Uncharted recensie - Modern Myths

Uncharted recensie – Tom Holland als videogameheld Nathan Drake!

In Uncharted speelt Tom Holland (Spider-Man: Homecoming) de videogameheld Nathan Drake. De Uncharted gameserie van ontwikkelaar Naughty Dog wordt uitgegeven door Sony en is een avontuurlijke combinatie van historische fictie, fantasy en folklore. Een prima recept voor een film dus. Maar ja… films gebaseerd op games weten niet altijd de juiste snaar te raken. Toch ging André vol goede moed naar de bioscoop. Lees in zijn Uncharted recensie of dit actie-avontuur de moeite waard is om je PlayStation een avondje voor uit te laten staan. 

Zelf op avontuur naar de bioscoop? Doe mee met onze Uncharted winactie!

Uncharted recensie - PosterEen filmpremière in Pathé Schouwburgplein Rotterdam in plaats van Pathé Arena Amsterdam? Dat mogen ze vaker doen! Sony en Universal organiseerden de première van Uncharted en gamelocatie Go!Gaming bood de mogelijkheid Uncharted 4: A Thief’s End te spelen voordat de daadwerkelijke film begon. Nu ben ik al een poosje niet thuis in de meest recente games, dus dat kwam goed uit!

In de Go!Gaming-zaal in Pathé Schouwburgplein staat een indrukwekkende rij high-end gaming pc’s. Ook zijn er de nodige PlayStation 5 consoles met daarop de Uncharted-game. Inmiddels bestaat die gameserie uit zo’n acht spellen en is het dus onmogelijk om mijn achterstand in een uurtje in te halen.

Uncharted recensie - premiere met game
De première van Uncharted in Pathé Schouwburgplein (Foto: Bart van der Putten fotografie)

Mijn innerlijke gamer ontwaakt

Toch verloor ik mezelf al snel in de wereld van Nathan Drake. Aangezien ik mezelf ondertussen al een beetje tot de oldtimers mag rekenen, mag ik zeggen dat Tomb Raider in “mijn tijd” een behoorlijke revolutie betekende. Uncharted doet die sfeer even dunnetjes over met ontzettend goede graphics en een verhaallijn die zich ontvouwt als een goed geschreven serie.

Mijn innerlijke gamer werd daardoor al snel weer wakker. Dit tot grote angst van mijn vrouw, die dat gevoel daarom ook meteen weer neer knuppelde. Het event werd aan elkaar gepraat door YouTuber Kwebbelkop en Marcella de Bie en het publiek bestond, naast de pers, natuurlijk uit de nodige BN’ers. Na de console met moeite losgelaten te hebben, mochten we de zaal in voor het hoofdevenement.

Tom Holland als Nathan Drake

Uncharted recensie – Weesjongen in constante problemen

Uncharted volgt dus de avonturen van Nathan Drake, gespeeld door Tom Holland (Spider-Man: No Way Home, Onward). Maar ook Victor “Sully” Sullivan, gespeeld door Mark Wahlberg (Transformers: The Last Knight, Scoob!) krijgt een hoofdrol in deze film van regisseur Ruben Fleischer (Venom, Zombieland: Double Tap).

Nathan is een weesjongen die met zijn oudere broer Sam steeds in de problemen komt. Als de twee voor de zoveelste keer door de politie naar het weeshuis worden gebracht, vlucht zijn oudere broer weg voor hij de gevangenis in moet. Sam gaat op zoek naar de schat van Magellaan en belooft Nathan op te halen als hij oud genoeg is.

Mark Wahlberg als Victor Sullivan

Op zoek naar de schat van Ferdinand Magellaan

Jaren later werkt Nate echter in een dure bar, waar hij af en toe zijn vingervlugheid gebruikt om een beetje te zakkenrollen. Hij heeft, op wat ansichtkaarten na, al jaren niets meer van zijn broer gehoord. Maar dan komt Sully in zijn leven en lokt hem met informatie over zijn broer mee in een avontuur dat van indrukwekkende locatie naar nog indrukwekkendere locatie springt. De inzet is de schat van Ferdinand Magellaan.

Deze Portugese ontdekkingsreiziger leidde voor Spanje de eerste reis rond de wereld. Zijn expeditie vertrok met vijf schepen, maar er kwam slechts één terug na een succesvolle rondvaart. Zelf haalde Magellaan het einde niet en stierf ergens in de Filipijnen door een bamboespeer.

Mark Wahlberg en Tom Holland in Uncharted

Uncharted recensie – Twee schepen vol goud

In Uncharted zijn er echter enkele bemanningsleden die ergens twee schepen vol goud hebben verstopt. De huidige geschatte waarde hiervan valt ergens rond de vijf miljard dollar. De aanwijzingen over waar deze schat ligt verstopt, zijn een grote puzzel.

Sully denkt dat Nathan en zijn broer Sam de sleutel hebben. Er is echter een klein detail: Sam was de partner van Sully, maar verbrak alle contact na een gebeurtenis. Dit verhaal haalt Nathan over om met Sully op zoek te gaan naar de schat en zijn broer.

Tati Gabrielle als Braddock

Meerdere kapers op de kust

Natuurlijk zijn er meer kapers op de kust. In dit geval de in- en inslechte Spanjaard Santiago Moncada (Antonio Banderas (Puss in Boots, The Legend of Zorro)). Hij ziet zich als enige rechtmatige eigenaar van het fortuin, omdat zijn familie de reis van Magellaan eeuwen geleden heeft bekostigd.

Zijn leger huurlingen staan onder leiding van femme fatale Braddock (Tati Gabrielle (The 100, Chilling Adventures of Sabrina)) die over lijken gaat om te krijgen wat ze wil. Maar ook de goudzoeker Chloe Frazer (Sophia Ali (Truth or Dare)) is naarstig op zoek naar de schat…

Antonio Banderas als Santiago Moncada

Green screen actie spektakel

Uncharted is precies wat je verwacht van een film gebaseerd op een PlayStation-spel. Het is een gigantisch green screen actie-avonturen spektakel dat leent van Indiana Jones, National Treasure en ergens ook een beetje van James Bond.

Tom Holland heeft daarbij flink wat uren bij zijn personal trainer gemaakt voor de nodige buikspieren en hij doet echt zijn best. Mark Wahlberg speelt echter op de automatische piloot. Dat is op zich niet erg, maar het blijft allemaal erg veilig. Alleen Sophia Ali lijkt te beseffen dat ze het allemaal niet al te serieus moeten nemen.

Uncharted recensie

Uncharted recensie – Popcornvermaak volgens de formule

Nu was ik, zoals gezegd, totaal niet bekend met de Uncharted-games. Ik keek de film dus onbevooroordeeld, zonder last te hebben van enige voorkennis. Wat dan overblijft is een grappige film met Tom Holland die veel van zijn stunts zelf doet, maar nu zonder masker. En daarnaast natuurlijk ontzettend veel spektakel in exotische settings. Het gaat van tropische eilanden en Italiaanse steden naar zwaarbeveiligde veilinghuizen. Echt alles wordt uit de kast gehaald.

Wat Uncharted echter wel mist is een hart. Het verhaal verloopt volledig volgens de formule die een vervolg veilig zal stellen. Deze actiefilm is prima voor een avondje popcornvermaak, maar uiteindelijk blijf je vooral achter met een verlangen naar de videogames zelf.

Uncharted draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: Uncharted
Regisseur: Ruben Fleischer
Acteurs: Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Tati Gabrielle
Uitgever: Universal Pictures / Sony Pictures
Genre:
Avontuur / Fantasy

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal Pictures

Tom Holland is Nathan Drake in Uncharted

Sophia Ali als Chloe Frazer en Tom Holland als Nathan Drake

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.