Samaritan recensie - Modern Myths
BoekenBoeken

Samaritan recensie – Een barmhartige Samaritaan op leeftijd

Sylvester Stallone als superheld. Zo hebben we hem nog niet eerder gezien, althans niet zoals in Samaritan. In deze Prime Video-film speelt Stallone een uitgebluste held die het vertrouwen in de mensheid is kwijtgeraakt. Prime Video benadert het populaire superheldengenre vanuit een andere invalshoek dan we gewend zijn van bijvoorbeeld Marvel of DC. Lees in onze Samaritan recensie hoe ze hier helaas slechts deels in slagen…

De laatste jaren worden we overspoeld door superhelden. Marvel heeft tijdens de San Diego Comic Con de plannen bekend gemaakt voor alweer Phase Five van hun Marvel Cinematic Universe en het is niet normaal wat er nog allemaal aan zit te komen. Ook vanuit DC kunnen we een aantal grote projecten verwachten. Toch word ik nog altijd enthousiast als er een nieuw superheldenproject wordt aangekondigd. En helemaal als Sylvester Stallone daaraan meedoet.

Stallone heeft in zijn carrière natuurlijk verschillende helden gecreëerd, echter zonder superkrachten. Maar de 76-jarige acteur is niet onbekend met het superheldengenre. In 2017 speelde hij namelijk al een kleine rol in Guardians of the Galaxy Vol. 2 en in 2021 leende hij zijn stem aan King Shark in The Suicide Squad.

Toch moet ik na het kijken van Samaritan constateren dat deze nieuwe held niet helemaal past in het iconische rijtje van Rocky Balboa, John Rambo, Marion Cobretti of Barney Ross.

Sylvester Stallone als Joe

Samaritan en Nemesis, een dolle tweeling

In Granite City woonde ooit een tweeling met superkrachten: Samaritan en Nemesis. Ze groeiden verschillend op, want waar Samaritan mensen wilde helpen, probeerde Nemesis de stad in chaos te storten. Tijdens een gevecht tussen de broers in een energiecentrale komt de tweeling om het leven.

Dat is nu 25 jaar geleden, maar toch blijven de inwoners van Granite City geloven dat Samaritan nog leeft. Dat geldt ook voor de dertienjarige Sam Cleary (Javon ‘Wanna’ Walton (The Umbrella Academy)) die samen met zijn moeder in een arme wijk van de stad woont. Hij is fan van de superheld en is ervan overtuigd dat hij nog leeft. Aan de overkant van hun flat woont vuilnisman Joe (Stallone) en volgens Sam moet hij Samaritan zijn.

Sylvester Stallone als Joe en Javon 'Wanna' Walton als Sam Cleary

De strijd tegen het kwaad en zichzelf

Als Sam op een dag wordt lastiggevallen door een straatbende, wordt hij gered door Joe. Sam is er nu helemaal van overtuigd dat Joe de doodgewaande Samaritan is. Hij bestookt de oude man met allerlei vragen, die daar echter niet op ingaat.

Ondertussen komt de plaatselijke crimineel Cyrus (Pilou Asbæk (Overlord, Game of Thrones, Uncharted)) in het bezit van de voorhamer van Nemesis. De superschurk stopte destijds al zijn haat in het wapen om zijn broer te verslaan. Nu probeert iemand dus opnieuw Granite City in chaos te storten. Als Sam hierbij ook nog eens gevaar loopt, is het tijd voor Joe om zijn verleden te confronteren en opnieuw de strijd aan te gaan met het kwaad en zichzelf.

Sylvester Stallone als Joe en Pilou Asbæk als Cyrus

Samaritan recensie – Geen ingewikkeld verhaal

Het verhaal van Samaritan is simpel. Regisseur Julius Avery (Son of a Gun, Overlord) laat aan het begin van de film direct zien waar het om draait: De strijd tussen goed en kwaad. In dit geval dus de tweeling Samaritan en Nemesis die elkaars tegenpolen zijn. De zoektocht naar de doodgewaande held duurt ook niet lang. Het is al snel duidelijk dat Stallone de man is met superkrachten.

Somber en verbitterd gaat Joe door het leven, maar toch weet Sam iets aan te wakkeren dat hij al lang niet heeft gevoeld. Stallone zet de getroebleerde held goed neer en ook de enthousiaste Walton doet het goed als kleine crimineel. Beide personages worden goed uitgewerkt, maar de samenkomst is natuurlijk allemaal wel heel toevallig.

Samaritan in kostuum

Stallone laat zien wat hij kan

Ook de slechteriken spreken me minder aan. Cyrus en zijn bende zijn eendimensionaal en inwisselbaar. Ook hun beweegredenen zijn me niet helemaal duidelijk. Gelukkig maakt de actie een heleboel goed. Vooral aan het einde van de film laat Stallone nog eens goed zien wat hij allemaal nog kan.

In een online interview met Stallone waar Modern Myths bij aanwezig was, vertelde de acteur over de parallellen tussen Samaritan en het echte leven. Als je ouder wordt, kun je last krijgen van het “oude mannen-syndroom”. Je denkt alles wel gezien te hebben en staat cynischer in het leven. Het is dan goed om je door de jeugd uit je comfortzone te laten halen. Zij herinneren je eraan welke kwaliteiten je hebt en wat je nog voor iedereen betekent. Net als Joe in deze superheldenfilm ook leert.

Samaritan - Modern Myths

Samaritan recensie – Samaritan in comics

Samaritan comicSamaritan wordt gebracht als een Prime Video Original Movie, maar het verhaal is niet helemaal nieuw. In 2014 verschenen er al twee gelijknamige comics van de hand van Bragi F. Schut, Marc Olivent en Renzo Podesta. Deze werden uitgegeven door Mythos Comics.

De comics zijn echter weer gebaseerd op een zogeheten “spec-script”. Dat is een script of screenplay dat wordt geschreven in de hoop later opgepakt te worden door een filmstudio. Het script was er dus al voordat de comics werden gepubliceerd, maar het duurde vervolgens nog een paar jaar voordat Samaritan op Prime Video verscheen.

Nog meer Samaritans

Astro City Special - SamaritanEen compleet andere Samaritan is de held uit de Astro City-serie van Kurt Busiek. Hier is Samaritan een sterke held in een rood kostuum die verdacht veel op Superman lijkt. De serie werd destijds onder Image Comics uitgegeven en loopt nog steeds.

Ook hebben we nog een The Samaritan van Victor Dandrige en Ben McKinzie. Deze underground comic heeft wel veel overeenkomsten met Samaritan. Ook hier neemt een mysterieuze held zijn intrek in een flat in een criminele achterbuurt. Vervolgens lijkt hij daar orde op zaken te stellen. Mocht je dus meer willen lezen over Samaritan (of een vergelijkbare held), dan weet je in ieder geval waar je wel of niet naar moet kijken.

Sylvester Stallone is Samaritan

Samaritan recensie – Jong geleerd, oud gedaan

Samaritan zal het superheldengenre niet veranderen, maar is wel verfrissend met zijn donkere toon en harde actie. Dit is Stallone met de paplepel ingegoten. Natuurlijk heeft hij in zijn carrière laten zien dat hij ook over andere kwaliteiten beschikt, maar het liefst wil je hem gewoon in actie zien.

In dat opzicht krijg je met Samaritan precies wat je wilt. Het is een uitstekende superhelden popcornfilm die je op je gemak kunt bekijken op Prime Video. Ook al is het verhaal op zich dus niet supersterk.

Samaritan streamt nu op Prime Video. Bekijk hier de trailer:

Titel: Samaritan
Regisseur: Julius Avery
Acteurs: Sylvester Stallone, Javon ‘Wanna’ Walton, Pilou Asbæk, Dascha Polanco
Uitgever: Amazon
Medium: Prime Video
Genre: Superhelden

Lees meer Modern Myths-recensies!

Samaritan recensie: © 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Prime Video

Moises Arias als Reza

Dascha Polanco als Tiffany Cleary

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.