Raised by Wolves recensie - Modern Myths

Raised by Wolves recensie – Niche sciencefictionserie van Ridley Scott

Regisseur Ridley Scott maakt zijn entree op HBO Max met zijn scifi-serie Raised by Wolves. De man maakt al zeker vijfenveertig jaar films waar je naar uit kunt kijken. En met films als Blade Runner en Alien op zijn naam is hij zeker niet onbekend met sciencefiction. Nu is er dus een sciencefictionserie met veel mythologische en religieuze verwijzingen naar een nieuwe (of eigenlijk laatste) kans voor de mensheid. Lees onze Raised by Wolves recensie!

Raised by Wolves recensie - PosterOp aarde is het een behoorlijk zooitje geworden. De mitraïsten zijn religieuze fanatiekelingen die een zonnegod genaamd Sol vereren. De atheïsten geloven niet en hebben een behoorlijke oorlog ontketend die uiteindelijk het einde van de wereld betekent.

Wie de schuldige is voor de apocalyps blijft in het midden, maar beide kanten doen hun best om de mensheid te laten voortbestaan. Een atheïstische hacker heeft twee androïden van mitraïstische makelij opnieuw geprogrammeerd en met twaalf menselijke embryo’s in een snel schip naar Keppler 22b gestuurd.

Raised by Wolves seizoen 1

Leven buiten de aarde

Keppler 22b bestaat overigens echt en is een van de planeten waar leven als op aarde in principe mogelijk is. De twee androïden genaamd Mother (Amanda Collin (Undtagelsen)) en Father (Abubakar Salim (Jamestown)) komen aan. Terwijl Father werkt aan landbouw en beschutting, worden de eerste zes embryo’s door Mother als in een soort broedmachine volgroeid.

De familie maakt kennis met de gevaren van de planeet en dertien jaar later komt daar een ark aan. Voor de mitraïsten was het namelijk geen optie om androïden te sturen, want kinderen op laten voeden door robots, druist in tegen hun religie.

Travis Fimmel als Marcus, Niamh Algar als Sue en Matias Varela als Lucius

Raised by Wolves recensie – Religieuze symboliek en mythologie

Raised by Wolves is doorspekt van religieuze symboliek. Niet alleen het feit dat Mother en Father een equivalent zijn van Adam en Eva natuurlijk, maar ook de dingen als de ark en de grote skeletten van serpenten die over de gehele planeet verspreid liggen. Maar ook de mythologie komt er flink in voor. Met name de legende van Romulus en Remus; de twee broers die gezoogd werden door een wolvin en later Rome stichtten.

De serie moet het dan ook niet van zijn actiescènes hebben. Het is vooral het mysterie en de filosofische vraagstukken die het interessant maken. Natuurlijk is het wel Ridley Scott, dus de actiescènes zijn wel degelijk aanwezig en zijn heftig. Maar ze hebben altijd een plek en doel in het verhaal. De serie past ook helemaal in het sciencefictionstraatje waarin Scott met Prometheus en Alien: Covenant de laatste jaren zijn verhalen vertelt.

Raised by Wolves - Mother

Is menselijkheid aan te leren?

De twee androïden stelen in Raised by Wolves seizoen 1 de show. Father is geprogrammeerd om flauwe “dad jokes” te vertellen en het gezin te beschermen, maar Mother blijkt meer in haar mars te hebben dan aanvankelijk gedacht. Mede hierdoor ontstaat een bepaalde wrijving en de discussies tussen de twee zijn haast menselijk te noemen. Maar door de kilte van hun AI-brein en technische termen is het haast komisch.

Wel schept het een interessant vraagstuk over menselijkheid en of dit aan te leren is. Door de komst van de mitraïsten komt er, naast de gevaren van de planeet zelf, een hele andere dynamiek in hun bestaan. In de ogen van de androïden is religie een groot gevaar voor de kinderen. En in de ogen van de mitraïsten zijn de twee androïden een groot gevaar voor de kinderen en de ark.

Raised by Wolves recensie

Raised by Wolves recensie – Een groot geheim

Buiten dat, zijn er aan boord van de ark – die er dertien jaar over gedaan heeft om te arriveren – ook de nodige dingen gebeurd. In die jaren hebben de reizigers namelijk genoten van een simulatiewereld, terwijl ze zelf in cryoslaap lagen.

Iedereen heeft dus dertien jaar aan ervaringen en kennis, terwijl hun lichaam niet ouder is geworden. Daarnaast hebben twee van de mitraïsten – Marcus (Travis Fimmel (Vikings, Warcraft: The Beginning)) en Sue (Niamh Algar (Censor)) – een groot geheim dat bijzonder lastig te houden is, nu de ark aangekomen is op zijn bestemming.

Travis Fimmel als Marcus

Nihilistisch en fantastisch

De serie ziet er fantastisch uit. Er is geen euro bespaard op de CGI of de set design. Het is allemaal wel vrij bleek, maar het verhaal is dan ook aardig nihilistisch. Al is er altijd wel sprake van een sprankje hoop.

Wat wel een nadeel is van de hoge kosten, is dat seizoen drie nog niet is aangekondigd. Raised by Wolves is behoorlijk niche, maar hopelijk trekt het toch genoeg fans om dat derde seizoen te laten maken.

Ethan Hazzard als Hunter en Abubakar Salim als Father

Raised by Wolves recensie – Steeds een aflevering meer kijken

Alles bij elkaar kent de serie misschien wat problemen met het tempo, maar toch zullen de tien afleveringen – die allemaal zo rond een uur inklokken – je verleiden er steeds toch nog eentje meer te kijken dan je aanvankelijk van plan was. Ook zal de cliffhanger je licht verbaasd achterlaten, maar gelukkig is seizoen twee ook te zien op HBO Max!

Raised by Wolves streamt nu op HBO Max. Bekijk hier de trailer:

Titel: Raised by Wolves
Regisseurs: Ridley Scott, Luke Scott, Sunu Gonera
Acteurs: Amanda Collin, Abubakar Salim, Travis Fimmel, Niamh Algar
Uitgever: HBO Max
Medium: HBO Max
Genre: Sciencefiction

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © HBO Max

Raised by Wolves - HBO Max

Jordan Loughran als Tempest

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.