The Suicide Squad recensie - Modern Myths
BoekenBoeken

The Suicide Squad recensie – Gestoorde superschurkenfilm uit het brein van James Gunn

Het leek in 2018 heel even voorbij te zijn met de carrière van de eigenzinnige regisseur James Gunn, nadat hij in opspraak raakte over oude tweets. Marvel Studios ontsloeg hem op staande voet, maar het duurde niet lang voordat hij werd aangenomen door hun grootste concurrent DC Comics. Aangezien Gunn ervaring had met een zooitje ongeregeld in Guardians of the Galaxy, mocht hij zich nu ontfermen over een nog groter zooitje ongeregeld: The Suicide Squad. Lees in onze The Suicide Squad recensie hoe bijzonder goed dat heeft uitgepakt! 

Zelf op missie naar de bioscoop? Doe mee met onze The Suicide Squad winactie en win vrijkaartjes!

The Suicide Squad recensie - PosterRegisseur James Gunn is terug! De man achter Guardians of the Galaxy, Slither en Guardians of the Galaxy Vol. 2 raakte in 2018 in opspraak over oude tweets. We gaan hier verder niet op in, maar het was voor Marvel genoeg reden om de succesvolle regisseur op staande voet te ontslaan. Maar al snel werd hij opgepikt door Warner Bros en DC Comics om een nieuw actiespektakel rond de Suicide Squad te creëren. En je kunt zien dat Gunn zijn tanden in dit project heeft gezet.

Niet alleen nam hij de regie voor zijn rekening, maar schreef ook het verhaal. Het mag duidelijk zijn dat Gunn een passie heeft voor het genre, want het plezier spat van het scherm af. DC heeft er goed aan gedaan de regisseur binnen te halen en inmiddels is Marvel ook teruggekomen op hun eerdere besluit. James Gunn mag gewoon Guardians of the Galaxy Vol. 3 afmaken. Maar eerst is het tijd voor Bloodsport, Harley Quinn, Peacemaker en andere (obscure) superschurken om je uit je bioscoopstoel te blazen!

Colonel Rick Flag, Bloodsport en Peacemaker

Dodelijke missies voor strafvermindering

In de gevangenis Belle Reve zitten de allerergste superschurken gevangen. Het is Amanda Waller (Viola Davis (The Help)) die deze gevangenen regelmatig – soms onder lichte dwang – inzet voor geheime en dodelijke missies onder de naam “Task Force X”. Ook bekend als “The Suicide Squad”.

Dit keer heeft Waller een nieuw team samengesteld. Je ziet onder andere Bloodsport (Idris Elba (Thor: Ragnarok)), Peacemaker (John Cena (Bumblebee)), Savant (Michael Rooker (The Walking Dead)), Captain Boomerang (Jai Courtney (Terminator Genisys)), Ratcatcher 2 (Daniele Melchior), Polka-Dot Man (David Dastmalchian (Dune)), King Shark (Sylvester Stallone (The Expendables)) en natuurlijk Harley Quinn (Margot Robbie). Zij is na Birds of Prey toch weer in de boeien geslagen. Deze bonte groep superschurken wordt gedropt op het eiland Corto Maltese. Ze moeten daar afrekenen met de gevaarlijke president-generaal Silvia Luna (Juan Diego Botta) die onlangs een coupe heeft gepleegd.

The Suicide Squad - They are dying to save the world

The Suicide Squad recensie – Goed gedrag helpt niet

Natuurlijk loopt de missie in het honderd en blijkt er meer aan de hand te zijn met hun opdracht. Het is aan kolonel Rick Flag (Joel Kinnaman (RoboCop (2014), Altered Carbon)) om de leden van het Suicide Squad in toom te houden.

Dat gaat niet makkelijk, want iedereen staat elkaar constant naar het leven. Niet alleen de vijanden zijn levensgevaarlijk, maar dus ook het team zelf. Met goed gedrag wordt in The Suicide Squad geen strafvermindering verdiend…

John Cena als Peacemaker en Joel Kinnaman als Colonel Rich Flag

Reboot of sequel?

In 2016 was de eerste Suicide Squad een financieel succes. De onorthodoxe “helden” vielen goed in de smaak bij het publiek. De film had een uitstekende cast met Will Smith als Deathshot en Jared Leto als een zeer originele Joker. Maar het was Margot Robbie die de show stal als fan favorite Harley Quinn. Haar optreden was zo succesvol dat ze in 2020 zelfs haar eigen film kreeg: Birds of Prey.

The Suicide Squad sluit overigens goed aan op de (haast) gelijknamige film uit 2016. Dit geldt ook voor Birds of Prey, alleen geeft James Gunn aan dit deel geheel zijn eigen draai. Hij laat hiermee zijn veelzijdigheid als schrijver en regisseur zien. Zijn The Suicide Squad kun je zowel los als in continuïteit kijken. De film maakt deel uit van het “DC Extended Universe” en het is niet vervelend dat we met een bijna compleet nieuw team te maken hebben. Gelukkig is Harley wel van de partij, met nog een aantal andere bekende figuren uit het origineel. Daarnaast bevat het bizarre verhaal nog veel meer kleurrijke personages.

Margot Robbie als Harley Quinn in The Suicide Squad

The Suicide Squad – van Silver Age tot Celluloid

The Brave and the Bold 25 - 1955
The Brave and the Bold #25 (1955)

Een gemiddelde comic fan zal er niet van opkijken, maar de Suicide Squad gaat al een tijdje mee in de comicindustrie. De eerste keer dat het team op papier verscheen was in 1955, in het 25e nummer van de DC Comics verzamelserie The Brave and the Bold. Het team had toen nog niet de opzet uit de films of de recente comics. Aan het roer van het zelfmoordteam stonden schrijver Robert Kanigher en tekenaar Ross Andru. Deze laatste maakte later furore als de tekenaar van Spider-Man.

The Suicide Squad Trial by Fire - John Ostrander
The Suicide Squad: Trial by Fire – John Ostrander

In de jaren ’80 was het schrijver John Ostrander die in de Legends-miniseries het team zijn huidige opzet gaf. Hier werden de superschurken door de regering ingezet voor onmogelijke missies. Hun optreden was een succes en er volgde zelfs een lopende serie onder de titel Suicide Squad. In de loop der jaren is er natuurlijk veel veranderd. Het is logisch dat een comic met de titel Suicide Squad regelmatig op zoek moet gaan naar nieuwe leden. Gelukkig zitten er in de gevangenis Belle Reve genoeg kandidaten.

Let in The Suicide Squad trouwens op een zeer leuke easter egg: Doctor Fitzgibbon – hoofdarts in Belle Reve – wordt gespeeld door John Ostrander zelf!

Michael Rooker als Savant
Michael Rooker als Savant en John Ostrander als Doctor Fitzgibbon

Harley Quinn in de squad

Harley Quinn maakte overigens pas in 2011 haar debuut in het team. Ze deed dit tijdens de reboot van de serie in het New 52 tijdperk, gemaakt door schrijver Adam Glass en tekenaars Federico Dallocchio en Ransom Getty. Helaas is hier in Nederland maar één deel van vertaald door RW Uitgeverij. Maar gelukkig zijn de comics in het Engels in verschillende edities verkrijgbaar.

In deze reeks stuurt Amanda Waller de groep er opnieuw op uit. Deadshot, Harley Quinn en King Shark nemen in de serie een prominente rol in. Met de komst van de film mag in 2021 natuurlijk een nieuwe reeks – inmiddels volume 7 – niet ontbreken.

Sylvester Stallone is King Shark

The Suicide Squad recensie – James Gunn zoekt de grenzen op

The Suicide Squad is een uitstekend voorbeeld van een film die laat zien hoe belangrijk een regisseur is. De eerste film uit 2016 was goed. Regisseur David Ayer (Bright) maakte een lekkere duistere actiefilm met behoorlijk wat zwarte humor. Veel fans hoopten dat deze setting werd voortgezet in Birds of Prey, maar helaas had regisseuse Cathy Yan (Dead Pigs) een hele andere visie. De onderliggende boodschappen in die film lagen er zo dik bovenop, dat de film een beetje smaakte als cola zonder prik.

Met James Gunn aan boord komen de leden van The Suicide Squad echter weer helemaal tot hun recht. Waar hij in Guardians of the Galaxy nog een beetje werd tegengehouden door de PG-13 rating (in Nederland 12 jaar en ouder), mag hij in The Suicide Squad volledig losgaan. En dat doet hij ook! Met een flinke dosis humor legt Gunn met gemak een stad in puin, waarbij niet wordt gekeken op een aantal mensenlevens. Hij komt er mee weg, mede omdat de film ondanks alle dood en verderf op een absurde manier veel plezier uitstraalt.

The Suicide Squad recensie

Oude en nieuwe leden

Een aantal acteurs uit het origineel zien we zoals gezegd terug. Allereerst is dat Viola Davis als de ijskoude en keiharde Amanda Waller. Van het originele team zijn eigenlijk alleen nog Margot Robbie, Jai Courtney en Joel Kinneman over. Gunn laat in het midden waar de andere leden zijn gebleven. De rol van Deadshot zou eerst overgenomen worden door Idris Elba, maar uiteindelijk speelt hij het nieuwe personage Bloodsport.

Het is ook leuk om te zien dat Gunn graag met dezelfde mensen werkt. We zien Michael Rooker uit Guardians of the Galaxy als de schurk Savage. Uit diezelfde Marvel-film wilde Gunn dat Dave Bautista de rol van Peacemaker op zich zou nemen. Helaas was zijn agenda overvol (hij ging Army of the Dead maken). Daarom werd er een beroep gedaan op een andere WWE-worstelaar: John Cena. Natuurlijk mag broer Sean Gunn (de acteur die Rocket Raccoon op de set speelde) ook niet ontbreken. Wie me opviel in de begintitel was Sylvester Stallone. Pas later had ik door dat hij de stem van King Shark doet. Je moet je koppie er dus goed bijhouden, want de film bevat heel veel leuke, unieke, bizarre, bekende en minder bekende schurken uit het DC Universe.

Idris Elba als Bloodsport en Peter Capaldi als The Thinker

The Suicide Squad recensie – Actie in de overtreffende trap

Voorlopig heeft James Gunn het nog lekker druk en laat hij ook het DC Universe nog niet in de steek. Er wordt namelijk gewerkt aan een spin-off serie van een van de personages van het Suicide Squad, namelijk Peacemaker (John Cena). Gunn gaat maar liefst vijf afleveringen regisseren. Gezien het personage en het feit dat de serie wordt uitgezonden op HBO Max, zal het er niet zachtjes aan toegaan. Daarna keert Gunn terug naar Marvel voor nieuwe avonturen van de Guardians of the Galaxy.

Met The Suicide Squad weet James Gunn zichzelf te overtreffen. Hoe goed Guardians of the Galaxy ook is, ik hou ervan als verhalen van superhelden of -schurken zich gewoon afspelen op de aarde. Daarnaast is het heerlijk dat het creatieve brein van Gunn niet wordt gehinderd door allerlei regeltjes en leeftijdsbeperkingen. En dat is duidelijk te zien in deze film!

The Suicide Squad draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Suicide Squad
Regisseur: James Gunn
Acteurs: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Sylvester Stallone, Peter Capaldi
Uitgever: Warner Bros
Genre: Superschurken / Actie

Lees meer Modern Myths recensies!

The Suicide Squad recensie: © 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros

Idris Elba als Bloodsport en John Cena als Peacemaker

The Squad in de sneeuw

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.