La Llorona: Magertjes

La Llorona blu-ray packshotEr staan een aantal extra’s op de dvd, maar niet veel om over naar huis te schrijven. Het zijn vooral de acteurs die aan het woord zijn en vertellen hoe leuk ze het vonden om aan deze film mee te werken. Er zijn kleine weetjes die grappig zijn, maar niets wat hout snijdt. Dan zijn er de weggelaten scènes waar ze verstandig aan gedaan hebben om die er inderdaad uit te laten. Het alternatieve einde blijft het alternatieve einde en dat is goed. Het was leuk geweest als we wat achtergrondinformatie hadden gekregen over de make-up of de manier van filmen. Helaas is het geheel aan extraatjes wat mager.

Al met als krijgt The Curse of La Llorona net een voldoende. Er had meer in dit concept gezeten en het lijkt er een beetje op alsof de makers goedkoop wilden scoren. En dat is erg jammer.

Titel: The Curse of La Llorona
Regisseur: Michael Chaves
Acteurs: Linda Cardellini, Roman Christou, Jaynee-Lynne Kinchen, Raymond Cruz
Uitgever: Warner Bros Home Entertainment
Medium: Blu-ray, dvd
Genre: horror

Modern Myths service: koop The Curse of La Llorona op Bol.com

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

The Curse of La Llorona angstThe Curse of La Llorona bad

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series