Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Openingsbeeld
Bol AlgemeenBol Algemeen

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – nieuwe locatie, zelfde speelse sfeer

Bordspellen worden steeds mooier en uitgebreider. Hele fantasiewerelden komen tot leven op je keukentafel en het is dan ook geen wonder dat meer en meer mensen ze (her)ontdekken. Ook tijdens het Spellenspektakel 2019 zag je dat terug, in een tot aan de nok toe gevulde hal van de nieuwe locatie: de Jaarbeurs Utrecht. Loop schouder-aan-schouder met ons mee in dit Modern Myths Spellenspektakel 2019 sfeerverslag van Jeroen en Yvette!

Door Jeroen Geelhoed en Yvette Wolters

De afgelopen jaren vond het Spellenspektakel plaats in het Beursgebouw Eindhoven, maar dit jaar streek de vrolijke kijk-, speel- en koopbeurs afgelopen 9 en 10 november neer in de Jaarbeurs Utrecht. De grotere hal betekende niet meer elleboogruimte tijdens het spelen, want hoewel de happening op zaterdagochtend rustig leek te beginnen, stond er voor de poort al een lange rij en moest je richting het middaguur al slim manoeuvreren tussen het publiek dat massaal af was gekomen op de talloze bord- en kaartspellen die je kon uitproberen samen met je vrienden en familie. Het was al snel een gezellige chaos.

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Rijen voor de ingang
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – Er stonden al vroeg rijen voor de ingang op zaterdagochtend.
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Festo
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – De kleurrijke spellen trokken je vanzelf naar de speeltafels.

Spelwerelden in 3D

Wat meteen opvalt op het Spellenspektakel 2019 is de kwaliteit van de uitgestalde bordspellen. De moderne druk- en 3D-printtechnieken zorgen voor spellen die er zo leuk uitzien, dat je ze alleen al wilt hebben vanwege de spelfiguren, het speelbord en de fiches en kaarten die in de doos zitten. Van de familiespelen als Ice Team en Camel Up – met stapelbare, houten kamelen en een piramide, tot de uitgebreide avonturenspellen als The Warp, het ziet er geweldig uit. Sommige spellenmakers doen hun uiterste best om accessoires te maken die uniek en opvallen zijn, zoals de Grimoire in het spel Obscurio. Prachtig.

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Ice Team
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – Ice Team
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Camel Up
Camel Up – Spellenspektakel 2019 sfeerverslag
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - The Warp
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – The Warp

Zelf spelen

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Paco Sako
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – Paco Ŝako

Naarmate de keuze in bordspellen groter wordt, komt keuzestress steeds meer om de hoek kijken. Je moet toch enkele tientjes neertellen voor een uitgebreid bordspel en hoe mooi ze er ook uitzien, de gameplay blijft natuurlijk het belangrijkste. Op het Spellenspektakel stonden daarom ook dit jaar weer heel veel spellen uitgestald, zodat je er zelf mee aan de slag kon.

Wij probeerden onder andere Claim uit, een fantasy-kaartspel met onder andere goblins, reuzen en trollen. In dit spel leg je om beurten kaarten neer en moet je de hand winnen, om een leger samen te stellen. In de tweede ronde vechten de legers tegen elkaar en tel je daarna je punten op. Daarbij komen verschillende regels aan bod, waarbij de reuzen bijvoorbeeld de goblins platstampen en je zo punten verliest. Een grappig spelletje.

Zeer interessant was Paco Ŝako, een variant op schaken. Hierbij is het ook de bedoeling om de koning schaak te zetten, maar niet door speelstukken te slaan. Dit spel is gebaseerd op harmonie en de schaakstukken komen dan ook samen om te dansen. Al snel zie je de pionnen met de torens en paarden walsen, de loper met de koningin zwieren en krijgt het eeuwenoude spel ineens een heel andere wending. Een spel waar we in onze huidige maatschappij wel een voorbeeld aan mogen nemen.

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Claim
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – Claim

Kickstart je bordspel

Dat het spellenspektakel de uitgelezen plek is om nieuwe spellen te ontdekken is wel duidelijk. Wat het echter extra interessant maakt, is dat er ook veel ruimte is voor spellen die nog niet in productie zijn. Een unieke kans voor de bedenkers van bordspellen om hun concept uit te proberen op het publiek, maar ook voor het publiek om een spel in het echt te ervaren voor de Kickstarter (crowdfunding) van start gaat.

Met afstand de meest veelbelovende Kickstarter die dit jaar te zien was, is het spel Adventures in Neverland. Een prachtig spel wat bedacht is door Vicky Swers en uitgegeven gaat worden door uitgever Black Box Adventures. Het spel valt direct op door het schitterende speelbord en de gedetailleerde speelfiguren. Als Peter Pan, Kapitein Haak of een van de vele andere figuren uit het Peter Pan-verhaal van J.M. Barrie beleef je een uniek avontuur in Neverland.

Wat dit spel bijzonder maakt, is dat de missie van elk spelfiguur verschillend is en tijdens elk potje verandert. Het verhaal wat je beleeft, wordt namelijk bepaald door kaartjes die je trekt tijdens het spel. Dit maakt Adventures in Neverland een ontzettend variabel bordspel, wat na vele keren op tafel toch interessant zal blijven. Helaas konden we het spel niet direct mee naar huis nemen, want de Kickstarter start pas op 2 februari 2020. Deze datum staat dikgedrukt, cursief en omcirkeld in onze agenda!

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Adventures in Neverland
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – Adventures in Neverland

Reusachtig spellenaanbod

Loop je langs de verschillende stands van de spellenverkopers, dan zie je als liefhebber van het fantastische genre een enorm aanbod. Everdell, Sea Fall, Dead of Winter, Marvel Champions, The Lord of the Rings, Mansions of Madness – de fantasy-, sciencefiction- en horrorwerelden die je tegenkomt zijn net zo divers en uitgebreid als het aanbod op streamingdiensten en in de bioscoop en boeken. Zelfs een stripserie als Kick-Ass is vertegenwoordigd.

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Sorcerer en Star Realms
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – Sorcerer en Star Realms
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Gloomhaven
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – Kasten vol aanbod
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Kick-Ass
Kick-Ass – Spellenspektakel 2019 sfeerverslag

Bouw je eigen robot en speelstukken

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Teun van Roessel - BYOR
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – Teun van Roessel – BYOR

Hou je van knutselen, dan is het grappige BYOR (Build Your Own Robot) iets om naar te kijken. Je hebt niet meer dan een starterssetje nodig en verder een grote voorraad kartonnen dozen. In deze tijd van pakketjes-aan-huisbezorging is dat natuurlijk geen probleem. Door de geleverde elektronica in je eigen creatie in te bouwen maak je een grappige robot, een rijdend wagentje of een klassiek boksspel van twee poppetjes die het tegen elkaar opnemen. Het deed ons denken aan Nintendo Labo van Nintendo, maar dan voor een veel vriendelijker budget. Meer informatie vind je op de website van BYOR. Zie ook ons filmpje met daarin een kort interview met uitvinder Teun van Roessel.

Op de stand van DTR Spincasting zagen we prachtige figuren van tin gemaakt. Het bedrijf stelt je in staat om deze stukken ook zelf te laten maken. Dus ben je geïnteresseerd in het maken van je eigen bordspel, dan kun je je speelstukken op professionele wijze uitvoeren. Meer informatie: Detinnenroos.nl.

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - BYOR
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – BYOR
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - De Tinnen Roos spincasting
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – De Tinnen Roos spincasting

De Kwakzalvers van Kakelenburg

We konden tussen de bedrijven door even aanschuiven voor een potje De Kwakzalvers van Kakelenburg. Dit spel heeft de onderscheiding Speelgoed van het jaar 2019 gewonnen en ziet er heel vrolijk uit. De bedoeling is dat je de best mogelijke toverdrank brouwt en je tegenstanders verslaat door zoveel mogelijk punten te verzamelen. Maar pas op, blijf je ingrediënten toevoegen, dan kan je toverdrank ontploffen, wat je geen punten oplevert. Het leuke aan het spel is dat je tegelijkertijd speelt en toch met elkaar strijdt. De uitdaging zit hem er vooral in jezelf tegen te houden, voor je de veilige marge van het brouwen overschrijdt en je punten verliest. Maar ja, nog een paar knalerwten extra moet kunnen, toch?

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - De Kwakzalvers van Kakelenburg
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – De Kwakzalvers van Kakelenburg

Kampioenschappen Catan, KeyForge en
Magic: The Gathering

Een deel van het Spellenspektakel 2019 was gereserveerd voor het Europese kampioenschap Catan, toernooien van KeyForge en Star Wars: X-Wing en de Dutch Open Series van Magic: The Gathering.

Voor het EK Catan kwamen deelnemers uit 32 verschillende landen met elkaar strijden. Zoals je in de foto kunt zien, werd er geconcentreerd gespeeld rond het bekende eiland. De interesse in de Dutch Open Series van Magic: The Gathering was ook dit jaar weer groot, hoewel het door het rumoer in de Jaarbeurs soms lastig was om de wedstrijden goed te volgen. Sommige spelers moesten soms ook wel erg hard roepen om een scheidsrechter. KeyForge werd ook goed gespeeld aan lange tafels en bij de uitgang kreeg elke deelnemer een doosje (of twee) van het spel mee naar huis. De tafels waarop Star Wars: X-Wing werd gespeeld zagen er indrukwekkend uit en er werd tot op de millimeter nauwkeurig gespeeld.

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - EK Catan
EK Catan – Spellenspektakel 2019 sfeerverslag
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Keyforge
Keyforge – Spellenspektakel 2019 sfeerverslag

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – middenin het (bord)spel

Het nieuwe onderkomen van het Spellenspektakel 2019 in de Jaarbeurs Utrecht paste perfect bij de beurs. Middenin het land, middenin het (bord)spel. Rondom de drukste periode van de dag kon je overal prima terecht en veel spelen. Het aanbod was enorm, de spelleiders aanstekelijk enthousiast en de spellen enorm leuk. Enkel de manier waarop de toernooien gehouden worden zou wel aantrekkelijker gemaakt mogen worden voor publiek. Nu was het toernooi-gedeelte van de beurs vooral een plek waar spelers tegen elkaar streden, zonder dat het voor het publiek nu precies duidelijk was waar je een en ander kon volgen. Maar onder de streep was het Spellenspektakel 2019 dus vooral een plek om te spelen en dat was – zoals je in onze reportage kon zien – gewoon heel erg leuk!    

Meer Modern Myths-verslagen vind je in onze rubriek Reportages.

© 2019-2024 Modern Myths
Muziek: The Space Inside by Dee Zee / Happy Forbidden District van Lobo Loco (Free Music Archive.org)

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - The Heroes of Ermaroda Castle
The Heroes of Ermaroda Castle – Spellenspektakel 2019 sfeerverslag
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Carcassonne
Carcassonne – Spellenspektakel 2019 sfeerverslag
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - Barpig
Spellenspektakel 2019 sfeerverslag – Barpig

Spellenspektakel 2019 sfeerverslag - The Beholder

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.